U bevindt zich hier: Home/Polen/Noord Polen
folkoreavond en grilavond inclusief entree twv € 40,- plaatselijke gidsbegeleiding

Noord Polen

We gaan op ontdekkingsreis naar het noorden van Polen. Een streek met bossen en duizenden kristalheldere meren. Tussen de groene natuur vinden we kleurrijke huisjes die de omgeving zo typerend maken. Maar we maken ook kennis met de Poolse mentaliteit, die zowel hartelijk als stroef kan zijn. Want vele Polen denken nog vaak terug aan de stormachtige geschiedenis die hun land heeft gekend. Ontdek de verschillen tussen steden die na de oorlog zijn herbouwd en steden die in de communistische tijd zijn ontstaan. Een bijzondere reis!

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we via de autobanen naar de omgeving van de Duits-Poolse grens. Diner en overnachting zijn gereserveerd in Kostrzyn nad Odra aan de Pools/Duitse grens (www.hotel-bastion.pl).
Dag 2: kennismaking Polen
Door het Poolse landschap gaan we via Poznan naar Zelazowa Wola. Hier nemen we na gelegenheid voor de lunch een kijkje in het geboortehuis van de meest bekende Poolse componist Frederic Chopin (entree, film en audiobegeleiding ca. € 6 p.p.). Dan vervolgen we onze reis via Warschau en de nieuwe S8 naar Bialystok. Hier verblijven we 2 nachten in hotel Delfina (www.hoteldelfina.pl)
Dag 3: Tykocin
Vandaag rijden we naar Tykocin voor een bezoek aan dit bijzondere stadje. Tijdens een rondleiding door deze Joodse stad maken we kennis met het markante marktplein, de synagoge en het zoölogische museum van het Nationaal Park Narvie. Na gelegenheid voor de lunch maken we een bijzondere boottocht door de ongerepte natuur van nationaal park “Narwianski Park Narodowy” zoiets bestaat alleen nog maar in Polen. Entreegelden, rondleiding en boottocht ca. € 11,50 per persoon.
Dag 4: Mazuren – Wolfsschanze
Na het ontbijt vertrekken we naar de Poolse Mazuren met meer dan 10.000 meren een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Via prachtige natuur komen we in Ketrzyn. Hier brengen we een bezoek aan het vroegere hoofdkwartier van Hitler: de Wolfsschanze (ca. € 6 p.p.). Een plaatselijke gids vertelt ons er alles over. Na gelegenheid voor de lunch rijden we verder naar Zdrojewo in het noorden van Polen. Hier verblijven we de komende 4 nachten.
Dag 5: Torun
Na het ontbijt maken we een mooie rondrit door de polder van Neuenburg tot Sartowice. Deze werd vanaf 1540 aangelegd door Hollandse Mennonieten. Dan vervolgen we onze weg naar Torun. Een van de mooiste steden van Polen. De hele binnenstad is in de gotische bouwstijl gebouwd. Het is niet voor niets dat deze stad op de lijst van UNESCO staat als een van de meest waardevolle steden van Europa. We maken er en stadwandeling o.l.v. een plaatselijke gids en zien de kathedraal, Dwor Arthura, het prachtige postkantoor en midden op de markt het raadhuis. In de stad bevindt zich ook het geboortehuis van Copernicus. Tegenwoordig is het een druk bezocht museum over het leven van deze astroloog, die ontdekte dat de aarde om de zon draait. Ook proberen we hier de bekende “Torunski pierniki” een lekkernij die in heel Polen bekend is. Na vrije tijd keren we terug naar het hotel. In de avond genieten we van zang en dans van een plaatselijke folkloregroep.
Dag 6: Slot Mariënburg
We brengen een bezoek aan de grootste burcht van Europa, Slot Mariënburg (ca. € 13 p.p. inclusief plaatselijke gids) in Malbork. Dit was het vroegere hoofdkwartier van de Teutoonse Ridderorde. Een plaatselijke gids vertelt er ons alles over. Eenmaal terug in het hotel gebruiken we de warme maaltijd tussen de middag. Nadat u de middag op eigen gelegenheid heeft kunnen doorbrengen genieten we later op de dag van een grillavond. Bij een buffet met salade, brood en sauzen maakt ieder z’n eigen stok met Poolse Mazurische worst klaar boven een groot vuur. Volgens Poolse traditie wordt er bier met frambozensiroop bij geserveerd.
Dag 7: Gdansk
We gaan de hele dag naar Gdansk, de meest Hollandse stad van Polen. Hier zien we de beroemde kathedraal van Oliwa (ca. € 2 p.p.) waar we een demonstratie krijgen van het grootste kerkorgel van Polen. We passeren het stadion van Gdansk waarna we tijdens een wandeling de prachtige historische binnenstad bezoeken. We zien er prachtige gevels, de Maria kathedraal en wanen ons in het vroegere Amsterdam. Wat Amsterdam is voor de diamantindustrie is Gdansk voor de barnsteenindustrie. Daarom bezoeken we een barnsteenwerkplaats. Na vrije tijd nemen we een kijkje bij de vroegere Leninwerf, waar Lech Walesa bekend werd als stakingsleider.
Dag 8: Szczecin
We verlaten ons hotel en rijden naar Szczecin. Een havenstad aan de Oder, en hoofdstad van historisch Pommern. Met een gids ontdekken we deze stad. Bij voldoende tijd nemen we een kijkje aan de Poolse Oostkust. Het diner en overnachting zijn gereserveerd in Hotel Julian (www.hoteljulian.pl) op 2 km loopafstand van het centrum van Szczecin (Duits = Stettin).
Dag 9: terugreis
Via Hamburg keren we terug naar Nederland. Hier wordt ieder na het afscheidsdiner naar z’n eigen opstapplaats teruggebracht.

Accommodaties

Hotel Zdojewo

in een bosrijk natuurgebied aan een doorgaande weg, op ca. 2 km afstand vanaf het dorp Nowe. Nowe ligt aan de Wisla, de langste rivier van het land.

Faciliteiten

receptie, lounge, bar, restaurant, terras, wisselkantoor, gratis WIFI. Er is geen lift aanwezig. De kamers zijn echter verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping.

Kamer

huiselijk ingericht en voorzien van televisie en telefoon. De badkamer beschikt over bad/douche en toilet.

Verzorging

in de ochtend is er een ontbijtbuffet terwijl er ’s avonds een 3-gangendiner wordt opgediend.

Website

www.hotelzdrojewo.pl

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies en entreegelden t.w.v. € 40
plaatselijke gidsen in Torun, Gdansk en Szczecin
folklore-avond
grillavond
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route B (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Noardburgum, bushalte rotonde
Quatrebras, bushalte Dancing
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P-Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Drachten, brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, Rabobank
Roden, parkeerplaats Prominent
Groningen, Hoogkerk Transferium
Zuidbroek, hotel van der Valk
Winschoten, NS station
Nieuweschans, Poort van Groningen
Zwolle, NS, P+R, achterzijde station
Meppel, McDonalds
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Assen, v/d Valk ingang parking
Haren, Postillion Hotel
Franeker, Tulip Inn de Valk
Harlingen, NS Station
Bolsward, busstation Arriva
Sneek, NS Station
Joure, Jumbo G. Knolweg
Emmen, NS Station, stationsplein
Stadskanaal, busstation
Veendam, treinstation Parallelweg
Dokkum, busstation
Damwoude, bushalte winkelcentrum
Veenwouden, Treinstation