professionele reisbegeleiding
75 jaar Operatie Overlord
aanwezig tijdens D-Day!

Operatie Overlord

Normandië is voornamelijk bekend door de zware strijd die Britten, Amerikanen en Canadezen leverden tegen de Duitsers, de invasie, met de codenaam Operatie Overlord. Met de slagvelden van Normandië als decor organiseren het NDC en Dalstra Reizen een informatieve reis rondom het thema Monumenten en Invasiestranden in Normandië. Tijdens de reis reist de heer W. Boersma als gids mee die uitgebreide informatie geeft over de gebeurtenissen in dit gebied.

Uw reisleider Wybo Boersma

Net voor de Tweede Wereldoorlog werd meneer Boersma geboren in Groningen. Zijn loopbaan staat bijna geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Hij diende 40 jaar bij de Koninklijke Landmacht. Van 1974-2014 was hij lid van de Stichting Airborne Museum in Oosterbeek. Vanaf 1991 tot 2014 voerde hij als vrijwilliger de directietaken uit in Airborne Museum Hartenstein. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij tours naar diverse slagvelden in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk waaronder Normandië. Bijzonder is zijn lidmaatschap van de International Guild of Battelfield Guides in Engeland. Hij begeleidt en examineert aankomende slagveld gidsen voor het behalen van de Guild Badge. Daarnaast was hij jarenlang bestuurslid van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we zuidwaarts. Via België reizen we langs Lille, Amiens en de Pont de Normanie naar Caen waar diner en de komende 5 overnachtingen zijn gereserveerd.
Dag 2: Bénouville – stranden – Arromanches – Longues-sur-Mer
Het eerste bezoek aan het voormalige strijdtoneel de plaats en begraafplaats bij Ranville waar de 6e Britse Airborne divisie landde. Vervolgens gaan we naar is de Pegasusbrug in Bénouville. Genoemd naar het vliegende paard Pegasus, het mouwembleem van alle Britse Airborne eenheden. Het 6e Britse Airborne divisie moest onder andere de bruggen over de Orne veroveren om zo de uitbraak naar het noorden mogelijk te maken. Dit was de eerste brug die veroverd werd in 1944 op continentaal Frankrijk. Het naast gelegen café van de familie Grodree was het eerste huis dat in 1944 in Frankrijk bevrijd werd. We nemen er een kijkje bij de eerste landingsplaats van de drie zweefvliegtuigen bij de Orne. Van daar lopen we naar het Mémorial Pégasus dat is gewijd aan de mannen van de 6e Britse Airborne Divisie en hun heldhaftige optreden tijdens de Slag van Normandië 1944. We vinden in dit museum een grote hoeveelheid aan informatie over de vitale rol die de divisie speelde tijdens de landing in Normandie in 1944. De oorspronkelijke Pegasus brug en een replica van een zweefvliegtuig zijn hoogtepunten in dit museum. De lunch gebruiken we zo mogelijk in café Grondree (inclusief baguette en drankje). Een historische plaats, bijzonder vanwege de inrichting. We rijden verder via het Britse Sword Beach waar de 3e Britse Infanterie landde naar Bernières-sur- Mer bij Juno Beach. Hier wandelen we langs het strand wandelen en krijgt u een indruk over de Canadese landing. Ook nemen we een kijkje bij het Canadese House. We pakken de route weer op en rijden naar Arromanches. In het dorp brengen we een bezoek aan het Landingsmuseum. In het museum is Nederlandse uitleg over de kunstmatige haven. Na nog even vrije tijd in het centrum van het dorp rijden we als de tijd het toelaat nog naar de Duitse batterij bij Lonques sur Mer om vervolgens naar het hotel terug te keren.
Dag 3: Bayeux – Colleville – Omaha Beach – Point du Hoc – La Cambe
We bezoeken de tuin van de Abdij d’Ardenne bij Authe. Hier worden een aantal Canadese militairen herdacht die als krijgsgevangenen door de Duitsers vermoord zijn. Vervolgens vervolgen we de onze tocht naar Bayeux. Neemt u van de gelegenheid gebruik de prachtige Kathedraal van de stad te bezichtigen of een kijkje te nemen bij het fameuze tapijt van Bayeux dat in een speciaal daarvoor gemaakt museum hangt (ca. € 9,50 p.p.). Dit enorme borduurwerk beeldt de geschiedenis uit van Willem de Veroveraar die vanuit Normandië in 1066 Engeland binnenviel en vervolgens bij de slag bij Hastings in 1066 koning Harold versloeg. Verder is er een prachtige kathedraal, een oorlogsmuseum en de Britse begraafplaats. Ook kunt u in Bayeux de lunch gebruiken in een van de vele restaurantjes In de middag bezoeken we de grote Amerikaanse militaire begraafplaats bij Colleville-sur-Mèr in het centrum van Omaha Beach. Duizenden witte kruisen van marmer, oneindig en kaarsrecht opgesteld. Vlakbij vinden we het Omaha Beach D-Day monument. Bij het monument heeft u de mogelijkheid het invasiestrand van Omaha Beach vanaf de Duitse kant te bekijken. Vervolgens rijden we deels langs het Omaha strand. Dan nemen we een kijkje bij Pointe du Hoc. Hier krijgen we een indruk van de strijd die de Amerikaanse Rangers moesten voeren om de veronderstelde geschutsopstellingen uit te schakelen en de prijs die ze moesten betalen voor de vrijheid. Aan het einde van de middag bezoeken we de Duitse begraafplaats Cambe. Dit is de plek waar vele Duitsers hun laatste rustplaats kregen. Eenmaal terug in het hotel genieten we van het diner.
Dag 4: Caen - Quisterham
Vandaag blijven we in onze gaststad Caen. Hierbij mag een bezoek aan het Mémorial de Caen uiteraard niet ontbreken. Een rondgang langs de tentoonstellingen neemt ons mee op reis langs de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en het thema van de Vrede. Na ons museumbezoek rijden we naar Ouistreham. Dit is de plaats waar het Casino stond dat door de Franse commando’s werd veroverd (zie de langste dag). Hier kunt u het strand en het monument bezichtigen. Daarnaast is er gelegenheid voor de lunch. In de middag keren we terug naar Caen voor vrije tijd. ‘Les Abbeyes’ en de Donjon zijn hier zeker bezienswaardig.
Dag 5: 6 juni 2020: St Marie du Mont – Utah Beach – St Mere Eglise
Dit is de dag dat 76 jaar geleden de invasie heeft plaats gehad. Er zullen naar verwachting langs het gehele invasie strand herdenkingen plaats vinden. Hoewel het programma voor 2020 nog niet bekend is plannen we die dag in St Mère Eglise en omgeving. We brengen deze dag door in het gebied waar de Amerikaanse parachutisten geland zijn. Via Carantan rijden we naar Utah Beach. Onderweg passeren we het gebied van de 101e US Airborne divisie en het US landing strand waarmee de acties van de Airborne eenheden in het juiste daglicht worden gesteld. Dan komen we aan in de stad die bekend werd vanwege de dropping van de 82e en de 101e US Airborne divisie in de nacht van 5 op 6 juni 1944, Sainte-Mère-Église. Het legendarische Airborne-museum brengt een eerbetoon aan hun bijzondere verhaal. Het stadje is dan afgesloten is voor verkeer. Op het marktplein zijn diverse activiteiten, net buiten de stad wordt een militair kamp als in 1944 nagebouwd. Afhankelijk van de tijd en bereikbaarheid bezoeken we La Fière bij de rivier de Merderet.
Dag 6: terugreis
Na een indrukwekkende reis pakken we onze koffers en keren terug naar Nederland. Hier wordt u na een heerlijk diner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Hotel Libéra Caen Colombelles

Gelegen aan de rand van de stad Caen in de wijk Hérouville-Saint-Clair.

Faciliteiten

bar, restaurant en terras.

Kamer

televisie, telefoon en airconditioning. De badkamer beschikt over douche en toilet. WiFi is gratis beschikbaar. De meeste kamers beschikken over een balkon of een terras.

Verzorging

ontbijtbuffet en ’s avonds 3-gangen ‘Bistro’-diner.

Website

www.libera-hotel.com

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
entreegelden:
Pegasusbrug en museum
Landingsmuseum Arromanches
Airborne museum Sainte-Mère-Église
Mémorial de Caen
lunch dag 2
deskundige reisleiding door dhr Boersma
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Quatrebras, bushalte Dancing
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 19
Leusden, Restaurant Zuiver, Vlooswijkseweg 1 (Voorheen Rest Oud Leusden)
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Franeker, Tulip Inn de Valk (toeslag €30,-p.p.)
Harlingen, NS Station (toeslag €30,- p.p.)
Bolsward, oude busstation Arriva (toeslag €30,- p.p.)
Sneek, NS Station (toeslag €25,- p.p.)
Joure, Bushalte rotonde McDonalds (toeslag €20,- p.p)
Dokkum, busstation (toeslag €25,- p.p.)
Damwoude, bushalte winkelcentrum (toeslag €25,- p.p.)
Veenwouden, Treinstation (toeslag €20,- p.p.)
Emmen, NS Station, stationsplein (toeslag €30,- p.p.)
Veendam, treinstation Parallelweg (toeslag €30,- p.p.)
Stadskanaal, busstation (toeslag €30,- p.p.)