Devon, Cornwall en Bretagne

Devon, Cornwall en Bretagne

typisch Britse- en Franse natuur, cultuur en tradities

Ontdek de typisch Britse- en Bretonse natuur, cultuur en tradities.
Afdrukken

Vanaf € 1265,-

Nu boeken

Devon, Cornwall en Bretagne

Een rondreis waarbij we de natuur, cultuur en tradities van het typisch Engelse en Franse platteland leren kennen. De bijzondere streken in Engeland staan bekend om hun prachtige tuinen en Nationale parken, terwijl het Franse Bretagne bekend staat om z’n ruige kusten en Calvados.

Devon, Cornwall en Bretagne

Hotelgegevens
Tijdens de reis verblijven we 1 nacht in de omgeving van Londen, 1 nacht in Plymouth, 4 nachten in Newquay, 1 nacht aan boord van de ferry van Plymouth naar Roscoff (Brittany Ferries), 2 nachten in St. Brieuc en 1 nacht in de omgeving van Le Havre.

Hotel California
Ligging: op 6 minuten loopafstand van het strand. Het centrum ligt op ca. 2,5 km loopafstand. Vanuit de haven vertrekken regelmatig visexcursies.
Faciliteiten: restaurant, snackbar, bar, terras, binnen-/buitenzwembad, solarium, sauna, bowling baan, pool-/snookertafel, lift en gratis WiFi in openbare ruimtes.
Kamer: televisie, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met bad/douche, toilet en haardroger.
Verzorging: in de ochtend een ‘full english breakfast’ terwijl er in de avond een 3-gangendiner wordt geserveerd.
Internet: www.hotel-california.co.uk

Devon, Cornwall en Bretagne

Dag 1: Groot-Brittannië
We maken ons klaar voor de reis naar Groot-Brittannië. Via België rijden we naar Calais waar de ferry klaar ligt voor de overtocht naar Dover. Eenmaal voet aan Britse wal gezet, rijden we verder naar ons hotel ten zuidwesten van Londen.

Dag 2: Dartmoor National Park Plymouth
Vandaag trekken we verder westwaarts het land in. Via Exeter rijden we het Dartmoor National Park binnen. De prachtige route leidt ons langs de steppes van dit park. Schrikt u niet als er onderweg een kudde schapen op de weg voor de bus blijft staan wachten. We eindigen de dag in ons hotel in Plymouth.

Dag 3: Barbican – Bodmin Moor
In de historische havens van Plymouth gaan we terug in de tijd. We vinden er typisch Britse straatjes, steegjes en talloze monumentale panden. Een leuk uitje deze ochtend. Vervolgens voert de route ons door het graafschap Cornwall. Hier zijn de overblijfselen van de Keltische cultuur overal zichtbaar. Via Kelly Brae en Plusha rijden we naar het natuurgebied Bodmin Moor, een heidelandschap met granieten rotsen die het gebied een mysterieuze uitstraling geven. Tussen de heidevelden vinden we Jamaica Inn. De granieten herberg is bekend vanwege het gelijknamige boek van Daphne du Maurier. De plaats diende als ontmoetingsplaats en opslagplaats voor smokkelwaar. Tegenwoordig vinden we er een klein smokkelaarsmuseum (ca. £ 3,95 p.p.). We rijden verder naar ons standplaatshotel in Newquay gelegen aan de westkust. Hier verblijven we de komende 4 nachten.

Dag 4: Lanhydrock House & Gardens – Padstow
Via Bodmin bereiken we Lanhydrock House and Gardens (ca. £ 15 p.p.). Het huis dat na een brand in 1881 in Victoriaanse stijl werd opgebouwd ziet er uit als het perfecte plattelandshuis. Ook de tuinen zijn een lust voor het oog. Prachtige borders en kleurrijke hoger gelegen tuinen gevuld met camelia’s, magnolia’s en rododendrons. Vervolgens rijden we naar het gezellige kustplaatsje Padstow met een wirwar aan straatjes rond de sfeervolle haven. Ter plaatse zijn er verschillende boottochten te boeken die u de prachtige kust laten zien.

Dag 5: Falmouth – St. Michaels Mount
De tocht van vandaag begint met een bezoek aan de Pendennis landtong. Maakt u hier een mooie wandeling of ontdek de zeer goed bewaard gebleven Pendennis Castle, een van de belangrijkste verdedigingswerken van Hendrik VIII bij de kustplaats Falmouth (ca. £ 9 p.p.). In de middag rijden we naar Marazion om een kijkje te nemen bij de beroemde St. Michaels Mount dat uitkijkt over de gelijknamige baai. De berg komt overeen met Mont St. Michel waar we op dag 10 een kijkje nemen. Bij eb kunt u de berg te voet bereiken, bij vloed is hij bereikbaar per boot (retour ca. £ 4 p.p.). Op de top van de berg staat het 12e -eeuwse klooster.

Dag 6: Land’s end – St Ives
Langs de kustlijn rijden we naar het meest westelijke punt van het Britse vasteland, Land’s End. Het is een perfecte plaats voor een korte wandeling op de ruige granieten kust. Na dit bezoek rijden we via de ‘Noord-kust’ met spectaculaire vergezichten over de kust en de ‘moors’ naar St. Ives. Dit voormalige vissersplaatsje is nu een populaire badplaats en kunstenaarskolonie. Het Barbara Hepworth Museum en Sculpture Garden en de Tate Gallery tonen het werk van kunstenaars die zich hier in de 20e eeuw vestigden.

Dag 7: Mevagissey – Lost Gardens of Heligan – Plymouth
Deze ochtend nemen we een kijkje in het havenplaatsje Mevagissey, gelegen aan de Roseland Heritage Coast, een van de meest spectaculaire kusten van het land. We vinden er verborgen stranden en baaien en majestueuze kliffen. Maakt u hier een mooie wandeling langs de kust. We rijden verder. Het oude verlaten landgoed Heligan werd na WOII opgeëist door de natuur. Tegenwoordig is het een van de mooiste tuinherstel projecten in Europa. We vinden er talloze wandelpaadjes tussen de bamboe, mammoetblad en overige planten (ca. £ 14,50 p.p.). Na dit bezoek rijden we naar Plymouth. Hier gebruiken we het diner en schepen vervolgens in voor de nachtelijke overtocht naar Roscoff. Aan boord zijn er 2-persoonsbinnenhutten voor u gereserveerd.

Dag 8: Perros-Guirec – St. Brieuc
We meren aan in Bretagne en stappen in de bus voor het bijzondere vervolg van deze reis. In het hart van de granietkust van Bretagne ligt Perros-Guirec. De grandioze omgeving biedt ongewone landschappen en de kust is er bezaaid met roze granieten rotsen die millennia lang door wind en golven zijn bewerkt. Vanuit deze plaats heeft u een panoramisch uitzicht over de archipel van zeven eilanden. In de middag nemen we een kijkje in Paimpol een gezellig havenstadje met in de Latijnse wijk de rederhuizen, pleinen en mooie vakwerkhuizen die getuigen van de welvaart van weleer. De omgeving is bekend vanwege de oesterkwekerijen maar ook zien we de ruïnes van de Abbaye de Beauport. Vroeger was dit de mooiste abdij van Bretagne. Nadat we een kijkje hebben genomen bij de oesterkwekerij zoeken we ons hotel op in de omgeving van Saint-Brieuc. Hier verblijven we 2 nachten.

Dag 9: Cap Fréhel – Saint-Malo
Nog meer steile en bijzondere kliffen zien we vandaag bij het prachtige uitzichtpunt van Cap Fréhel. Het is een van de mooiste kustgebieden in Bretagne. Als de zon schijnt biedt de natuur een schitterend kleurenpalet met gele gaspeldoorn, paarse heide, rotsen in grijze en rode tinten die afsteken tegen de felblauwe zee. Het is een prachtig gebied om te wandelen. Neem uw tijd om te genieten van al dit moois. Dan rijden we verder naar de oude piratenstad Saint-Malo. De stadswallen met de gevels en torens die er boven uit steken, zorgen voor een uniek silhouet. Vanaf de stadswallen heeft u een mooi uitzicht op het fort en in het levendige centrum zijn er talloze winkeltjes en terrasjes te vinden.

Dag 10: Mont St. Michel – Honfleur
We zetten de koffers in de bus en rijden langzaamaan noordwaarts. Mont St. Michel is een must als we er toch langs rijden. Het op een rots gelegen dorp werd bij hoog water volledig van de buitenwereld afgesloten. Tegenwoordig is het eiland via een brug prima bereikbaar. Dan verlaten we Bretagne en rijden we in de middag naar Honfleur. De haven in combinatie met de smalle straatjes en de mooie vakwerkhuizen zorgen voor een speciale sfeer in het dorp. Via de grote ‘Pont de Normandie’ gaan we naar ons hotel in de omgeving van Le Havre.

Dag 11: terugreis
Vandaag keren we via Amiens terug naar Nederland. Hier wordt ieder na het afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Prijzen

RR4050      
 Aantal dagen 8    Beschikbaar/
 Reserveren
 Opmerkingen
 Halfpension  prijs per persoon    
 02 juli 2018  € 1265,- BOEK HIER  Vertrekgarantie, met Dalstra   Reisbegeleiding
 20 augustus 2018  € 1265,- BOEK HIER  
       
 Toeslagen per persoon      
 1-persoonskamer  € 385,-    

Inclusief:

 • reis in comfort class touringcar
 • verzorging op basis van halfpension
 • kamer met douche/toilet
 • binnenhut dag 7
 • excursies exclusief entreegelden
 • ferry-overtocht
 • afscheidsdiner.

Exclusief:

 • lunches
 • entreegelden
 • € 15 administratiekosten per boeking
 • € 2,50 calamiteitenfonds per boeking
 • reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema: A+E.
dalstra.nl/opstappen

Buitenlandse valuta: Britse Pond. Nagenoeg kan tijdens de reis overal met pin of creditcard worden betaald. Dit is voordeliger dan het wisselen van contanten.

Landinformatie

Frankrijk

"La douce France; Leven als een god in Frankrijk": Frankrijk spreekt velen tot de verbeelding. Het land staat synoniem aan romantiek. De Franse keuken is verworden tot een Europese standaard, en de wijnen van het land zijn 's werelds beste. Frankrijk is al jarenlang één van de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlanders. En dat is niet zo heel vreemd. Want hoewel overal in het land Frans wordt gesproken en je overal de Tricolore zult zien wapperen, is Frankrijk nergens hetzelfde. Want Frankrijk is uitwaaien aan de verlaten rotskusten van Bretagne, maar Frankrijk is ook cultuur opsnuiven in de wereldstad Parijs.

Geografie
Frankrijk is het grootste West-Europese land, en meet 543.965 vierkante kilometer; 13 keer zo groot als Nederland. Het land telt niet minder dan acht buurlanden: België en Luxemburg in het noorden. Duitsland, Zwitserland en Italië vormen de oostgrens. Andorra en Spanje zijn Frankrijks zuiderburen. Het minivorstendom Monaco, aan de Middellandse Zee, wordt aan de landzijde geheel door Frankrijk omsloten.

Landschap
Het Franse landschap bestaat uit laagvlakten, kusten en gebergten. De gebergten bevinden zich in het zuiden en oosten van Frankrijk en beslaan ca. 25% van de totale oppervlakte van Frankrijk.
Naast de lange Adriatische westkust beschikt het land voor een deel uit hooggebergten. De Pyreneeën in het zuiden vormen de natuurlijke grens met Spanje. De Franse Alpen, in het zuidwesten van het land, zijn nog hoger. Hier ligt ook de hoogste piek van het land: de beroemde Mont Blanc (4810 meter), op de grens van Italië.

Hoofdstad: Parijs
Al sinds lange tijd is Parijs de belangrijkste stad van Frankrijk. Toch is het niet altijd het bestuurlijk centrum geweest. De stad heeft meermalen moeten strijden met andere steden in Frankrijk om de macht. Parijs is tevens één van de belangrijkste en grootste steden van Europa, en is al eeuwen een magneet voor romantici, kunstenaars en gelukzoekers. De stad biedt meer cultuur dan menig toerist aankan.

Taal
In Frankrijk spreekt men Frans. Dat is de taal die iedereen beheerst. Veel streken in Frankrijk hebben echter een eigen dialect, in Frankrijk noemt men dat patois, of taal. In de toeristische gebieden en grotere steden spreekt men over het algemeen goed Engels. In de grensgebieden met Duitsland en Zwitserland kunt u ook terecht met Duits.

Klimaat
Frankrijk heeft zeer uiteenlopende klimaattypes. Dat heeft te maken met een naar het oosten afnemende invloed van de Atlantische Oceaan. Maar ook de invloed van de Middellandse Zee in het zuiden en de aanwezigheid van gebergten hebben er mee te maken. Grofweg kan gezegd worden dat het grootste deel van Frankrijk te maken heeft met een zeeklimaat. Uitzonderingen daarop zijn het zuidoosten: daar heerst een Middellandse-Zee-klimaat. In de Alpen en Pyreneeën heerst een hooggebergteklimaat

Temperatuur

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

7

1

2

16

8-13

februari

9

2

3

14

7-13

maart

12

3

4

15

8-13

april

15

6

7

14

9-14

mei

18

9

8

12

11-16

juni

22

12

10

10

13-19

juli

27

15

9

8

16-22

augustus

26

14

8

9

17-23

september

23

12

6

11

17-21

oktober

17

9

4

12

15-19

november

11

5

3

13

13-16

december

8

3

2

15

10-14

 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

 

Bevolking en cultuur
Er wonen ruim 62,6 miljoen mensen in Frankrijk. Er zijn grote verschillen in bevolkingsdichtheid. In het algemeen kan gezegd worden dat de bevolkingsdichtheid naar het noorden toe groter wordt. Maar ook in het zuiden, bijvoorbeeld langs de Rhône, is de bevolkingsdichtheid groot.
Hoewel de Fransen een enorme vaderlandsliefde koesteren - chauvinisme is niet voor niets een Frans woord - bestaat er niet zoiets als een doorsnee Fransman. De Fransen vormen niet een groep die zijn oorsprong vind in dezelfde voorouders. Veel Fransen hebben nog kenmerken in zich van de Kelten die het land ooit bevolkten: klein, donkerharig en gedrongen.
Er is toch in de loop der eeuwen een duidelijke Franse cultuur ontstaan waarvan de exponenten over de hele wereld bekend zijn. Door de vroege kerstening van het land zijn veel (kerkelijke) bouwstijlen ontstaan in Frankrijk. Gotische kerken en kathedralen in heel Europa zijn vaak gebaseerd op Franse voorbeelden.
De Franse cultuur is op veel meer terreinen een voorbeeld geweest. Tot de Amerikanisering na de Tweede Wereldoorlog zijn intrede deed was Frankrijk vaak de standaard waar de rest van Europa zich aan mat. Zo hebben Franse schrijvers en filosofen uit de Verlichting, maar ook daarna, een stempel gedrukt op het Europese denken. En Frans werd vele eeuwen lang door de betere klassen beschouwd als dé omgangstaal. Ook stromingen in kunst en cultuur als de Romantiek en Art Deco vinden hun oorsprong in Frankrijk.

Eten
De Fransen houden enorm van lekker eten en drinken. De Franse keuken is de beroemdste keuken ter wereld en is voor veel landen als standaardkeuken gaan gelden. Eigenlijk is de combinatie 'aardappels, vlees en groente', zoals de meeste Nederlanders die dagelijks eten, rechtstreeks geïmporteerd uit Frankrijk. Waarschijnlijk wilden onze voorouders wel eens iets anders eten dan stamppot of pannenkoeken.
Het is onbegonnen werk om een opsomming te geven van de gerechten die de Franse keuken voort heeft gebracht. De nationale gastronomie is een verzameling van delicatessen uit de regionale keukens. Zo komt bouillabaisse, een soep met minstens vier soorten vis, uit Marseille en de spektaart uit Lotharingen, de quiche loraine.
Naast de uiteenlopende gerechten hoort natuurlijk een lekker glaasje wijn, het kostbare vocht waar Frankrijk tevens beroemd om is.

Economie
De Franse economie is één van de belangrijkste ter wereld. Landbouw en industrie zorgen voor de grootste inkomsten, maar ook toerisme levert het land een hoop geld op. Belangrijke landbouw en veehouderijproducten zijn rundvlees, schapenvlees, zuivel (Franse kaas), granen en natuurlijk wijn. Frankrijk is 's werelds grootste wijnexporteur.
De industrie produceert en exporteert een breed scala aan producten. Auto's (Peugeot, Citroën, Renault), elektronica, fotografische producten enz. Hoogwaardige artikelen uit Parijs vormen een landeigen uitvoerproduct. Denk aan parfum, haute couture, sieraden en juwelen. Deze laatste groep artikelen wordt vaak aangeduid als articles de Paris .

Reisdocumenten
Geldig paspoort of Europese Identiteitskaart

Afstand vanaf Utrecht
Bordeaux: 1060 km, Lyon: 900 km, Marseille: 1220 km, Parijs: 475 km.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m vr van 09.00-12.00 uur en 14.00-19.00 uur. Sommige supermarkten zijn tevens op zondagochtend geopend. In het hoogseizoen blijven de meeste winkels tussen de middag geopend.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vrij 08.00-19.00 uur en za van 08.00-12.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m vrij 09.00-12.00 en za 14.30-16.30.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Euro.

Valuta onderweg
Euro.

Netspanning
220V.

Alarmnummers
Welk alarmnummer moet ik bellen?
- Voor medische spoedgevallen, SAMU : 15 (ingeval van nood, spoedgeval in huis, gewonden, malaise, bedrijfsongeval).

- Openbare veiligheid, politie, gendarmerie : 17 of 112 met een mobiele telefoon(bij een verkeersongeval, verstoring van de openbare orde, een overtreding).

- Brandweer, eerste hulp : 18 of 112 met een mobiele telefoon (bij brand, verkeersongeval, gasexplosie, verdrinking, overstroming).

De hulpdiensten zijn 24 uur per dag bereikbaar en staan permanent met elkaar in verbinding.

Belangrijk :
- Hang nooit als eerste op.

- Bel niet als u weet dat iemand anders dat al heeft gedaan of al in verbinding staat met een hulpdienst.

- Indien de persoonsgegevens van de beller worden gevraagd ter verificatie, wordt zijn anonimiteit gewaarborgd.

(Bron : Franse ministerie van Binnenlandse Zaken).

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800-99-0031.
 

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is grofweg te verdelen in vier regio's: Noord-Engeland, Zuidoost-Engeland, Schotland en Wales. Alle delen hebben hun eigen taal, cultuur en historische achtergronden. De beide Engelanden vormen samen het grootste, dichtstbevolkte en welvarendste deel van het land. De hoofdstad Londen ligt in Zuidoost-Engeland. Noord-Ierland hoort ook bij het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, zoals het land officieel heet.

Landschap
In het westen van het land en in de Hooglanden van Schotland liggen hoge heuvels en bergen. Ten zuiden daarvan de golvende, groene velden van de Laaglanden, waar het klimaat milder is en de landbouwmogelijkheden groter. De denkbeeldige lijn tussen beide zones loopt schuin van de rivier de Exe aan de zuidwestkust tot de monding van de rivier de Tees aan de noordoostkust. In de westelijke helft van de Hooglanden liggen veel van de beroemde Schotse lochs , grote meren.

Flora en fauna
Dankzij het milde, vochtige klimaat bezit Groot-Brittannië een rijk plantenleven. Van de oorspronkelijke vegetatie, dichte eikenwouden, is niet veel meer over. Het hout werd gekapt ten behoeve van veeteelt, land- en woningbouw. Slechts negen procent van het land is bebost, het minst van heel Europa Laag struikgewas, heesters en bloeiende planten zijn er daarentegen volop. In het voorjaar zijn de bloemen op heuvels en in valleien een lust voor het oog. Op de drassige veengronden van Wales en Schotland groeien verschillende heide- en mossoorten.

Tot de weinige grote zoogdieren die nog voorkomen, behoort het edelhert dat in de Schotse Hooglanden en in Exmoor in Zuidwest-Engeland leeft. Halfwilde pony's zwerven rond in Exmoor en op de Shetland-eilanden. Wolven zijn door de jacht uitgeroeid, wilde zwijnen ontsnapten ternauwernood aan dit lot. Er zijn nogal wat kleinere diersoorten te vinden, zoals: vossen, otters, dassen, eekhoorns en wilde katten.

Hoofdstad: Londen
Londen ligt in het Zuidoosten van Engeland. De stad wordt doorkruist door de Thames, een getijdenrivier. Wanner u de Thames volgt, komt u vanzelf bij de zee uit. De stad biedt een groot scala aan bezienswaardigheden waarvan de Big Ben en de Towerbridge hele bekende zijn.
De overbekende rode dubbeldekkers zijn een goede mogelijkheid om de stad beter te zien, maar meestal doet u er dan langer over om op de plaats van bestemming te komen dan wanneer u met de metro gaat. Verder is Londen is een echte theaterstad. Shakespeare schreef er zijn Romeo en Julia

Taal
In Groot-Brittanië worden verschillende talen gesproken: Engels in Engeland, Gaelic in Schotland en Noord-Ierland, en Welsh in delen van Wales. Het standaard Engels is de officiële taal en bestuurstaal, maar de diverse delen van de natie zijn trots op hun eigen accenten en dialecten.

Klimaat
Groot-Brittannië ondervindt invloeden van de warme Golfstroom uit de Atlantische Oceaan en heeft een mild zeeklimaat met relatief warme winters en koele zomers. De wind waait bijna altijd uit het zuidwesten en brengt veel mist en regen mee. Vooral in de westelijke berggebieden valt veel regen. In grote delen van het land is het maar liefst driehonderd dagen per jaar bewolkt of regenachtig. Aan de zuidkust, vooral in de countries van Devon en Cornwall, schijnt vaker de zon.

Temperatuur
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Engeland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer regen in het noordwesten en zuidwesten; droger in het oosten. Minder zonuren in het noordwesten en meer in het zuiden en oosten. Lokaal kunnen temperatuurafwijkingen voorkomen, vooral onder invloed van hoogteverschillen. De zeewatertemperatuur is een gemiddelde voor Het Kanaal. Langs de andere kusten kan het zeewater wat koeler zijn.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

7

2

2

20

6

februari

6

1

2

14

5

maart

10

3

3

17

6

april

13

5

5

15

8

mei

17

8

6

14

10

juni

20

10

7

13

14

juli

22

13

6

11

17

augustus

22

12

6

12

18

september

19

10

5

14

16

oktober

15

8

3

16

14

november

10

4

2

20

10

december

7

3

1

19

8

 • = 0-5 mm 
 • = 6-30 mm 
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm 
 • = 101-200 mm 
 • = meer dan 200 mm

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Schotland gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

3

-3

1

23

8

februari

5

-3

1

18

7

maart

7

-1

2

21

7

april

10

2

4

19

8

mei

14

5

6

17

10

juni

17

7

6

16

12

juli

18

9

5

17

13

augustus

17

10

5

19

14

september

14

7

4

22

14

oktober

10

4

2

23

12

november

6

0

1

22

10

december

4

-1

1

21

9

 • = 0-5 mm 
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm 
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

 De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Wales gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

8

2

2

19

10

februari

7

2

2

15

9

maart

9

3

4

17

9

april

11

4

5

14

10

mei

15

7

6

13

11

juni

19

10

7

13

13

juli

20

12

6

12

15

augustus

20

12

6

14

16

september

18

10

5

14

16

oktober

14

8

3

17

15

november

10

5

2

18

13

december

8

3

2

20

11

 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

 De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Noord Ierland gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

6

1

2

20

8

februari

7

1

2

16

7

maart

9

2

3

20

7

april

11

4

5

16

8

mei

14

7

6

17

10

juni

17

9

6

15

12

juli

18

11

5

15

14

augustus

19

11

5

18

15

september

16

9

4

18

14

oktober

13

7

3

21

13

november

9

4

2

20

12

december

7

2

1

22

10

 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

Bevolking en cultuur
Er wonen ruim 58,5 miljoen mensen in Groot-Brittannië. Viervijfde van hen woont in Engeland, waar de bevolkingsdichtheid één van de hoogste ter wereld is. De grootste steden zijn Londen (zeven miljoen inwoners), Birmingham (één miljoen), Leeds, Glasgow en Sheffield.

De bevolking vormt een interessante mix van mensen van uiteenlopende afkomst. In Londen bijvoorbeeld zijn vertegenwoordigers van elk continent in de wereld te vinden en wel tweehonderd nationaliteiten. Na de Tweede Wereldoorlog migreerden veel Chinezen, Indiërs, Pakistani en inwoners van de Caribische eilanden naar Groot-Brittannië. Later kwamen daar veel Afrikanen en afgevaardigden van andere oud kolonies bij. Er wonen ook veel Ierse immigranten, maar niemand weet precies hoeveel; kinderen van Ierse ouders krijgen automatisch de Britse nationaliteit.

De meeste Britten zijn Anglicaans protestants (Church of England) en er zijn groepen roomskatholieken, methodisten, baptisten en andere christelijke stromingen. Daarnaast heeft Groot-Brittannië percentages moslims, hindoeïsten en boeddhisten onder haar hoede en één van de grootste joodse gemeenschappen van West-Europa.

Britse literatuur, (pop)muziek, theater en televisieprogramma's zijn bekend over de hele wereld, maar wellicht is de Engelse taal wel het meest invloedrijke export-product van het Verenigd Koninkrijk.

Staat en economie
Groot-Brittannië is een koninkrijk met een parlementaire democratie. De bevolking kiest rechtstreeks de leden van het Lagerhuis of House of Commons , de wetgevende macht. De parlementsleden kiezen de eerste minister, die op zijn beurt de kabinetsministers benoemt. De premier is lid van de grootste partij en voorzitter van het kabinet.

Het merkwaardige Britse House of Lords bestaat uit hooggeplaatste geestelijken en (erfgenamen van) vooraanstaande burgers. Zij houden zich vooral bezig met discussies en ceremonies en hebben vrijwel geen macht. Velen beschouwen dit instituut als niet van deze tijd. Het staatshoofd, koningin Elisabeth, heeft vooral een ceremoniële functie. Het gehele Britse koningshuis met al z'n familiedrama's blijft de Britten fascineren en vormt ook een belangrijke toeristentrekker.

Eten en drinken
Een traditioneel English breakfast bestaat uit thee, toast, gebakken eieren, bacon, gegrilde tomaat, baked beans (witte bonen in tomatensaus) en worstjes. Daarbij kunt u ook nog kiezen voor black pudding (een soort balkenbrij), hashbrowns (rösti) en kippers (gerookte haring, warm geserveerd). In de meeste hotels en cafés in Londen zijn ook wel zaken als yoghurt en cornflakes te krijgen. Tot de bekende Britse specialiteiten behoren verder: rosbief met Yorkshire pudding, shepherd's pie (lamsgehakt en aardappelpuree) en scones; gebakjes die rond theetijd geserveerd worden met room en jam. Andere favorieten zijn kippers en kidney pie (pastei met niertjes). Maar ook in het land van de bolhoed staat de tijd niet stil: pizza- en hamburgerrestaurants verdringen geleidelijk de typisch Engelse fish & chipstentjes. Engelse thee, Engels bier en Schotse whisky blijven echter wereldberoemd.

Reisdocumenten
Geldig paspoort/ identiteitskaart.

Openingstijden
De openingstijden in Londen zijn vergelijkbaar met die in grote steden in Nederland. Banken sluiten vaak wat eerder, maar u kunt overal pinnen. Veel winkels zijn ook op zondag open.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Valuta onderweg
Engelse Ponden

Munteenheid
Voor € 1 ontvangt u ca. £ 0,75 (koers januari 2015).

Netspanning
240V. Nederlandse apparaten verdragen dit over het algemeen goed, maar u heeft wel een adapter nodig (o.a. bij ANWB te koop).

Tijdzone
GMT, ten opzichte van Nederland min 1 uur.

Alarmnummers
112 of 999 (ambulance, brandweer, politie)

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800 89 0031

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *