professionele reisbegeleiding 75 jaar Operatie Overlord indrukwekkende reis

Operatie Overlord

Normandië is voornamelijk bekend door de zware strijd die de Britten, de Amerikanen en de Canadezen leverden tegen de Duitsers, de invasie met de codenaam Operatie Overlord. Met de slagvelden van Normandië als decor organiseren het NDC en Dalstra Reizen een informatieve reis rondom het thema Monumenten en Invasiestranden in Normandië. Tijdens de reis reist de heer Boersma mee als gids. Hij geeft uitgebreide informatie over de gebeurtenissen in dit gebied.

Uw reisleider Wybo Boersma

Net voor de Tweede Wereldoorlog werd meneer Boersma geboren in Groningen. Zijn loopbaan staat bijna geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Hij diende 40 jaar bij de Koninklijke Landmacht. Van 1974-2014 was hij lid van de Stichting Airborne Museum in Oosterbeek. Vanaf 1991 tot 2014 voerde hij als vrijwilliger de directietaken uit in het Airborne Museum Hartenstein. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij tours naar diverse slagvelden in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk waaronder Normandië. Bijzonder is zijn lidmaatschap van de International Guild of Battelfield Guides in Engeland. Hij begeleidt en examineert aankomende slagveld gidsen voor het behalen van de Guild Badge. Daarnaast was hij bestuurslid van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we zuidwaarts. Via België reizen we langs Lille, Amiens en de Pont de Normandy naar Caen waar diner en de komende 5 overnachtingen zijn gereserveerd.
Dag 2: Bénouville – Arromanches – Longues-sur-Mer.
Ons eerste bezoek is aan het landingsgebied van de 6e Britse Airborne Divisie bij de plaats Ranville. Na een bezoek aan de Britse begraafplaats daar waar ook Duitsers begraven zijn gaan we naar de Pegasusbrug in Bénouville. Genoemd naar het vliegende paard Pegasus, het mouwembleem van alle Britse Airborne eenheden. Het 6e Britse Airborne divisie moest onder andere de bruggen over de Orne veroveren om zo de uitbraak naar het noorden mogelijk te maken. In Bénoville bezoeken we het Mémorial Pégasus s gewijd aan de mannen van de 6e Britse Airborne Division en hun heldhaftige optreden tijdens de Slag van Normandië 1944. We vinden er een grote hoeveelheid aan informatie over de vitale rol die de divisie speelde tijdens het aanhouden van de zware verliezen tijdens de landing in Normandie in 1944. De oorspronkelijke Pegasus brug en een replica van een zweefvliegtuig zijn hoogtepunten in dit museum. Na een korte wandeling over de brug over de Orne nemen we een kijkje bij de eerste landingsplaats van drie gliders bij de Orne. Het naast gelegen café van de familie Gondrée was het eerste huis dat in 1944 in Frankrijk bevrijd werd. De lunch gebruiken we zo mogelijk in café Gondrée (inclusief). Een historische plaats, bijzonder vanwege de inrichting. Na de lunch rijden we verder naar het Britse Sword Beach bij La Brêche en het Canadese Juno Beach. We stoppen in Bernières-sur- Mer. Hier krijgt u een indruk over de Canadese landing en nemen we een kijkje bij het zogenaamde Norman House. We pakken de route weer op en rijden naar via Gold Beach bij Asnelle naar Arromanches. In het dorp brengen we een bezoek aan het Landingsmuseum. In het museum is Nederlandse uitleg over de kunstmatige haven. Na nog even vrije tijd in het centrum van het dorp rijden we naar Duitse batterij bij Lonques sur Mer. Aan het einde van de middag keren we terug naar ons hotel waar het diner voor ons klaar staat.
Dag 3: Bayeux - Colleville – Omaha Beach – Point du Hoc - La Cambe.
Deze ochtend bezoeken we eerst de tuin van de Abdij van Ardenne waar de Duitsers een aantal Canadese krijgsgevangene vermoord hebben. Daarna gaan we naar Bayeux. Neemt u van de gelegenheid gebruik de prachtige Kathedraal van de stad te bezichtigen of een kijkje te nemen bij het fameuze tapijt van Bayeux dat in een speciaal daarvoor gemaakt museum hangt (ca. € 9,50 p.p.). Dit enorme borduurwerk beeldt de geschiedenis uit van Willem de Veroveraar die vanuit Normandië in 1066 Engeland binnenviel en vervolgens bij de slag bij Hastings in 1066 koning Harold versloeg. Na de lunch bezoeken we de grote Amerikaanse militaire begraafplaats bij Colleville-sur-Mèr in het centrum van Omaha Beach. Duizenden witte kruisen van marmer, oneindig en kaarsrecht opgesteld. Vlakbij vinden we het Omaha Beach D-Day monument. Bij het monument heeft u de mogelijkheid de invasiestranden van dichtbij te zien. We rijden deels langs het Omaha strand. Dan nemen we een kijkje bij Pointe du Hoc. Hier krijgen we een indruk van de strijd die de Amerikaanse Rangers moesten voeren om de veronderstelde geschutsopstellingen uit te schakelen en de prijs die ze moesten betalen voor de vrijheid. We toeren weer verder en rijden langs het Statue of WORLD Peace van de Chinese kunstenaar Yao Yan naar de Duitse begraafplaats Cambe. Dit is de plek waar vele Duitsers hun laatste rustplaats kregen. Eenmaal terug in het hotel genieten we van het diner.
Dag 4: Utah Beach – Sainte-Mère
Via Carantan rijden we naar Utah Beach. Onderweg passeren we het gebied van de 101e US Airborne divisie en het US landing strand waarmee de acties van de Airborne eenheden in het juiste daglicht worden gesteld. We nemen hier uitgebreid de tijd en stoppen diverse keren. Dan komen we aan in de stad die bekend werd vanwege de dropping van de 82e en de 101e US Airborne divisie in de nacht van 5 op 6 juni 1944, Sainte-Mère-Église. Het legendarische Airborne-museum brengt een eerbetoon aan hun bijzondere verhaal. Hier is ook gelegenheid voor de lunch. In de loop van de middag bekijken we nog het monument Iren Mike bij La Fière en krijgen een uitleg over de gevechten bij de rivier de Merderet. Daarna keren we terug naar ons hotel. In de avond staat hier weer een diner voor u klaar.
Dag 5: Caen – Mémorial
Vandaag blijven we voornamelijk in onze gaststad Caen. Hierbij mag een bezoek aan het Mémorial de Caen uiteraard niet ontbreken. Een rondgang langs de tentoonstellingen neemt ons mee op reis langs de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en het thema van de Vrede. Vervolgens lunchen we in Caen in een van de vele restaurantjes en is er gelegenheid de stad te verkennen. ‘Les Abbeyes’ en de Donjon zijn hier zeker bezienswaardig. Op het einde van de middag gaan we nog naar zwaar bevochten heuvel 112 ten noorden van Caen waar we een uitleg krijgen hoe uiteindelijk het geheel vernielde Caen door de geallieerden bevrijd werd.
Dag 6: terugreis
Na een indrukwekkende reis pakken we onze koffers en keren terug naar Nederland. Hier wordt u na een heerlijk diner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Hotel Libéra Caen Colombelles

Gelegen aan de rand van de stad Caen in de wijk Hérouville-Saint-Clair.

Faciliteiten

bar, restaurant en terras.

Kamer

televisie, telefoon en airconditioning. De badkamer beschikt over douche en toilet. WiFi is gratis beschikbaar. De meeste kamers beschikken over een balkon of een terras.

Verzorging

ontbijtbuffet en ’s avonds 3-gangen ‘Bistro’-diner.

Website

www.libera-hotel.com

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
entreegelden:
Pegasusbrug en museum
Landingsmuseum Arromanches
Airborne museum Sainte-Mère-Église
Mémorial de Caen
lunch dag 2
deskundige reisleiding door dhr Boersma
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Noardburgum, bushalte rotonde
Quatrebras, bushalte Dancing
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P-Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant Lichtmis
Zwolle, NS, P+R, achterzijde station
Leusden, Restaurant Oud Leusden
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, Rabobank
Roden, parkeerplaats Prominent Westeresch 8
Groningen, Hoogkerk Transferium
Haren, Nescio (Postillion) Hotel Groningen, Emmalaan 33
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel
Franeker, Tulip Inn de Valk
Harlingen, NS Station
Bolsward, busstation Arriva
Sneek, NS Station
Joure, Jumbo G. Knolweg
Dokkum, busstation
Damwoude, bushalte winkelcentrum
Veenwouden, Treinstation
Emmen, NS Station, stationsplein
Veendam, treinstation Parallelweg
Stadskanaal, busstation