Bijzonder advent in Belfast

Bijzonder advent in Belfast

Ierland, 6 dagen

Een bijzondere reis naar de hoofdstad van Noord Ierland, Belfast!
Afdrukken

Vanaf € 525,-

Nu boeken

Bijzonder advent in Belfast

Beleef advent als nooit te voren. Wij nemen u mee op reis naar Belfast. Door Engeland en een deel van Schotland gaan we naar Noord Ierland. De bijzondere stad Belfast wordt in de tijd voor kerst prachtig versierd en biedt ons de mooiste bezienswaardigheden.

Bijzonder advent in Belfast

Hotelgegevens
Op de heen- en terugreis verblijven we tijdens de overtocht van IJmuiden naar Newcastle aan boord van een van de schepen van DFDS-Seaways in een buitenhut met douche en toilet. Daarnaast is een uitgebreid ontbijt- en dinerbuffet voor u gereserveerd.

Hotel Holiday Inn Belfast City Centre
Ligging: in de buurt van het centrum. Op 1 kilometer loopafstand vindt u het grote winkelgebied van Belfast.
Faciliteiten: lounge/bar, restaurant en lift. Het hele hotel beschikt over gratis WiFi.
Kamer: alle kamers zijn voorzien van televisie, koffie- en theezetfaciliteiten en safe. De badkamer beschikt over douche, toilet, toiletartikelen en föhn.
Verzorging: ontbijtbuffet en 3-gangendiner.

Bijzonder advent in Belfast

Dag 1: heenreis
Rond het middaguur vertrekken we vanaf de opstapplaatsen naar IJmuiden waar de ferry voor ons klaar ligt voor de nachtelijke oversteek naar Belfast. Aan boord is genoeg te doen. Maak een wandeling aan dek of geniet van live muziek in een van de bars.

Dag 2: Groot Brittannië
We zetten de klok een uur terug als we aankomen in Newcastle. Na het ontbijtbuffet aan boord rijden we door het Britse landschap, parallel aan de Hadrian Wall die in vroegere tijden Engeland van Schotland scheidde. Bij Gretna Green passeren we de Schotse grens en brengen een bezoek aan de Old Blacksmith. In Schotland mocht men vroeger op jongere leeftijd trouwen dan in Engeland zonder toestemming van de ouders. De plaatselijke smid zag er brood in en trouwde veel jonge stelletjes in de oude Smederij (entree ca. £ 4 p.p.). We vervolgen onze reis naar Stanraer, vanwaar we de overtocht naar de hoofdstad van Noord Ierland, Belfast ondernemen. Aan boord wordt een eenvoudig diner geserveerd waarna we na aankomst naar ons hotel in het centrum van de stad rijden.

Dag 3: Belfast
Een eerste kennismaking met Belfast. Onder leiding van een gids maken we tijdens een stadsrondrit kennis met Belfast. In deze levendige stad met zowel prachtige Victoriaanse als zeer moderne architectuur staat ook het Titanic quarter. Hier werd dit legendarische schip gebouwd en te water gelaten. Maar ook is er aandacht voor de wijken Shankill en Falls, waar we worden herinnerd aan de kloof tussen protestanten en katholieken. In de middag heeft u vrije tijd in de stad. In de buurt van het hotel vinden we de Belfast Christmas Market. De omgeving van de Belfast City Hall is getransformeerd tot een feestelijk winter wonderland met vele kraampjes, honderden lichtjes en de geur van glühwein. Na het diner in het hotel maken we ons op voor een heuse pubtour waarin onze gids u laat kennismaken met de gastvrijheid van de stad Belfast. Het volk is legendarisch en er is geen betere manier om de ‘craic’ en de grappen van de lokale bevolking in de pub mee te maken. Belfast heeft een aantal geweldige bars: de Crown Liquor Saloon met Victoriaans decor, de stijlvolle cocktailbar in The Merchant Hotel en de historische Duke of York waar de scheepsbouwers van de Titanic de bar bouwden in ruil voor whiskey.

Dag 4: Belfast – Giants causeway (optioneel)
Een vrije dag in de stad. Neemt u uitgebreid de tijd het verhaal van de Titanic te ervaren? Op de plaats waar het schip werd gebouwd staat een indrukwekkend bezoekerscentrum. U kunt het op eigen gelegenheid bezichtigen, kosten ca. € 16 per persoon. Of gaat u liever musea bezoeken? Het Ulster museum heeft gratis toegang en biedt de geschiedenis en prehistorie van Ierland. De tentoonstellingen brengen de opkomst van de ambachten en handel van Belfast in beeld. Er zijn voldoende bezienswaardigheden. Optioneel: een prachtige natuurtocht. Via Carrickferrus en het plaatsje Larne volgen we de kustroute langs de ingang van de negen valleien. De route voert ons naar Carrick-a-Rede. Hier maken we een wandeling over de traditionele touwbrug. Deze traditionele brug, die het vasteland naar het eiland Carrick-a-Rede verbindt, werd gebouwd door vissers die op 23 m hoogte hun netten controleerde. Vervolgens gaan we naar Giants Causeway. Circa 38.000 symmetrische, zeshoekige basaltblokken trotseren hier de branding. Via een wandeling (steil) bereiken we dit natuurverschijnsel maar ook kunt u met een pendelbusje worden gebracht (prijs ca. € 1 p.p.). Dagtocht inclusief vervoer, touwbrug Carrick-a-Rede en Giants Causeway € 25 p.p.

Dag 5: Groot Brittannië
Deze ochtend nemen we de ferry terug naar Schotland en rijden naar Newcastle waar we de nachtelijke oversteek maken naar IJmuiden.

Dag 6: terugreis
Na het uitgebreide ontbijtbuffet volgt de ontscheping en beginnen we aan de terugreis Noord-Nederland. We nemen afscheid van elkaar en u wordt naar de opstapplaatsen teruggebracht.

 

Prijzen

SR5032      
Aantal dagen 6      
Halfpension prijs per persoon Beschikbaar/
Reserveren
Bijzonderheden
16 december 2017 € 525,- BOEK HIER  
       
Toeslagen per persoon      
1-persoonskamer € 95,-    
Dagtocht dag 4 € 25,-    

Inclusief:

  • reis in comfort class touringcar
  • overtocht Ijmuiden-Newcastle heen en terug
  • verblijf in buitenhutten aan boord
  • verblijf in 2-persoonskamers
  • halfpension
  • Dalstra Extra’s.

Exclusief:

  • entreegelden
  • lunches
  • per boeking € 2,50 Calamiteitenfonds en € 13 administratiekosten.

Opstapschema: A+E (m.u.v. Oosterhout-Zuid. Instaptijd 6 uur later, uitstaptijd 6 uur eerder).

Buitenlandse valuta: Britse Ponden. Deze kunt u ter plaatse wisselen.

Landinformatie

Ierland

De Republiek Ierland (officieel: Republic of Ireland en in het Iers: Poblacht Na h'Éireann of kortweg Éire), is een eiland en ligt westelijk van Groot-Brittannië en is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het eiland bestaat naast de Republiek Ierland ook uit Noord-Ierland of Ulster dat behoort tot het Verenigd Koninkrijk. Tussen Ierland en Groot-Brittannië ligt de Ierse Zee en voor de rest wordt Ierland omgeven door de Atlantische Oceaan.

Landschap
Het centrale deel van Ierland heeft een golvend landschap en wordt omringd door een rand van bergen en heuvels. Dit deel van Ierland is bezaaid met meren en meertjes o.a. Lough Corrib en Lough Neagh, het grootste meer van Ierland en Groot-Brittannië samen. Het is ook het meest vruchtbare gedeelte van het land. Tevens vindt men hier de “bogs”, uitgestrekte veengebieden. Aan de oostkust liggen duinen en de leegste en schoonste zandstranden van Europa. De westkust is zeer grillig gevormd, met diepe inhammen, hoge rotsen en loodrechte kliffen. De hoogste “berg” van Ierland is de Carrantuohill in het westelijk gelegen graafschap Kerry, en is ongeveer 1040 meter hoog. Door het noorden loopt een brede gordel van kleine steile heuvels, de “drumlins”. De langste rivier is de Shannon (370 km), die door het midden van Ierland loopt. De bekendste eilanden van Ierland zijn de Aran-eilanden die gelegen zijn in de Galway Bay aan de westkust. Door de vorm en grootte van het eiland ligt geen enkel punt op het eiland verder dan 100 kilometer van de zee af. 

Hoofdstad: Dublin 
Dublin is een stad van tegenstellingen. Dear, dirty Dublin heet het dan ook in de volksmond. Dear heeft betrekking op het fraaie historische centrum van de stad, de sjieke zuidelijke buitenwijken, de prestigieuze voorsteden en het intellectuele bolwerk Trinity College . Met dirty bedoelen ze de oude volkswijken met hun troosteloze woonkazernes en verlaten straten. Als waterscheiding fungeert de inktzwarte Liffey River. Dublin biedt imponerende Georgiaanse gevels, beroemde theaters, misplaatste nieuwbouw, singing pubs , schreeuwende aardbeienverkopers en literaire cafés. Dus: never a dull moment! 
In Dublin kunt u afdalen in de macabere onderaardse gewelven van St. Michan's Church . Ook kun je de imponerende trappen bestijgen van een van de beroemdste universiteiten van Europa: Trinity College . Daar slaan ze van het Ierse boek der boeken, Book of Kells , elke dag voorzichtig één bladzijde om. 

Klimaat
Ierland heeft een gematigd, mild zeeklimaat. De invloed van de Warme Golfstroom is hier debet aan. Vandaar dat Ierland geen warme zomers en strenge winters kent. Omdat het een vrij klein eiland is zijn er maar kleine verschillen tussen de diverse delen van het land. Tijdens de zomerperiode bedragen de temperaturen gemiddeld 16 tot 24 graden. Mei is de zonnigste maand met gemiddeld 6 tot 7 uur zon per dag. In het oosten valt in de maanden juni, juli en augustus ongeveer evenveel regen als in Nederland: +/- 200 mm. In het westen van Ierland valt in diezelfde periode zo'n 250 tot 300 mm regen, in de bergachtige gebieden zelfs nog iets meer. Er valt over het algemeen zelden sneeuw en ook vorstdagen zijn vrij zeldzaam. Het onweert niet vaak in Ierland, gemiddeld slechts 4 tot 7 dagen. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit tussen de 23 en 30 dagen per jaar.

Bevolking en cultuur
In Ierland wonen bijna 4,5 miljoen inwoners. Ieren zijn vriendelijk, gastvrij, hulpvaardig en goudeerlijk. De oprechte hartelijkheid die u als gast in de guesthouses ontvangt, toont een Ierse karaktertrek die veel reizigers als een kostbaar geschenk mee naar huis nemen.
De Ieren houden een maatschappij in stand die meedrijft op de stroom van deze tijd. Onder de oppervlakte sterk wordt deze maatschappij wel afgeremd. Door de samenleving lopen streng afgebakende politieke en religieuze scheidslijnen. Die worden soms op innemende, maar vaker op fanatieke wijze verdedigd. De kwestie Noord-Ierland en de onwrikbare katholieke moraal zijn daar voorbeelden van. 
In de pub leert u de Ier het beste kennen. 'Laat een Ier nooit alleen als hij drinkt, want dan mist u het mooiste', luidt een Iers gezegde. Ook wordt het lied Danny boy - het tweede volkslied van Ierland - regelmatig vol overgave ingezet door de bezoekers. 
Rome mag Ierland al sinds mensenheugenis tot één van zijn trouwste kerkprovincies rekenen. 95 procent van de Ieren is rooms-katholiek, 5 procent protestant. Opvallend is de Ierse voorliefde voor pelgrimages. Deze sluit aan bij de overtuiging dat hard zijn voor jezelf en opofferingsgezindheid de essentie vormen van het volgen van de weg die Christus heeft gevolgd. 
Typerend voor Ierland zijn de high crosses en round towers . De karakteristieke Ierse hoogkruizen zijn prachtige voorbeelden van vroeg-middeleeuwse decoratiekunst.

Taal
Engels is de voertaal van Ierland. Het sterk afwijkende Iers (Gaelic), de oude Keltische taal, is nog steeds een verplicht vak op de lagere school. Het Iers is verwant aan het Schotse Gaelic, het Welsh en het Bretons. In sommige streken en gemeenschappen is het Iers nog steeds de voertaal. Zulke streken heten “The Gaeltacht”. Ongeveer 70.000 mensen in zeven Gaeltachts beheersen nog het Iers.

Staat en economie
Ierland is sinds 1948 een onafhankelijke republiek. Daarvoor was het een Brits dominion. Protestants Engelse landverhuizers hielden de katholieke bewoners van het eiland eeuwenlang in een ijzeren, feodale greep. Onze Willem van Oranje heeft ze daarbij ijverig geholpen. Hij versloeg het katholieke leger op 12 juli 1690 in de historische Battle of the Boyne . Ter herinnering aan deze, voor protestanten, glorieuze dag (Orange Da), houden ze in Noord-Ierland nog elk jaar de provocerende Oranjemarsen, bij voorkeur door katholieke wijken. 
Aan het hoofd van de Ierse republiek staat de tweede vrouwelijke president van Ierland, Mary McAleese. Zij werd op 11 november 1997 voor zeven jaar gekozen. Noord-Ierland behoort tot Engeland en wordt vanuit Londen bestuurd. 
Ierland maakt de laatste tien jaar een opmerkelijke economische groei door. Dit komt door de vondst van grote aardgasvelden en de omschakeling van landbouw naar industriële productie. De regering in Dublin probeert met forse subsidies buitenlandse investeerders te lokken. Ondanks dat blijft de werkloosheid onverminderd hoog. 

Eten
Ierland heeft een voortreffelijke boeren eettraditie. Een goudeerlijke keuken gebaseerd op kleinschalige landbouw en veeteelt. Natuurlijk kunt u in de internationale hotels 'Frans' eten en bij een Ierse Italiaan een pizza bestellen. Daarvoor bent u de Ierse Zee niet overgestoken. Wie vergeten is hoe pas gevangen zalm of forel smaakt, zonder verhullende dikdoenerige sausen, kan terecht in de talloze kleine restaurants in de grote steden en in de guesthouses op het platteland. 
Eén van de beroemdste gerechten uit de Ierse keuken is Irish stew. Het is een stoofschotel van schapenvlees, uien en aardappelen. Het aantal variaties op dit basisrecept is ontelbaar. Schapen- of rundvlees gestoofd in Guinness bier is hier een voorbeeld van.

Reisdocumenten
Geldig paspoort of Europese Identiteitskaart. 

Openingstijden
Winkels: van 9:00 tot 18:00 of 19:00 met koopavond op donderdagavond tot 20.00 uur geopend.
Banken: ma-vr 10:00-16:00. 
Postkantoren: ma-vr 9:00-17:30, za tot 13:00.
Pubs: zijn open van 10.30 tot 00.30 uur.

Alarmnummer
999 (ambulance, brandweer, politie).

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/Wereldpas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Euro. 

Valuta onderweg
Pond, Euro.

Netspanning
220V.

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call vanuit Ierland 1 800 55 00 31

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *