Schotland met Hooglanden en Orkney eilanden

Schotland met Hooglanden en Orkney eilanden

Groot-Brittannië, 10 dagen

Een bijzondere reis door heel Schotland.
Afdrukken

Vanaf € 1135,-

Nu boeken

Schotland met Hooglanden en Orkney eilanden

Ontdek met Dalstra Reizen de overweldigende natuur en het mystieke spel van wolken, water en bergen die Schotland, jaar in jaar uit, in de mooiste kleuren hullen. Een rondreis waarin u kennis maakt met de kenmerken van dit land; kilts & clans, whisky en de doedelzakken. Daarnaast zien we, zeer bijzonder, de Schotse Hooglanden, de Orkney eilanden en een deel van de Schotse westkust.

Schotland met Hooglanden en Orkney eilanden

Hotelgegevens
Op de heen- en terugweg overnacht u in 2-persoons buitenhutten met benedenbedden en douche en toilet op de nachtboot van DFDS Seaways. Onderweg verblijft u in middenklasse hotels. Een aantal ervan zijn typisch Britse hotels. Dit zijn vaak authentieke hotels met overal tapijt en kruip-door-sluip-door gangetjes om bij uw kamer te kunnen komen. Ook in het uiterste noorden van Schotland, waar niet veel hotels zijn, doen wij er zo veel mogelijk aan om goede hotels voor u te reserveren. De kamers zijn minimaal voorzien van douche en toilet. Waar mogelijk vindt u de internetadressen van de betreffende hotels. Let wel: deze zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De verzorging is op basis van halfpension.

Schotland met Hooglanden en Orkney eilanden

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we rond het middaguur naar IJmuiden waar we in de namiddag inschepen voor de overtocht naar Newcastle. Aan boord genieten we van een uitgebreid dinerbuffet.

Dag 2: Edinburgh
Na het ontbijtbuffet, ontschepen we en rijden via het Engelse platteland naar Edinburgh. Hoog boven de stad torent het imposante Edinburgh Castle waar de jaarlijkse Taptoe plaatsvindt. Onder leiding van een Nederlandssprekende gids verkennen we de hoofdstad van Schotland, Edinburgh, met z'n historische gebouwen en monumenten. Aansluitend kunt u de stad op eigen gelegenheid verkennen. Aan het eind van de middag gaan we naar ons hotel in de omgeving van Edinburgh (www.cairnhotelbathgate.co.uk).

Dag 3: Perthshire
We rijden door het gebied Perthshire en nemen een kijkje in het kleine plaatsje Dunkeld met z’n grote kathedraal. Onderweg vinden we een waterval waar we bij goed geluk zien hoe de zalm, voornamelijk in het voorjaar, z’n weg naar boven in de rivier vindt. In Pitlochry heeft u tijd voor een kleine wandeling. Bekijk bijvoorbeeld de speciale zalmladder die de zalm helpt naar boven, tegen de stroom in, te zwemmen. Wie aan Schotland denkt, denkt ook aan whisky. In de middag bezoeken we één van de vele whiskydistilleerderijen van Schotland en ziet u hoe de echte Schotse malt Whisky wordt gemaakt. Even proeven mag natuurlijk ook (ca. £ 7 p.p.). We rijden verder naar ons hotel in de omgeving van Aviemore.

Dag 4: Inverness
Door de Schotse Hooglanden rijden we naar Inverness. Hier kunt u een wandeling door de stad maken, genieten van een ‘ale’ in een van de pubs. Vervolgens rijden we weer noordwaarts om vanaf nu de panoramische route ‘North Coast 500’ te volgen. Deze leidt ons door de uiterste regio’s van Schotland. Langs de spectaculaire oostkust rijden we naar het noorden van Schotland. In de omgeving van Thurso verblijven we de komende twee nachten (www.royal-thurso.hotel-rv.com of anders).

Dag 5: Orkney Islands
De Orkney eilanden staan garant voor prachtige stranden, bijzondere fauna en mooie oude dorpjes. Met de ferry steken we over naar de eilanden. We maken een prachtige tour over de eilanden die veelal met wegen aan elkaar zijn verbonden. Onderweg stoppen we bij de nederzetting Skara Brae (ca. £ 7,50 p.p.). Dit goed geconserveerde prehistorische dorp lag lange tijd verborgen onder het zand. Het geeft een duidelijk beeld van het dagelijks leven in de steentijd. Ook nemen we een kijkje bij Scapa Flow, een beschutte baai tussen de eilanden. Deze diende lange tijd als thuisbasis van de Britse vloot en speelde een belangrijke rol in WOI en WOII. Na deze bijzondere dag keren we in de avond met de ferry terug naar het vasteland en naar ons hotel.

Dag 6: North Coast 500
We blijven de route North Coast 500 volgen naar het uiterste noorden van het Schotse vasteland. De mooie zandstranden en ruwe bergen aan de adembenemende noordkust vormen een schril contrast. In het meest noordwestelijke plaatsje Durness vinden we Smoo Cave. Het is een klein stukje lopen naar deze bijzondere grot. Het eerste deel van de grot is uitgesleten door de werking van de zee, terwijl het tweede deel is ontstaan door een kleine zoetwaterstroom. We reizen verder door de ongerepte natuur en passeren het mooie Loch Assynt evenals de ruïnes van Arvreck Castle. Tegen de avond arriveren we in Ullapool waar ons hotel is gereserveerd (www.bespokehotels.com/caledonianhotel).

Dag 7: Kyle of Lochalsh – Glen Coe
De mooie route van vandaag leidt ons zuidwaarts langs de westkust naar het gebied van heuvels, meren en kastelen, Kyle of Lochalsh. Het prachtige vissersdorp vormt de toegang naar de Isle of Skye. Getypeerd door witgekalkte huizen en gelegen aan de kust van Loch Alsh. Na ons bezoek reizen we verder naar Glen Coe. Met een kijkje in het bezoekerscentrum (ca. £ 6,50 p.p.) leren we alles over de opmerkelijke geschiedenis, landschap en fauna van dit gebied. Aansluitend zoeken we onze overnachtingsplaats op in het kustplaatsje en veerhaven Oban (www.sgehotelgroup.com/columba).

Dag 8: Inveraray
Rond koffietijd vertrekken we deze ochtend naar het mooie plaatsje Inveraray, gelegen aan Loch Fyne. Neem de tijd om dit gezellige plaatsje te verkennen. Een bezoek aan het plaatselijke gevangenismuseum behoort tot de mogelijkheden. Na deze stop rijden we via Luss bij Loch Lomond naar ons overnachtingshotel in deze omgeving (www.robroyhotel.co.uk).

Dag 9: Glasgow – Newcastle
Deze ochtend maken we een korte rondrit door de grootste Schotse stad Glasgow. We krijgen een indruk waarom de inwoners zo trots zijn op hun stoere, victoriaanse industriestad. Bij voldoende tijd rijden we naar Gretna Green waar men bij de smid van 1754 tot 1940 op jonge leeftijd, zonder toestemming van ouders kon trouwen. Tegenwoordig trouwen er nog veel koppels. Op de terugweg naar Newcastle passeren we een deel van de bekende Hadrian Wall. Vervolgens ligt in Newcastle de nachtboot klaar voor de overtocht naar IJmuiden.

Dag 10: terugreis
Na een uitgebreid ontbijtbuffet aan boord gaan we van boord. Voordat we naar de opstapplaatsen terugkeren, worden we als afsluiter op koffie met gebak getrakteerd.

Prijzen

 RR4047      
 Aantal dagen 10      
 Halfpension  prijs per persoon  Beschikbaar/
 Reserveren
 Bijzonderheden
 04 juli 2018  € 1199,-  BOEK HIER  Vertrekgarantie
 02 september 2018  € 1090,- BOEK HIER  
       
 Toeslagen per persoon      
 1-persoonskamer/hut mei en september  € 250,-    
 1-persoonskamer/hut juli en augustus  € 300,-    

Inclusief:

 • reis per comfort class touringcar
 • verzorging op basis van halfpension
 • aan boord 2-persoons buitenhutten met douche/toilet
 • kamer met douche/toilet
 • genoemde excursies exclusief entreegelden
 • Nederlandssprekende gids Edinburgh
 • overtocht en gids Orkney eilanden
 • informatieboekje Schotland (per kamer)
 • afscheidslunch.

Exclusief:

 • lunches
 • entreegelden
 • € 15 administratiekosten
 • € 2,50 calamiteitenfonds
 • reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema: A+E (alleen de hoofdlijnen m.u.v. Oosterhout-Zuid instaptijd 6 uur later, uitstaptijd 6 uur eerder).

Buitenlandse valuta: Engelse Ponden.

Landinformatie

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is grofweg te verdelen in vier regio's: Noord-Engeland, Zuidoost-Engeland, Schotland en Wales. Alle delen hebben hun eigen taal, cultuur en historische achtergronden. De beide Engelanden vormen samen het grootste, dichtstbevolkte en welvarendste deel van het land. De hoofdstad Londen ligt in Zuidoost-Engeland. Noord-Ierland hoort ook bij het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, zoals het land officieel heet.

Landschap
In het westen van het land en in de Hooglanden van Schotland liggen hoge heuvels en bergen. Ten zuiden daarvan de golvende, groene velden van de Laaglanden, waar het klimaat milder is en de landbouwmogelijkheden groter. De denkbeeldige lijn tussen beide zones loopt schuin van de rivier de Exe aan de zuidwestkust tot de monding van de rivier de Tees aan de noordoostkust. In de westelijke helft van de Hooglanden liggen veel van de beroemde Schotse lochs , grote meren.

Flora en fauna
Dankzij het milde, vochtige klimaat bezit Groot-Brittannië een rijk plantenleven. Van de oorspronkelijke vegetatie, dichte eikenwouden, is niet veel meer over. Het hout werd gekapt ten behoeve van veeteelt, land- en woningbouw. Slechts negen procent van het land is bebost, het minst van heel Europa Laag struikgewas, heesters en bloeiende planten zijn er daarentegen volop. In het voorjaar zijn de bloemen op heuvels en in valleien een lust voor het oog. Op de drassige veengronden van Wales en Schotland groeien verschillende heide- en mossoorten.

Tot de weinige grote zoogdieren die nog voorkomen, behoort het edelhert dat in de Schotse Hooglanden en in Exmoor in Zuidwest-Engeland leeft. Halfwilde pony's zwerven rond in Exmoor en op de Shetland-eilanden. Wolven zijn door de jacht uitgeroeid, wilde zwijnen ontsnapten ternauwernood aan dit lot. Er zijn nogal wat kleinere diersoorten te vinden, zoals: vossen, otters, dassen, eekhoorns en wilde katten.

Hoofdstad: Londen
Londen ligt in het Zuidoosten van Engeland. De stad wordt doorkruist door de Thames, een getijdenrivier. Wanner u de Thames volgt, komt u vanzelf bij de zee uit. De stad biedt een groot scala aan bezienswaardigheden waarvan de Big Ben en de Towerbridge hele bekende zijn.
De overbekende rode dubbeldekkers zijn een goede mogelijkheid om de stad beter te zien, maar meestal doet u er dan langer over om op de plaats van bestemming te komen dan wanneer u met de metro gaat. Verder is Londen is een echte theaterstad. Shakespeare schreef er zijn Romeo en Julia

Taal
In Groot-Brittanië worden verschillende talen gesproken: Engels in Engeland, Gaelic in Schotland en Noord-Ierland, en Welsh in delen van Wales. Het standaard Engels is de officiële taal en bestuurstaal, maar de diverse delen van de natie zijn trots op hun eigen accenten en dialecten.

Klimaat
Groot-Brittannië ondervindt invloeden van de warme Golfstroom uit de Atlantische Oceaan en heeft een mild zeeklimaat met relatief warme winters en koele zomers. De wind waait bijna altijd uit het zuidwesten en brengt veel mist en regen mee. Vooral in de westelijke berggebieden valt veel regen. In grote delen van het land is het maar liefst driehonderd dagen per jaar bewolkt of regenachtig. Aan de zuidkust, vooral in de countries van Devon en Cornwall, schijnt vaker de zon.

Temperatuur
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Engeland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer regen in het noordwesten en zuidwesten; droger in het oosten. Minder zonuren in het noordwesten en meer in het zuiden en oosten. Lokaal kunnen temperatuurafwijkingen voorkomen, vooral onder invloed van hoogteverschillen. De zeewatertemperatuur is een gemiddelde voor Het Kanaal. Langs de andere kusten kan het zeewater wat koeler zijn.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

7

2

2

20

6

februari

6

1

2

14

5

maart

10

3

3

17

6

april

13

5

5

15

8

mei

17

8

6

14

10

juni

20

10

7

13

14

juli

22

13

6

11

17

augustus

22

12

6

12

18

september

19

10

5

14

16

oktober

15

8

3

16

14

november

10

4

2

20

10

december

7

3

1

19

8

 • = 0-5 mm 
 • = 6-30 mm 
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm 
 • = 101-200 mm 
 • = meer dan 200 mm

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Schotland gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

3

-3

1

23

8

februari

5

-3

1

18

7

maart

7

-1

2

21

7

april

10

2

4

19

8

mei

14

5

6

17

10

juni

17

7

6

16

12

juli

18

9

5

17

13

augustus

17

10

5

19

14

september

14

7

4

22

14

oktober

10

4

2

23

12

november

6

0

1

22

10

december

4

-1

1

21

9

 • = 0-5 mm 
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm 
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

 De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Wales gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

8

2

2

19

10

februari

7

2

2

15

9

maart

9

3

4

17

9

april

11

4

5

14

10

mei

15

7

6

13

11

juni

19

10

7

13

13

juli

20

12

6

12

15

augustus

20

12

6

14

16

september

18

10

5

14

16

oktober

14

8

3

17

15

november

10

5

2

18

13

december

8

3

2

20

11

 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

 De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Noord Ierland gezien worden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

6

1

2

20

8

februari

7

1

2

16

7

maart

9

2

3

20

7

april

11

4

5

16

8

mei

14

7

6

17

10

juni

17

9

6

15

12

juli

18

11

5

15

14

augustus

19

11

5

18

15

september

16

9

4

18

14

oktober

13

7

3

21

13

november

9

4

2

20

12

december

7

2

1

22

10

 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

Bevolking en cultuur
Er wonen ruim 58,5 miljoen mensen in Groot-Brittannië. Viervijfde van hen woont in Engeland, waar de bevolkingsdichtheid één van de hoogste ter wereld is. De grootste steden zijn Londen (zeven miljoen inwoners), Birmingham (één miljoen), Leeds, Glasgow en Sheffield.

De bevolking vormt een interessante mix van mensen van uiteenlopende afkomst. In Londen bijvoorbeeld zijn vertegenwoordigers van elk continent in de wereld te vinden en wel tweehonderd nationaliteiten. Na de Tweede Wereldoorlog migreerden veel Chinezen, Indiërs, Pakistani en inwoners van de Caribische eilanden naar Groot-Brittannië. Later kwamen daar veel Afrikanen en afgevaardigden van andere oud kolonies bij. Er wonen ook veel Ierse immigranten, maar niemand weet precies hoeveel; kinderen van Ierse ouders krijgen automatisch de Britse nationaliteit.

De meeste Britten zijn Anglicaans protestants (Church of England) en er zijn groepen roomskatholieken, methodisten, baptisten en andere christelijke stromingen. Daarnaast heeft Groot-Brittannië percentages moslims, hindoeïsten en boeddhisten onder haar hoede en één van de grootste joodse gemeenschappen van West-Europa.

Britse literatuur, (pop)muziek, theater en televisieprogramma's zijn bekend over de hele wereld, maar wellicht is de Engelse taal wel het meest invloedrijke export-product van het Verenigd Koninkrijk.

Staat en economie
Groot-Brittannië is een koninkrijk met een parlementaire democratie. De bevolking kiest rechtstreeks de leden van het Lagerhuis of House of Commons , de wetgevende macht. De parlementsleden kiezen de eerste minister, die op zijn beurt de kabinetsministers benoemt. De premier is lid van de grootste partij en voorzitter van het kabinet.

Het merkwaardige Britse House of Lords bestaat uit hooggeplaatste geestelijken en (erfgenamen van) vooraanstaande burgers. Zij houden zich vooral bezig met discussies en ceremonies en hebben vrijwel geen macht. Velen beschouwen dit instituut als niet van deze tijd. Het staatshoofd, koningin Elisabeth, heeft vooral een ceremoniële functie. Het gehele Britse koningshuis met al z'n familiedrama's blijft de Britten fascineren en vormt ook een belangrijke toeristentrekker.

Eten en drinken
Een traditioneel English breakfast bestaat uit thee, toast, gebakken eieren, bacon, gegrilde tomaat, baked beans (witte bonen in tomatensaus) en worstjes. Daarbij kunt u ook nog kiezen voor black pudding (een soort balkenbrij), hashbrowns (rösti) en kippers (gerookte haring, warm geserveerd). In de meeste hotels en cafés in Londen zijn ook wel zaken als yoghurt en cornflakes te krijgen. Tot de bekende Britse specialiteiten behoren verder: rosbief met Yorkshire pudding, shepherd's pie (lamsgehakt en aardappelpuree) en scones; gebakjes die rond theetijd geserveerd worden met room en jam. Andere favorieten zijn kippers en kidney pie (pastei met niertjes). Maar ook in het land van de bolhoed staat de tijd niet stil: pizza- en hamburgerrestaurants verdringen geleidelijk de typisch Engelse fish & chipstentjes. Engelse thee, Engels bier en Schotse whisky blijven echter wereldberoemd.

Reisdocumenten
Geldig paspoort/ identiteitskaart.

Openingstijden
De openingstijden in Londen zijn vergelijkbaar met die in grote steden in Nederland. Banken sluiten vaak wat eerder, maar u kunt overal pinnen. Veel winkels zijn ook op zondag open.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Valuta onderweg
Engelse Ponden

Munteenheid
Voor € 1 ontvangt u ca. £ 0,75 (koers januari 2015).

Netspanning
240V. Nederlandse apparaten verdragen dit over het algemeen goed, maar u heeft wel een adapter nodig (o.a. bij ANWB te koop).

Tijdzone
GMT, ten opzichte van Nederland min 1 uur.

Alarmnummers
112 of 999 (ambulance, brandweer, politie)

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800 89 0031

Recensies

  • Vervoer
   10
  • Accommodatie
   6
  • Verzorging
   10
  • Excursies
   8
  • Prijs-/kwaliteit
   10
  • Algemene indruk
   10

  30 mei 2017 - 17:20

  Klaasje Steen-Hazenhoek

  30-05-2017
  We hebben een super mooie reis gehad.alles was prima geregeld
  Een prachtig land gezien.Overweldigend
  Niet onbelangrijk te melden dat we een super chauffeur hadden
  Een echte aanrader

  • Vervoer
   10
  • Accommodatie
   8
  • Verzorging
   9
  • Excursies
   8
  • Prijs-/kwaliteit
   10
  • Algemene indruk
   8

  27 mei 2017 - 17:36

  Nanda de Jong

  Geweldige reis gehad en zoals gewoonlijk top geregeld. Schitterende tochten gemaakt door de Schotse Hooglanden. Tip: Zorg dat je in het Royal Hotel te Thurso niet kamer 137 krijgt. Dan wordt je vrijdag op 2 uren en zaterdag op 4 uren harde muziek getrakteerd uit de pub ernaast. Enige smet op de reis. Verder alle lof en een super chauffeur!

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *