Dalmatische Rivièra

Dalmatische Rivièra

Kroatië, 12 dagen

Een vakantie naar het mooiste gebied van Kroatië: de Adriatische kust. Een prachtig zee.  
Afdrukken

Vanaf € 799,-

Nu boeken

Dalmatische Rivièra

Een rondreis door Kroatië met een bezoek aan de Dalmatische Rivièra staat garant voor oneindig veel variatie. We zien de ongerepte natuur met bergen, meren, rivieren, eilandjes en de indrukwekkende kust met baaien, rotsen, stranden, en prachtige vissersdorpjes. Daarnaast maken de pittoreske stadjes met historische gebouwen en de hartelijke bevolking het geheel tot een geweldige bestemming! U zult ervaren dat natuur, cultuur en historie een prima basis vormen voor een geslaagde reis.

Dalmatische Rivièra

Hotelgegevens
Op de heen- en terugreis is de overnachting gereserveerd in Zuid-Duitsland. Vervolgens verblijft u 1 nacht in Oštarski Stanovi, 4 nachten in Makarska, 3 nachten in St. Filip en Jakov en 1 nacht in Lovran (allen in Kroatië).

Kuurhotel Biokovka (4 nachten).
Ligging: dit kuurhotel ligt in een dennenbos aan de Adriatische Zee. Het centrum van Makarska is binnen 15 minuten te voet bereikbaar.
Faciliteiten: receptie met lounge, aperitiefbar, restaurant, café, terras, winkel, kapper, 2 zwembaden met zeewater, midgetgolf, en een fitnesscentrum. Het hotel beschikt bovendien over een eigen strand (met fijne kiezels).
Kamer: voorzien van douche/wc, telefoon, televisie, balkon en airconditioning.
Verzorging: zowel het ontbijt als het diner wordt in buffetvorm aangeboden.
Internet: www.biokovka.hr.

Hotel Annex Villa Donat (3 nachten).
Ligging: op ca. 150 m vanaf het strand en 500 m vanaf het centrum van het pittoreske dorpje St. Filip en Jakov. 3 km vanaf Biograd.
Faciliteiten: receptie, cocktailbar met terras, buffetrestaurant.
Kamer: het hotel bestaat uit een Villa en Annex. Onze kamers bevinden zich in Annex en zijn voorzien van klimaatcontrole, telefoon en televisie. De badkamer beschikt over een föhn, douche en toilet. Een aantal kamers heeft een balkon.
Verzorging: ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner.
Internet: www.ilirijabiograd.com/en/hotel-villa-donat.

Dalmatische Rivièra

Dag 1: Duitsland
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we naar ons overnachtingshotel in de omgeving van Regensburg.

Dag 2: Slunj
Door Oostenrijk rijden we via een prachtige route langs Graubunden, Graz en Maribor door de binnenlanden van Kroatië naar de omgeving van Plitvice voor het diner en de overnachting (Hotel Plitvicka Jezera). Het hotel ligt naast de ingang van het gelijknamige Nationaal Park Plitvice.

Dag 3: Plitvice - Makarska
Het Nationaal Park Plitvice is één van de mooiste parken ter wereld. De 16 meren, die allen door prachtige watervallen met elkaar zijn verbonden, laten een schoonheid zien zoals alleen de natuur die kan scheppen. Het park valt onder de bescherming van de UNESCO en is de grootste toeristische trekpleister van Kroatië (ca. € 25 p.p.). Na ons bezoek vervolgen we de reis via Knin naar de kust van Dalmatië tot we aankomen in Makarska waar we de komende 4 nachten verblijven.

Dag 4: vrij
Geniet van de heerlijke omgeving van het hotel.

Dag 5: Dubrovnik
Al sinds de 13de eeuw vervulde Dubrovnik, ‘De parel van de Adria’, een belangrijke rol als zeehaven. Hoewel de stad meerdere malen is vernietigd door onder andere een aardbeving (1667 n. Chr.) en beschietingen in de oorlog van 1991, zijn in Dubrovnik, mede door de UNESCO, prachtige bouwwerken behouden. Tegenwoordig is het een veilige stad en vormt het één van de grootste publiekstrekkers van de Dalmatische kust. Onze Nederlandstalige gids leidt ons rond in deze unieke stad met bouwwerken uit de tijd van de gotiek, barok en de Renaissance. Eventueel kunt u deelnemen aan een muurwandeling (ca. € 10 p.p.) in de stad. Hiervandaan heeft u de mooiste uitzichten. De winkelstraat Stradun en het ernaast gelegen ‘restaurantstraatje’ Prijeko zijn ook zeker de moeite van een bezoekje waard.

Dag 6: Mostar
Een indrukwekkende dag. We zien namelijk stukjes van de recente geschiedenis van Bosnië. Mostar is een stad die door de rivier de Neretva in tweeën wordt gesplitst. Moslims en Kroaten woonden er voor de Joegoslavische burgeroorlog zonder al te veel problemen samen. Beide stadsdelen werden met elkaar verbonden door de Stari Most (oude brug) dat als meesterwerk van barokke architectuur een grote toeristische trekpleister was. Tijdens de oorlog, in november 1993, werd de brug echter volledig verwoest. In 1998 riep de UNESCO op tot herstel van de Stari Most. Voor de herbouw werden de resten van de oude brug uit het water gevist en gerestaureerd. U gaat zich verbazen hoe deze ontwrichte stad weer is gaan bloeien.

Dag 7: Split - Trogir
We verlaten Makarska en vertrekken naar de havenstad Split waar het kasteel van de Romeinse keizer Diocletianus het stadsbeeld bepaalt (ca. € 10,- p.p.). Binnen de Romeinse muren bevinden we ons in een harmonieuze stad met veel gezellige straatjes en allerlei winkeltjes. Onze gids vertelt er alles over. Op korte afstand van Split ligt het plaatsje Trogir, gelegen op een schiereiland. Trogir heeft 2 millennia aan plunderingen vrijwel ongeschonden overleefd en wordt dan ook met recht ‘museumstad’ genoemd. Na dit bezoek rijden we verder naar ons hotel in het plaatsje St. Filip en Jakov.

Dag 8: Kornati
Op korte afstand van Biograd ligt de Kornati-archipel, een bijzondere groep eilanden. We maken een boottocht door deze opvallende omgeving en ontdekken wat er zo uniek is aan deze groep eilanden. Heel bijzonder zijn bijvoorbeeld de witte kliffen die door een jarenlang geologisch proces zijn gevormd. Daarnaast zien we overblijfselen van Illyrische nederzettingen, het Tureta Fort met aan de voet de vroegchristelijke basiliek uit de Byzantijnse tijd. Na deze prachtige dagtocht keren we terug naar ons hotel. Kosten dagtocht € 36 p.p. inclusief drankje, lunch en entree. Opgeven bij boeking.

Dag 9: Zadar – Pag
Het wordt een dag om in te lijsten! De oude, romantische straatjes maken van Zadar een charmante stad. Zadar ligt op een schiereiland en de binnenstad is autovrij. Er zijn terrassen, winkeltjes en boetiekjes in de hoofdstraat. Ook zien we de prachtige Romaanse kerken en middeleeuwse muren, onderbroken door indrukwekkende poorten. Origineel in Zadar is het architectonische zee-orgel dat uitsluitend en continu door de wind en de golven van de Adriatische Zee wordt bespeeld. Een klein stukje verderop ligt het eiland Pag met prachtige witte rotsen en velden. Op het zowel moderne als traditionele eiland komen we veel schapen tegen. Het is dan ook geen wonder dat de kaas van Pag, Paški Sir genaamd, is gemaakt van schapenmelk. Het dieet van de schapen maakt, samen met olijfolie, dat de kaas erg bijzonder is in z’n soort. Uiteraard gaan we hiervan proeven (ca. € 11 p.p.).

Dag 10: Opatija – Lovran
Langs de Kroatische kustweg rijden we naar Opatija, een belangrijke badplaats in Kroatië. Geniet hier van uw vrije tijd op het terras of u kunt hier heerlijk over de boulevard flaneren. Diner en overnachting zijn iets verderop in Lovran gereserveerd. Dit mediterraan stadje heeft een lang en rijk verleden. De verschillende huizen en gebouwen getuigen hiervan. In de oude stadskern en in de parochiekerk van Sint Juraj vinden we bijvoorbeeld 15e-eeuwse laatgotische fresco’s.

Dag 11: Zuid-Duitsland
We verlaten Kroatië en rijden naar het zuiden van Duitsland waar we overnachten in de omgeving van Nürnberg.

Dag 12: terugreis
Via Frankfurt rijden we over de Duitse autowegen terug naar Nederland waar u na het afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen wordt teruggebracht.

Prijzen

 RR4006

     
 Aantal dagen  12    
 Halfpension  prijs per persoon  Beschikbaar/
 Reserveren
 Bijzonderheden
 12 september 2018 € 840,- BOEK HIER   Vertrekgarantie
       
 Toeslagen per persoon      
 1-persoonskamer  € 150,-    
 dagtocht Komati  € 36,-    


Inclusief: 

 • reis per comfort class touringcar
 • verzorging op basis van halfpension
 • kamer met douche en toilet
 • excursies (behalve dag 8) exclusief entreegelden
 • informatieboek (per kamer)
 • airconditioning hotels Kroatië
 • Nederlandssprekende gidsen in Split, Mostar en Dubrovnik
 • gids Plitvice meren
 • afscheidsdiner.

Exclusief:

 • lunches
 • excursie dag 8
 • entreegelden
 • € 15 administratiekosten per boeking
 • € 2,50 calamiteitenfonds per boeking
 • reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema: A + C.
dalstra.nl/opstappen

Buitenlandse valuta: Kroatische kuna kunt u ter plaatse wisselen. 
 

Landinformatie

Kroatië

De naam Kroatië roept bij mensen vaak een beeld op dat te maken heeft met de oorlog die er in de jaren negentig gewoed heeft. Deze afschuwelijke periode heeft zijn sporen natuurlijk nagelaten en zal niet makkelijk worden vergeten. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel in het land opgeknapt. De Kroaten nodigen u graag uit om het prachtige land met eigen ogen te komen zien. 
De parlementaire republiek Kroatië strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. 
De bijna 4,4 miljoen inwoners hebben een landoppervlakte tot hun beschikking van 56.691 vierkante kilometer. Daarmee is het ongeveer even groot als België en Nederland tezamen.

Kroatië is ook rijk aan meren. De Plitvice meren zijn ongetwijfeld de bekendste.
Voor de kust liggen 1185 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Krk (door een brug met het vasteland verbonden) en Cres.

Flora & Fauna
In Kroatië worden 4.300 soorten planten en 278 soorten bomen en struiken onderscheiden. Overal kenmerken cipressen het land. Natuurlijk vallen ook de olijfbomen op en wat lager bij de grond de brem, oleander en lavendel. Het rijkst is het plantenleven echter in de bergen. Bloemen leggen in de zomer een kleurrijk tapijt over de bergweiden. Er bloeien veel beschermde soorten waaronder orchideeën, edelweiss en gentianen. 
Het dierenrijk is in Kroatië ruim vertegenwoordigd. Kroatië is niet voor niets een geliefd land bij de jagers uit vele omringende landen. Er kan gejaagd worden (onder strikt toezicht) op wilde zwijnen, diverse hertensoorten, vossen, hazen, fazanten en… beren!

Hoofdstad: Zagreb 
In 1994 werd het 900-jarig bestaan van Zagreb gevierd. Het huidige Zagreb ontstond op twee naast elkaar gelegen heuvels: Kaptol en Gradec. Kaptol was het middelpunt van de geestelijkheid in het noordwesten van Kroatië, Gradec groeide uit tot een commercieel centrum, waar ambachtslieden en kooplui zich vestigden.

Taal
De voertaal is Kroatisch. Men gebruikt het Latijnse alfabet, wat voor West-Europeanen tot onuitspreekbare woorden leidt. Het Kroatisch is in feite hetzelfde als het Servokroatisch dat in Joegoslavië werd en wordt gesproken. Er zijn slechts een paar nuanceverschillen. In de toeristencentra wordt vaak goed Engels gesproken en ook Duits wordt begrepen. Maar men heeft over het algemeen niet zo veel op met de Duitsers en de Duitse taal.

Klimaat
In Kroatië heerst een grote verscheidenheid van klimaten. Aan de Adriatische kust heerst een Middellandse-Zeeklimaat dat zich kenmerkt door warme en droge zomers en zachte maar vochtige winters. 
In de bergachtige gebieden blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, gemiddeld schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0 graden Celcius. De zomers zijn er aangenaam fris, in de wintermaanden kunnen er grote hoeveelheden sneeuw vallen. 
Het binnenland kent een klimaat met droge en hete zomers en koude, natte winters. De gemiddelde maximale dagtemperatuur staat in de onderstaande grafiek weergegeven.
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een globaal gemiddelde voor de kust van Kroatië. Langs de kust komen verschillen voor, zo is het noorden iets droger dan het zuidelijke deel van de kust en komen er vooral buiten de zomer wat kleine verschillen voor in lucht- en zeetemperaturen. Het binnenland is het hele jaar kouder en heeft een iets grilliger verloop.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

9

2

2

13

13

februari

10

3

3

12

13

maart

13

5

5

13

13

april

17

9

7

14

14

mei

21

13

8

14

17

juni

25

16

9

12

21

juli

28

19

10

9

24

augustus

28

18

10

10

25

september

24

16

8

11

23

oktober

19

12

6

12

20

november

15

7

4

13

17

december

11

3

3

14

15

= 0-5 mm ? = 6-30 mm ? = 31-60 mm ? = 61-100 mm ? = 101-200 mm ? = meer dan 200 mm

 

De geschiedenis 
Toen ongeveer in 600 na Christus de Kroaten in het gebied aankwamen, hadden er al allerlei andere volkeren in het gebied gewoond. Illyiërs, Grieken, Romeinen, Hunnen en Goten woonden ooit in Kroatië, voornamelijk langs de kust. De kuststreek is in de late Middeleeuwen bijna permanent onder Venetiaans bewind geweest. Het noorden en oosten van het land waren in dezelfde tijd, eind 1300 tot 1700 na Christus, Turks gebied.

Habsburgse invloeden 
Na die tijd werd de invloed van het Habsburgse (Oostenrijk-Hongaarse) rijk steeds groter. In 1815 hadden de Habsburgers heel Kroatië in handen en dat zou tot de Eerste Wereldoorlog zo blijven. 
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog hadden Serven, Kroaten en Slovenen samen een Joegoslavisch Koninkrijk opgericht om weerstand te bieden tegen nieuwe Habsburgse overheersing. In 1941 viel Hitler het land binnen, en hij maakte handig misbruik van de oude tegenstellingen tussen de Serven en Kroaten. Hij maakte van Kroatië een vazalstaat, waar Serven en joden het doelwit werden van fascistische terreur. 
De Kroaat Josip Tito leidde het communistische verzet, hij slaagde er grotendeels in Joegoslavië zelf te bevrijden. Hij genoot groot aanzien en was de aangewezen figuur om na de oorlog het bestuur van heel Joegoslavië op zich te nemen. Tito leidde het land tot zijn dood in 1980. Maar met Tito stierf de grote bindende factor van de Joegoslavische deelrepublieken. De oplopende spanningen binnen het land, en de aanhoudende bevoorrechting van de Serven leidden er toe dat in 1991 zowel Slovenië als Kroatië zich onafhankelijk verklaarden. De hierna uitbrekende oorlog eindigde voor Kroatië in feite pas in 1998 toen de laatste gebieden door de VN onder Kroatisch toezicht werden geplaatst.

Bevolking & Cultuur
Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Kroaten, een volk van gemengd Iraans-Gotisch-Slavische oorsprong. 
Lange tijd werden kunst- en cultuuruitingen beïnvloed door de buitenlandse mogendheden. U kunt in de architectuur bijvoorbeeld veel Oostenrijks-Hongaarse (Habsburgse) en Venetiaanse invloeden terugvinden. Kunst en cultuur zijn zeer belangrijk voor de Kroaten, misschien wel omdat de eigen historie op dit gebied ontbreekt. U zult overal aankondigingen vinden van manifestaties. 
Op het gebied van folklore kent Kroatië een lange traditie. Nog steeds kunt u in alle delen van het land genieten van oorspronkelijke zang en dans die uit die streek afkomstig is, meestal uitgevoerd in traditionele kleding. Godsdienst en de geschiedenis zijn belangrijk in het land. De meerderheid van de Kroatische bevolking hangt de rooms-katholieke godsdienst aan.

Eten
Al kent Kroatië dan geen haute cuisine, de traditionele gerechten zijn beslist het proberen waard. Te denken valt aan de Dalmatische gerookte ham, op de kaart aangegeven als prut, de salami met paprika (kulen), kalkoen met mie of macaroni (mlinci) en misschien wel de bekendste van alle gerechten brodet en paticada , een voortreffelijke visschotel. Naast dit alles zijn de gezouten pilchards (een klein soort haring), paddestoelen, de schapenkaas en de sterke Slavische sauzen het proeven meer dan waard. 
Wijnen kunnen ze in Kroatië wel degelijk maken én van een voortreffelijke kwaliteit. De tradities en de recepten in de wijnbouw zijn eeuwenoud. Aan de kust vind je de rode wijnen, verder landinwaarts zijn ze vaker wit. Traditionele sterke dranken zijn Lozovaca, ljivovica en Travarica. Kroaten besluiten hun maaltijd graag met Maraschino of Proek.

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Afstand vanaf Utrecht 
Zagreb: 1290 km.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m za van 07.00 – 12.00 uur en 17.00 – 20.00 uur. In het hoogseizoen blijven de meeste winkels tussen de middag geopend.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vrij 07.00 – 119.00 uur en za van 07.00 – 13.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m vrij 07.00 – 19.00 en za van 07.00 – 12.00.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Kroatische Kuna, (1 kuna = 100 lipa's). 10 = € 1.35

Valuta onderweg
Euro.

Netspanning
220V.

Alarmnummers
92 (politie), 93 (brandweer), 94 (ambulance). Het Europese alarmnummer 112 werkt ook in Kroatië.

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800 22 0031.
 

Recensies

  15 oktober 2017 - 21:35

  Daan en Emke Wouda

  Wat een heerlijke reis met een prima chauffeur, die plotseling iemand moest vervangen. Een dikke 10 voor zoveel rijkunst Haaye!!!!!!
  Een wat een prachtige reis en een verrassing om na 16 jaar weer de zelfde gids te ontmoeten die ons geweldig rond heeft geleid. Wij hebben met onze vrienden een geweldige vakantie gehad. Tot de volgende Dalstra reis.
  • Vervoer
   9
  • Accommodatie
   9
  • Verzorging
   9
  • Excursies
   10
  • Prijs-/kwaliteit
   10
  • Algemene indruk
   9

  27 juli 2016 - 13:41

  C Douma

  Onvergetelijke reis. Van het eerste tot het laatste moment genoten. Vooral van de laatste avond in Opatija waar Jim een extra tocht op de Adria heeft georganiseerd met "klapa"... Heerlijke hotels. het leek ons een vermoeiende reis, maar dat valt reuze mee.

  • Vervoer
   9
  • Accommodatie
   8
  • Verzorging
   8
  • Excursies
   8
  • Prijs-/kwaliteit
   8
  • Algemene indruk
   8

  27 februari 2014 - 12:40

  van Dijk

  Een heerlijke reis. De bergen komen letterlijk omhoog uit de azur blauwe Adriatische zee. Een prima mix van natuur en cultuur. Prachtige steden heerlijke natuurparken. De lokale gids is een vakvrouw. De boottochten bij Omis en Kornati goed verzorgd en heerlijk ontspannen. De reis lijkt pittig maar door de goede indeling valt dat reuze mee. Voor ons valt dit onder één van onze mooiste reizen.
  • Vervoer
   10
  • Accommodatie
   8
  • Verzorging
   8
  • Excursies
   8
  • Prijs-/kwaliteit
   8
  • Algemene indruk
   9

  13 mei 2011 - 00:00

  engelsman

  Een prachtige reis in een onvergetelijk mooi gebied met begeleiding van een voortreffelijke reisleider/chauffeur.Hoogtepunten:de sprookjesachtige Plitvice meren, de prachtige stad Dubrovnic,de tocht naar het eiland Brac en de schitterende uitzichten over de Adriatische zee met z`n vele eilanden voor de kust. Kortom: een aanrader.

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *