Reisverslag Marokko

Marokko, een waaier van kleuren!

Wat een mooie reis hadden we. In april 2012 toog Iekje Wijma, medewerker van Dalstra Reizen met een groep naar Marokko. In de reisgids staat: “Een prachtige reis langs kasba en gebergte, slangenbezweerders, sultans, dromedarissen, moskeeën en koningssteden“. En dat was inderdaad wat we hebben gezien.

De reis begint met de 4 uur durende vlucht naar de koningsstad Marrakech. Een gids laat ons kennismaken met deze stad. Het historische centrum (de medina) is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het centrale plein, Djemma el Fna, en de naastgelegen Soek (bazar) met z’n pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren, bieden een exotische sfeer. Overdag zijn er op het plein, veel straatartiesten, waaronder slangenbezweerders en verhalenvertellers en in de avond staan er tientallen eetkraampjes.

Met een tocht door de Ourikavallei in de binnenlanden krijgen we een goed inzicht in hoe de lokale bevolking z’n vrije tijd doorbrengt. Authentieke dorpjes en eetstalletjes in de bergen vormen het decor. Op de terugweg wonen we een officiële theeceremonie bij waarbij we zien hoe een Marokkaanse familie van ca. 9 personen in een woning woont waar naar onze westerse maatstaven maar 4 mensen kunnen wonen.

Met een bezoek aan de prachtige Majorelletuin besluiten we het bezoek aan Marrakech en ruilen we de vlakke grond in voor de bergen met een afwisselende tocht door het Atlasgebergte. We komen langs verschillende landschappen en zien de kasba Ait Ben Haddou. Een plek die in veel films is gebruikt waaronder The Jewel of the Nile, The Living Daylights, The Last Temptation of Christ, Lawrence of Arabia, Kundun, The Mummy, Gladiator, Alexander, Dunya en Desie in Marokko, Prince of Persia: The Sands of Time en Babel. Ook onze overnachtingsplek Ouarzazate is bekend vanwege de filmstudio’s. Hier bezoeken we een kasba waarbij de prachtige architectuur en de Moorse cultuur tot uiting komen. We rijden door de Dadeskloof naar Boumalne waar we in een heuse kasba overnachten.

Langs palmoases, kasba’s en bergdorpjes rijden we naar de Todgakloof. Onderweg zien we een schooltje waar kinderen nog met krijt op een lei schrijven. Wat leven wij dan toch in een andere wereld.
De komende dagen verblijven we in Erfoud waar we het leven in de woestijn kunnen ervaren. Een gids laat ons kennismaken met het marktstadje Rissani waar een groep berbers ons hun muziek en dans laten zien en horen. En voor je het weet zit je even later zomaar op een dromedaris en hobbel je de woestijnduinen in. Met een persoonlijk begeleider maak je de zonsondergang mee waarna deze begeleider je meeneemt naar een speciale plek waar hij z’n zelf gevonden en geslepen fossielen, kettinkjes, etc. aan je wil verkopen.

Door de Midden-Atlas gaat de reis verder naar de Koningsstad Fès. Ook hier laat een gids ons alles van de stad zien. Van het Koninklijk Paleis tot de Souks in de oude medina. We brengen een bezoek aan een weverij en zien ook de verfbaden van de leerlooierijen. In verband met de geur die het leer met zich meebrengt wordt ons bij de ingang van de leerwinkel een takje munt uitgedeeld. De meneer van de winkel die het terras met uitzicht over de verfbaden beschikbaar stelt, vraagt ons snel mee in z’n winkel. Hij hoopt natuurlijk op een goede omzet.
Jammer genoeg zijn deze bezoeken een soort verplichting voor de gids. Het leer en de geweefde artikelen zijn in de Souks ook te koop.

In het hotel wordt ik deze ochtend gewekt door het gebed dat door een Immam via de luidsprekers in de stad te horen is. 4 Keer per dag wordt van de Islamieten verwacht dat zij bidden. Op die momenten worden de stalletjes in de Souks soms onbeheerd achtergelaten.

Op onze weg naar Casablanca treffen we een berber-oma met een kleinkind die hun kudde hoedt. Als de bus bij hun stopt, weten ze ons gauw te vinden en komen moeder met nog een kind er ook bij. Ze spreken geen buitenlands en verwachten een kleine bijdrage voor hun leven.
Dan arriveren we in Casablanca. Hier zien we flatbebouwing met daarnaast kleine krotwoningen, waarschijnlijk voor de arbeiders. Nadat we de bijzondere Hassan II moskee aan de buitenkant hebben bekeken, rijden we naar het “rijke” deel van de stad. Aan de boulevard, gelegen aan de zee, zien we clubs en privéstranden waar de mensen met veel geld terecht kunnen. Zelfs de prijzen in de plaatselijke Mc Donalds liggen hier hoger dan in Nederland.
Ons hotel ligt in de Medina bij de Souks en een gezellig plein waar het lijkt of de hele stad gezellig bij elkaar zit om van z’n vrije middag te genieten.

Voor mij is het een indrukwekkende reis geweest.

Een reis naar een land zo dichtbij en toch in zo’n andere wereld. Met prachtige natuur en cultuur.
Een reis die ik iedereen kan aanbevelen.

Meer weten over deze reis? dalstra.nl/marokko
Op 14 april en 20 oktober 2013 gaat deze reis weer