reisleiding Janneke Veenstra-Veerenhuis
bijzondere tuinen

Scottish Borders

Middeleeuwse kloosters werden er langs rivieren gebouwd en daaromheen groeiden dorpen. Geen enkele rivier biedt meer aan geschiedenis en literatuur dan de met forel gevulde Tweed. Deze stroomt door het prachtige heuvellandschap van de zuidelijke hooglanden, ook wel genoemd The Scottish Borders. Omdat het een echte grensprovincie is, waar rivaliserende vorstenhuizen steeds weer om vochten, is dit ook een streek met kolossale vestingen, kastelen en abdij ruïnes. Tijdens deze tuinreis bezoeken wij er een aantal van en daarnaast staan er natuurlijk privé tuinen en een kwekerij op het programma.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we naar de eerste tuin, waarvan op dit moment de naam nog niet bekend is. Hierna is het tijd om naar de ferry in IJmuiden te rijden voor onze nachtelijke oversteek. Het diner gebruiken wij aan boord.
Dag 2: Acton House – Lilburn Tower
Na ontbijt en ontscheping brengen we een bezoek aan de prachtige Walled Garden van Acton House. Wij worden hier ontvangen door de headgardner en zij vertelt ons alles over deze sinds 2011 geheel gerenoveerde ommuurde tuin. Structuur, kleur en een grote variëteit aan bloemen en verschillende grassen vormen het hoofdthema, waarbij ook rekening wordt gehouden met de insecten. Eigenaren zijn Eileen en Alan Ferguson. De lunch gebruiken we even verderop in The Running Fox in Shilbottle, waarna we de grote tuin gaan bekijken die rondom het enorme huis Lilburn Tower ligt. Eigendom van Mr&Mrs Davidson. Ook hier worden wij ontvangen door de headgardner. Hij zal ons meenemen naar de verderop gelegen prachtige woodland garden. Er staan veel bijzondere bomen, er ligt een prachtige vijver met mooie oeverbeplanting en op de terugweg richting het huis komen langs de ruïne van een zogenaamde Pele Tower. Rondom het huis liggen een aantal zeer verschillend aangelegde tuinen en een grote kas, die perfect worden onderhouden. Tea and cake wordt in het huis geserveerd, waarna we naar ons hotel in Dryburgh rijden.
Dag 3: Dryburgh Abbey – Abbotsford – Floors Castle
We beginnen deze drukke tuindag met een bezoek aan de naast ons hotel gelegen Dryburgh Abbey. Hier ligt de wereldberoemde schrijver van o.a. Ivanhoe, Sir Walter Scott begraven, wiens woonhuis en tuin we hierna gaan bezoeken. Prachtig gelegen aan de Tweed. We bezoeken het huis, de tuin en de kapel en besluiten met een lunch. Scott was een verwoed verzamelaar van van alles en nog wat en de verschillende verzamelingen zijn te bekijken in het huis. De tuin heeft een prachtige Walled Garden en daaromheen kunt u heerlijk wandelen, zelfs tot aan de rivier. ’s Middags bezoeken we het grootste nog bewoonde kasteel van Schotland Floors Castle. Eigendom van de graven van Roxburghe, waar we zowel huis als tuin gaan bezoeken. In de enorme walled garden vinden we een grote verscheidenheid aan borders en in het park kan heerlijk worden gewandeld. Er is ook een tearoom en giftshop.
Dag 4: Kailzie Gardens – Peebles Hydro – Portmore
Bij Kailzie Gardens staat na aankomst koffie en cake voor ons klaar. Een prachtige tuin om in te wandelen en de mooie Walled Garden te bezoeken met de dubbele border, kas en nog veel meer. Schilderachtig gelegen aan de Tweed en met uitzicht op de heuvels in de verte. Eigenaresse is Angela Lady Buchan-Hepburn. Hierna staat onze lunch klaar in The Peebles Hydro, even verderop. ’s Middags staat Portmore met zijn prachtige Walled Garden, watertuin en woodland garden op het programma. Tea and cake wordt in het huis geserveerd.
Dag 5: Broadwoodside – Haddington – Shepherds House – kwekerij
Via een mooie route rijden we naar Broadwoodside. De tuinen rondom de prachtig gerestaureerde eeuwenoude boerderij zijn modern en sluiten naadloos aan bij elkaar. De eigenaren Robert en Anna Dalrymple hebben hier, samen met hun headgardner een prachtige tuin ontworpen, waarin ook veel kunst staat. We lunchen in de mooi gelegen Waterside in Haddington, waar ook gelegenheid is om even rond te wandelen. Wat het al op leeftijd zijnde adellijke echtpaar Fraser heeft gepresteerd binnen de muren van de relatief kleine oppervlakte van Shepherd House is opmerkelijk. Een ril garden, heel veel rozen, vaste planten, shell house, groentetuin, borders enz. Op de terugweg bezoeken we een kwekerij.
Dag 6: Jupiter Artland – Carolside
Vandaag een dag vol contrast. ’s Morgens bezoeken we in de buurt van Edinburgh Jupiter Artland. Een groot kunstzinnig project dat in 2015 is geopend. Behalve een beeldentuin, galerie en watertuin kun je hier de spectaculaire landform Cells of Live van Charles Jencks bewonderen en er tevens doorheen lopen. We lunchen hier ook, waarna we Carolside, een van de mooiste privé tuinen van Schotland bezoeken. Een droombestemming voor elke tuinliefhebber. Eigenaren zijn Anthony en Rose Foyle en zij hebben de tuin alleen open wanneer hij op z’n mooist is. In de ovale ommuurde tuin vinden een enorme collectie rozen, een kas en een schitterende dubbele border. Buiten de ommuurde tuin een prachtig landschap en nog meer mooie borders. Tea and cake worden geserveerd in de tearoom. ’s Avonds krijgen we in het hotel een Scottish dinner geserveerd.
Dag 7: Wynyard Hall
Nadat we afscheid hebben genomen van Schotland rijden we naar Wynyard Hall, gelegen in het graafschap Durham. Een groot Engels landhuis, gelegen in een enorm park en de vroegere familiezetel van de markiezen van Londonderry. De huidige eigenaar Sir John Hall heeft er een luxe hotel van gemaakt en zijn droom om van de walled garden de mooiste rozentuin van de UK te maken mag u zelf beoordelen. Maar er is hier nog veel meer te zien en alles wordt perfect onderhouden. Een wandeling door de woodlandgarden is tevens de moeite waard. Ook is er een mooie giftshop en onze lunch wordt hier geserveerd. Een waardig besluit van onze dagen in de UK. Hierna rijden we naar Newcastle, waar de boot naar IJmuiden al op tijd vertrekt.
Dag 8: thuisreis
Na het ontbijt aan boord volgt ontscheping en brengt onze chauffeur ons terug naar de opstapplaatsen. We nemen afscheid van elkaar en keren vol indrukken huiswaarts.

Accommodaties

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
kamer met douche en toilet
2-persoons buitenhutten met benedenbedden
verzorging op basis van volpension vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8
reisleiding door Janneke Veenstra-Veerenhuis
genoemde excursies exclusief entreegelden.

Exclusief

entreegelden, koffie en thee € 242 (toeslag wordt standaard bij boeking berekend)
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
€ 15 administratiekosten per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen Janneke Veenstra (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Leeuwarden, P-Kalverdijkje
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Meppel, McDonalds
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 19
Utrecht, Westraven P+R
Ijmuiden