Einde seizoensreis Crikvenica Riviera

Einde seizoensreis Crikvenica Riviera

Kroatië, 9 dagen

Een schitterende bestemming met talloze eilanden.
Afdrukken
Momenteel niet beschikbaar

Einde seizoensreis Crikvenica Riviera

Aan het eind van ons zomerseizoen bieden we een supergelegenheid om er nog lekker even tussenuit te gaan in de maand oktober. Speciaal voor u hebben wij een prachtig programma samengesteld naar het vakantieoord Crikvenica in Kroatië. Met in oktober gemiddelde temperaturen van 19 graden Celsius belooft het een heerlijke vakantie te worden. Bovendien bezoeken we op deze mooie bestemming de prachtige omgeving met z’n talloze eilanden. Ieder eiland heeft z’n eigen specialiteit en nodigt u graag uit voor een bezoek. Sluit u het seizoen met ons af?

Einde seizoensreis Crikvenica Riviera

Hotel Kastel 3***

Ligging: gelegen in Crikvenica direct het strand en 50 meter vanaf het centrum.
Faciliteiten: restaurant, bar, lift, terras, snackbar aan het strand, gratis WIFI en parking. 
Kamer: met douche en toilet en sat. televisie.
Verzorging: in de ochtend ontbijtbuffet en ’s avonds diner.
http://www.jadran-crikvenica.hr/en/hotel-kastel-crikvenica

Einde seizoensreis Crikvenica Riviera

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Zevenaar waar we de grens oversteken naar Duitsland. Via Keulen en Frankfurt rijden we naar de omgeving van Neurenberg waar we inchecken in ons overnachtingshotel. Hier staat het diner voor ons klaar.

Dag 2: Crikvenica
Door het Alpenlandschap van Oostenrijk en Slovenië rijden we Kroatië binnen. Hier passeren we Rijeka en rijden verder naar Crikvenica. We nemen hier intrek in ons hotel waar we de komende nachten verblijven. In de avond wordt het diner geserveerd.

Dag 3: eiland Krk
Het eiland Krk is sinds 1981 eigenlijk een schiereiland. In dat jaar werd Tito’s brug gebouwd die tot op de dag van vandaag de verbinding vormt met het vasteland. Met meer dan 400 km2 is Krk het grootste eiland van de Adriatische zee. De mooiste steden op het eiland zijn de hoofdstad Krk, Baska en Vrbnik. In de stad Krk bewonderen we verschillende bezienswaardigheden, waaronder het stadhuis en de kleine typische marktkraampjes. We zien veel romeinse invloeden terug in de bouwstijl. De stad Baska is omgeven door droge rotsachtige heuvels, maar met zijn straatjes en balkonnetjes trekt het alle liefhebbers van het eiland aan. Vrbnik is een van de oudste steden op het eiland en een mooie plek om door de kleine straatjes te wandelen en van de stad te genieten. De stad is bovendien bekend door de autochtone wijn: Vrbnicka Zlatina. In een plaatselijk wijnlokaal gaan we hiervan proeven en krijgt u hapjes aangeboden. Eenmaal terug in ons hotel staat het diner weer voor ons klaar.

Dag 4: Postojna en Opatija
Vandaag staan de bijzondere grotten van Postojna in Slovenië op het programma. Dit is het langste en een van de mooiste grottenstelsels van Slovenië (ca. € 24 p.p.). Geen wonder dat de grotten door talloze toeristen worden bezocht. Na dit bezoek keren we terug naar Kroatië en nemen een kijkje in de badplaats Opatija. Dit is een van de belangrijkere badplaatsen aan de kust. Prachtige gebouwen in de stijl van de Habsburgers sieren de boulevard.

Dag 5: vrije dag of Plitvice Meren
Een heerlijke dag om door te brengen in onze standplaats en te genieten van alles wat Crikvenica brengt. Daarnaast kunt u een dagtocht maken naar het Nationale Park Plitvice, één van de mooiste parken ter wereld. De 16 meren, die allen door prachtige watervallen met elkaar zijn verbonden, laten een schoonheid zien zoals alleen de natuur die kan scheppen. Het park valt onder de bescherming van de UNESCO en is de grootste toeristische trekpleister van Kroatië. U dient hiervoor goed ter been te zijn. Kosten per persoon zijn € 29 inclusief busvervoer, entreegelden en gids ter plaatse. Nadat we hier uitgebreid de tijd hebben gehad keren we terug naar ons hotel.

Dag 6: eiland Cres
Via het eiland Krk steken we per ferry over naar het eiland Cres dat ook wel het “Venetiaanse eiland” wordt genoemd. Het eiland is het op een na grootste eiland in de Adriatische zee. De gelijknamige hoofdstad is Cres, waar de geschiedenis van de Romeinen en Venetianen tot de Oostenrijkse monarchie gezien kan worden. Naast een bezoek aan deze stad nemen we een kijkje in Osor en Valun waar we talrijke kerken, paleizen en kloosters kunnen bewonderen. In de middag veren keren we terug naar ons hotel.

Dag 7: Rijeka – Fort Trsat
Deze ochtend nemen we een kijkje in de historische binnenstad van Rijeka. Bezienswaardig zijn hier de Onze Lieve Vrouwenkerk en het stadhuis. Uiteraard kunt u ook een wandeling maken over de mooie boulevard van de stad. Na gelegenheid voor de lunch rijden we naar Fort Trsat (ca. € 2,50 p.p.). Het fort ligt spectaculair boven de stad en biedt een prachtig uitzicht over de baai. Na terugkomst kunt u genieten van wat onze standplaats aanbiedt.

Dag 8: Zuid-Duitsland
We laten het mooie Kroatië achter ons en rijden langs de Oostenrijkse Alpen naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland.

Dag 9: terugreis
Over de Duitse snelwegen keren we terug naar Nederland. Hier worden we, nadat we de grens zijn gepasseerd, getrakteerd op een heerlijk diner waarna we weer huiswaarts keren. We brengen iedereen naar zijn/haar opstapplaats.

Landinformatie

Kroatië

De naam Kroatië roept bij mensen vaak een beeld op dat te maken heeft met de oorlog die er in de jaren negentig gewoed heeft. Deze afschuwelijke periode heeft zijn sporen natuurlijk nagelaten en zal niet makkelijk worden vergeten. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel in het land opgeknapt. De Kroaten nodigen u graag uit om het prachtige land met eigen ogen te komen zien. 
De parlementaire republiek Kroatië strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. 
De bijna 4,4 miljoen inwoners hebben een landoppervlakte tot hun beschikking van 56.691 vierkante kilometer. Daarmee is het ongeveer even groot als België en Nederland tezamen.

Kroatië is ook rijk aan meren. De Plitvice meren zijn ongetwijfeld de bekendste.
Voor de kust liggen 1185 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Krk (door een brug met het vasteland verbonden) en Cres.

Flora & Fauna
In Kroatië worden 4.300 soorten planten en 278 soorten bomen en struiken onderscheiden. Overal kenmerken cipressen het land. Natuurlijk vallen ook de olijfbomen op en wat lager bij de grond de brem, oleander en lavendel. Het rijkst is het plantenleven echter in de bergen. Bloemen leggen in de zomer een kleurrijk tapijt over de bergweiden. Er bloeien veel beschermde soorten waaronder orchideeën, edelweiss en gentianen. 
Het dierenrijk is in Kroatië ruim vertegenwoordigd. Kroatië is niet voor niets een geliefd land bij de jagers uit vele omringende landen. Er kan gejaagd worden (onder strikt toezicht) op wilde zwijnen, diverse hertensoorten, vossen, hazen, fazanten en… beren!

Hoofdstad: Zagreb 
In 1994 werd het 900-jarig bestaan van Zagreb gevierd. Het huidige Zagreb ontstond op twee naast elkaar gelegen heuvels: Kaptol en Gradec. Kaptol was het middelpunt van de geestelijkheid in het noordwesten van Kroatië, Gradec groeide uit tot een commercieel centrum, waar ambachtslieden en kooplui zich vestigden.

Taal
De voertaal is Kroatisch. Men gebruikt het Latijnse alfabet, wat voor West-Europeanen tot onuitspreekbare woorden leidt. Het Kroatisch is in feite hetzelfde als het Servokroatisch dat in Joegoslavië werd en wordt gesproken. Er zijn slechts een paar nuanceverschillen. In de toeristencentra wordt vaak goed Engels gesproken en ook Duits wordt begrepen. Maar men heeft over het algemeen niet zo veel op met de Duitsers en de Duitse taal.

Klimaat
In Kroatië heerst een grote verscheidenheid van klimaten. Aan de Adriatische kust heerst een Middellandse-Zeeklimaat dat zich kenmerkt door warme en droge zomers en zachte maar vochtige winters. 
In de bergachtige gebieden blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, gemiddeld schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0 graden Celcius. De zomers zijn er aangenaam fris, in de wintermaanden kunnen er grote hoeveelheden sneeuw vallen. 
Het binnenland kent een klimaat met droge en hete zomers en koude, natte winters. De gemiddelde maximale dagtemperatuur staat in de onderstaande grafiek weergegeven.
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een globaal gemiddelde voor de kust van Kroatië. Langs de kust komen verschillen voor, zo is het noorden iets droger dan het zuidelijke deel van de kust en komen er vooral buiten de zomer wat kleine verschillen voor in lucht- en zeetemperaturen. Het binnenland is het hele jaar kouder en heeft een iets grilliger verloop.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

9

2

2

13

13

februari

10

3

3

12

13

maart

13

5

5

13

13

april

17

9

7

14

14

mei

21

13

8

14

17

juni

25

16

9

12

21

juli

28

19

10

9

24

augustus

28

18

10

10

25

september

24

16

8

11

23

oktober

19

12

6

12

20

november

15

7

4

13

17

december

11

3

3

14

15

= 0-5 mm ? = 6-30 mm ? = 31-60 mm ? = 61-100 mm ? = 101-200 mm ? = meer dan 200 mm

 

De geschiedenis 
Toen ongeveer in 600 na Christus de Kroaten in het gebied aankwamen, hadden er al allerlei andere volkeren in het gebied gewoond. Illyiërs, Grieken, Romeinen, Hunnen en Goten woonden ooit in Kroatië, voornamelijk langs de kust. De kuststreek is in de late Middeleeuwen bijna permanent onder Venetiaans bewind geweest. Het noorden en oosten van het land waren in dezelfde tijd, eind 1300 tot 1700 na Christus, Turks gebied.

Habsburgse invloeden 
Na die tijd werd de invloed van het Habsburgse (Oostenrijk-Hongaarse) rijk steeds groter. In 1815 hadden de Habsburgers heel Kroatië in handen en dat zou tot de Eerste Wereldoorlog zo blijven. 
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog hadden Serven, Kroaten en Slovenen samen een Joegoslavisch Koninkrijk opgericht om weerstand te bieden tegen nieuwe Habsburgse overheersing. In 1941 viel Hitler het land binnen, en hij maakte handig misbruik van de oude tegenstellingen tussen de Serven en Kroaten. Hij maakte van Kroatië een vazalstaat, waar Serven en joden het doelwit werden van fascistische terreur. 
De Kroaat Josip Tito leidde het communistische verzet, hij slaagde er grotendeels in Joegoslavië zelf te bevrijden. Hij genoot groot aanzien en was de aangewezen figuur om na de oorlog het bestuur van heel Joegoslavië op zich te nemen. Tito leidde het land tot zijn dood in 1980. Maar met Tito stierf de grote bindende factor van de Joegoslavische deelrepublieken. De oplopende spanningen binnen het land, en de aanhoudende bevoorrechting van de Serven leidden er toe dat in 1991 zowel Slovenië als Kroatië zich onafhankelijk verklaarden. De hierna uitbrekende oorlog eindigde voor Kroatië in feite pas in 1998 toen de laatste gebieden door de VN onder Kroatisch toezicht werden geplaatst.

Bevolking & Cultuur
Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Kroaten, een volk van gemengd Iraans-Gotisch-Slavische oorsprong. 
Lange tijd werden kunst- en cultuuruitingen beïnvloed door de buitenlandse mogendheden. U kunt in de architectuur bijvoorbeeld veel Oostenrijks-Hongaarse (Habsburgse) en Venetiaanse invloeden terugvinden. Kunst en cultuur zijn zeer belangrijk voor de Kroaten, misschien wel omdat de eigen historie op dit gebied ontbreekt. U zult overal aankondigingen vinden van manifestaties. 
Op het gebied van folklore kent Kroatië een lange traditie. Nog steeds kunt u in alle delen van het land genieten van oorspronkelijke zang en dans die uit die streek afkomstig is, meestal uitgevoerd in traditionele kleding. Godsdienst en de geschiedenis zijn belangrijk in het land. De meerderheid van de Kroatische bevolking hangt de rooms-katholieke godsdienst aan.

Eten
Al kent Kroatië dan geen haute cuisine, de traditionele gerechten zijn beslist het proberen waard. Te denken valt aan de Dalmatische gerookte ham, op de kaart aangegeven als prut, de salami met paprika (kulen), kalkoen met mie of macaroni (mlinci) en misschien wel de bekendste van alle gerechten brodet en paticada , een voortreffelijke visschotel. Naast dit alles zijn de gezouten pilchards (een klein soort haring), paddestoelen, de schapenkaas en de sterke Slavische sauzen het proeven meer dan waard. 
Wijnen kunnen ze in Kroatië wel degelijk maken én van een voortreffelijke kwaliteit. De tradities en de recepten in de wijnbouw zijn eeuwenoud. Aan de kust vind je de rode wijnen, verder landinwaarts zijn ze vaker wit. Traditionele sterke dranken zijn Lozovaca, ljivovica en Travarica. Kroaten besluiten hun maaltijd graag met Maraschino of Proek.

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Afstand vanaf Utrecht 
Zagreb: 1290 km.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m za van 07.00 – 12.00 uur en 17.00 – 20.00 uur. In het hoogseizoen blijven de meeste winkels tussen de middag geopend.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vrij 07.00 – 119.00 uur en za van 07.00 – 13.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m vrij 07.00 – 19.00 en za van 07.00 – 12.00.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Kroatische Kuna, (1 kuna = 100 lipa's). 10 = € 1.35

Valuta onderweg
Euro.

Netspanning
220V.

Alarmnummers
92 (politie), 93 (brandweer), 94 (ambulance). Het Europese alarmnummer 112 werkt ook in Kroatië.

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800 22 0031.
 

Recensies