Slovenië, groen en bergen

Slovenië, groen en bergen

Slovenië, 10 dagen

Een prachtige reis naar Slovenie, het land aan de zonnige kant van de Alpen.
Afdrukken

Vanaf € 699,-

Nu boeken

Slovenië, groen en bergen

De Julische Alpen, met name het bovendal van de rivier de Sava, vormen een uitnodiging voor natuurliefhebbers. De schitterende natuur met uitgebreide panorama’s en een rijkdom aan cultureel en natuurlijk erfgoed bieden ontelbare mogelijkheden voor de mooiste uitstapjes.

Kranjska Gora
Ontstaan uit een oude nederzetting van herders in de 14de eeuw heeft het dorp zich door de jaren heen ontwikkeld tot een werelds Alpendorp. ’s Winters is het een prachtig skidorp terwijl u er in de zomer heerlijke wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld naar het Jasna-meer dat met helderblauw water een geweldig uitzicht biedt.

Slovenië, groen en bergen

Kranjska Gora
Ontstaan uit een oude nederzetting van herders in de 14de eeuw heeft het dorp zich door de jaren heen ontwikkeld tot een werelds Alpendorp. ’s Winters is het een prachtig skidorp terwijl u er in de zomer heerlijke wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld naar het Jasna-meer dat met helderblauw water een geweldig uitzicht biedt.

Hotel Spik
Ligging: rustig gelegen op 4 kilometer buiten het dorp Kranjska Gora.
Faciliteiten: receptie, lounge, restaurant, bar, (zonne)terras, tuin, lift. U kunt gratis gebruik maken van het zwembad en de fitnessruimte. Voor gebruik van het welnesscentrum met Hamam, solarium en sauna wordt een toeslag berekend. WiFi is gratis beschikbaar in openbare ruimtes.
Kamer: alle kamers zijn voorzien van telefoon, televisie en een badkamer met douche en toilet.
Verzorging: zowel het ontbijt als het diner staat in de vorm van een buffet voor u klaar.

NB: het hotel verzorgd twee muziekavonden. Daarnaast wordt u op de dag van aankomst een welkomstdrankje aangeboden.

Slovenië, groen en bergen

Dag 1: heenreis
De route van vandaag leidt ons naar het zuiden van Duitsland waar diner en overnachting zijn gereserveerd.

Dag 2: Karinthië – Kranjska Gora
Door het mooie Alpenlandschap bereiken we Karinthië. Gelegen aan de zonnige kant van de Alpen heeft dit deel van Oostenrijk heel wat te bieden. Wij nemen een kijkje bij een van de bekende meren van de provincie. Dan vervolgen we onze reis naar de Sloveense Alpen. In de namiddag arriveren we bij ons hotel in Kranjska Gora.

Dag 3: middagtocht Planica
Vandaag een dag om de omgeving te verkennen. In de middag rijden we naar het nabijgelegen Planica. Hier wordt ieder jaar gestreden om de wereldbeker schansspringen. De Alpen-vallei is ook bekend om het skivliegen, de extreme vorm van schansspringen. Menig wintersportdorp is jaloers op de mogelijkheden die hier worden aangeboden.

Dag 4: Lubljana – Vintgarkloof
We gaan op weg naar de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Een pittoreske en toch zeer levendige en boeiende stad met een interessante geschiedenis. Bezienswaardig zijn onder andere het Franciscanenklooster met bijbehorende kerk, de Drievoudige Brug over de Ljublijanica, de burcht en de Sint Nikolaaskathedraal. Na een rondleiding en vrije tijd reizen we in de middag verder naar de Vintgar-kloof (ca. € 3 p.p.). De Radovna-rivier stroomt door de kloof en baant zich een weg door een geweldig landschap van steile rotswanden en dichtbeboste heuvels. Het pad door de kloof leidt ons over een systeem van bruggen en hangende paden. Onderweg zien we de watervallen, poelen en stroomversnellingen die de rivier heeft gecreëerd. Stevig schoeisel aanbevolen.

Dag 5: Vršic – Soca vallei
Vandaag staat er een spectaculaire tocht over de Vršic-pas op het programma. Vlakbij onze standplaats vinden we de Russische kapel, opgericht ter nagedachtenis aan de dood van honderden Russische krijgsgevangenen uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de aanleg van de pas, kwam een groot aantal mensen om het leven. Met maar liefst 50 haarspeldbochten, leidt de pas ons, door de Soca vallei, naar Bovec. Onderweg maken we een aantal fotostops. Na vrije tijd in Bovec volgt het volgende hoogtepunt. We rijden een prachtige route over de Predilpas en vervolgens door Italië terug naar ons hotel.

Dag 6: Bled – Bohinj
Als we in Bled aankomen, zien we daar ineens een prachtig bergmeer met daarin, heel uniek, een eiland. Dit beeld zien we vaak terugkomen op de ansichtkaarten van de omgeving. We maken een bijzondere boottocht naar het eiland. Hier kunt u een kopje koffie drinken daarnaast is het kerkje op het eiland een bezoek waard (boottocht eiland ca. € 15 p.p.). Vanmiddag zien we de natuurlijke omgeving van Bohinj. Het gelijknamige meer heeft zulk helder water, dat u de vissen ziet zwemmen. Helemaal voorbij het meer vinden we de Savica waterval (ca. € 2,50 p.p.), de bron van de Sava rivier. Daarnaast kunt u met de kabelbaan (retour ca. € 14 p.p.) naar het Vogel Skiresort op 1500 m hoogte. Geniet hier van geweldige uitzichten of maak een heerlijke wandeling. Stevig schoeisel aanbevolen in deze prachtige omgeving.

Dag 7: Brezje – Radovljica
We gaan op weg naar Brezje. Hier vinden we de Basilica Maria – Help. Dit is het nationale Maria-Heiligdom in Slovenië. Duizenden pelgrims komen hier naar toe en berichten over buitengewone ervaringen, die hen na aanbidding van Maria Help in Brezje overkomen is. Daarnaast is de basiliek heilig verklaard door de paus. Vervolgens reizen we verder naar het middeleeuwse plaatsje Radovljica. Het oorspronkelijk middeleeuwse centrum wordt omringd door een slotgracht en doet denken aan een openluchtmuseum met veel renaissance en barokke schatten.

Dag 8: drielandentocht
Vandaag staan de landen Italië, Oostenrijk en Slovenië op het programma. In Italië brengen we een bezoekje aan Tarvisio. In de drukke winkelstraat bevindt zich de overdekte markthal met talrijke kraampjes waarin verschillende artikelen worden aangeboden. Wanneer u uw inkopen heeft gedaan, rijden we verder naar Oostenrijk. Hier brengen we een bezoek aan Villach. De stad heeft schitterende bouwwerken uit vorige eeuwen. De St. Jakob Kirche heeft de grootste kerktoren van Karinthië en beschikt over mooie fresco’s en beelden. De middeleeuwse Hauptplatz is de perfecte plek om een terrasje te ‘pakken’. Ten zuiden van Villach ligt de oude Würzenpass. Over deze bijzondere pas rijden we terug naar ons hotel.

Dag 9: Hohe Tauern – Zuid Duitsland
Via een andere route dan op de heenreis rijden we door het indrukwekkende Hoge Tauerngebergte via de Felbertauern noordwaarts. De overnachting is gereserveerd in het zuiden van Duitsland.

Dag 10: terugreis
Over de Duitse snelwegen reizen we terug naar Nederland waar een afscheidsdiner op ons staat te wachten. Aansluitend wordt ieder naar z’n opstapplaats teruggebracht.

20/06/2017 aangepast: Waterval van Savica uit het programma gehaald. De ca. 500 treden om bij de watervallen te komen zijn te intensief. Deze tijd is beter te besteden in het Vogel Natuurgebied.

Prijzen

 

 BS1005

 Hotel Alpina    
 Aantal dagen  10    
 Halfpension  prijs p.p.  Beschikbaar/
 Reserveren
 Bijzonderheden
 16 juni 2017  € 699,- BOEK HIER Vertrekgarantie
 29 juli 2017  € 699,- BOEK HIER  nog 2 te boeken voor vertrekgarantie
 25 augustus 2017  € 699,- BOEK HIER  
       
 Toeslagen p.p.      
 1-pers.kamer  € 150,-    
 superior kamer  € 40,-    

Inclusief:

  • reis per comfort class touringcar
  • halfpension (v.a. het diner op de eerste dag t/m het ontbijt op de laatste dag)
  • kamer met douche en toilet
  • genoemde excursies
  • Dalstra Extra’s.

Exclusief:

  • lunches
  • excursies en entreegelden.
  • € 13 administratiekosten en € 2,50 calamiteitenfonds per boeking

Opstapschema: A + C
dalstra.nl/opstapschema

Landinformatie

Slovenië

Slovenië (Sloveens: Slovenija; officieel: Republika Slovenija), is een republiek op de Balkan in Centraal-Europa. Tot de onafhankelijkheid in 1991 was Slovenië de noordelijkste deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. De totale oppervlakte van het land bedraagt 20.273 km2 en dat is 0,6 keer de grootte van Nederland. Slovenië is daarmee een van de kleinere staten van Europa. 

Geografie
Slovenië grenst in het noorden aan Oostenrijk, in het oosten aan Hongarije, in het westen aan Italië en in het zuiden en zuidoosten aan Kroatië. Slovenië heeft verder een kustlijn die grenst aan de Adriatische Zee. Ten zuidwesten van Slovenië ligt het Kroatische schiereiland Istrië dat in het noorden aan Slovenië grenst en verder vrijwel omgeven wordt door de Adriatische Zee.

Het landschap 
Slovenië is in het westen en midden zeer bergachtig met toppen boven 2500 meter ten zuiden van de Alpen. Het land staat bekend om de Sloveense Rivièra in het westen. Deze kust heeft een lengte van 47 kilometer en grenst aan de Adriatische Zee. In het zuiden, in het zogenoemde 'karstgebied', zijn er formaties van kalksteen waarin zich de meest fantastische grotten van internationale vermaardheid hebben gevormd. In het midden en oosten zijn er talrijke snelstromende rivieren (Drava, Sava, Mura, Krka) die zich een weg banen door het heuvelachtige en vlakke land en tal van interessante oude stadjes passeren. 

Grotten 
Van geheel ander karakter zijn de karstgrotten, waarvan die van Postojna de bekendste zijn. Met een spoortreintje rijdt u de immense onderaardse wereld binnen, die niet zal nalaten een onvergetelijke indruk op u te maken.

Hoofdstad: Ljubljana 
De hoofdstad Ljubljana is zeker een bezoek waard. Met zijn brede boulevards, monumentale negentiende eeuwse gebouwen en theaters, ruime pleinen en driedelige brug over de Ljubljanica-rivier is deze stad het culturele centrum van het land. 
Het is de grootste stad van Slovenië, toch valt de drukte heel erg mee vergeleken met de Nederlandse grote steden.

Taal
Het Sloveens is een Slavische taal, die verwant is aan het Servo-Kroatisch. De meeste Slovenen spreken ook Engels, Duits of Italiaans.

Klimaat
Behalve aan de Adriatische kust kent Slovenië een Midden-Europees, zwak continentaal klimaat. Een smalle strook aan de kust heeft een mediterraan klimaat. Mild is het ‘s winters zeker niet als de gevreesde sterke noordoostenwind, de “burja” waait. 
In de rest van het land heerst een continentaal klimaat met milde tot hete zomers en, met name in de bergen, koude winters.

Temperatuur
De temperaturen kunnen in het binnenland variëren van -20°C in de winter voor de bergachtige gebieden tot 35°C in de zomer in de oostelijk gelegen vlakten en valleien. De meeste regen valt in de maanden oktober en november, maar ook in mei en juni kan er nog veel neerslag vallen. Januari en februari zijn de droogste maanden. De gemiddelde maximale dagtemperatuur staat in de onderstaande grafiek weergegeven.

Bevolking en cultuur
Het aantal inwoners (2011) bedraagt dik 2 miljoen. De bevolkingsdichtheid is circa honderd inwoners per vierkante kilometer (Nederland 345). De bevolking is over het algemeen erg vriendelijk ten opzichte van toeristen. Ruim tachtig procent van de bevolking belijdt het rooms-katholieke geloof. Het protestantisme dat in de zestiende en zeventiende eeuw zoveel heeft bijgedragen aan de nationale bewustwording werd tijdens de Contrareformatie zo goed als geheel uit de weg geruimd. 

Kunst 
Tot de volkskunst behoren de oude houtsnijkunst, waarvan de producten in elk dorp nog aan de gevels van de huizen zijn te zien, de blaasmuziek, die de toerist ook kent uit Oostenrijk en waarvan de beoefenaren in de grotere steden vaak op straat optreden en de danskunst (wals, polka, mazurka en de meer naar zigeunerritmen neigende dansmuziek), veelal in klederdracht. 

Bouwkunst 
In de bouwkunst valt vooral de barokstijl op, die in zeer veel kerken te bewonderen is. Het land is bezaaid met honderden kerkjes, die prachtig versierd zijn in barokstijl en vaak ook nog middeleeuwse muurschilderingen herbergen, maar voor het grootste deel in verval zijn. Kastelen en burchten heeft het land in overvloed. Gebouwen in Italiaanse stijl zijn te vinden aan de Sloveense Rivièra (eens in bezit van de handelsstad Venetië). De grootste architect van het land, die vooral de hoofdstad Ljubljana een groots aanzien heeft gegeven, is Jozef Plecnik (1872-1957). Hij schiep parken, brede boulevards en bruggen en statige gebouwen in neoklassieke stijl. 

Economie 
Na een moeizame start in 1991 (de markt van het voormalige Joegoslavië was weggevallen!) gaat het langzamerhand beter met de economie. Het aantal verlies lijdende staatsbedrijven wordt steeds geringer, de bevolking spant zich bijzonder in om van het kleine land een welvarende staat te maken en het toerisme neemt zienderogen toe. 

Landbouw en industrie 
De landbouw is van oudsher de belangrijkste bestaansbron geweest (fruit, graan, suikerbieten, aardappelen). Ook de melkveehouderij is van belang. De industrie is veelal voortgekomen uit de vroegere huisindustrie: houtbewerking (meubels), kleermakerijen, papier- en leerfabricage, ijzerindustrie. De dienstensector wordt steeds belangrijker; velen werken in het bankwezen, de handel en het toerisme. 

Eten
Slovenië kent vele restaurants, snackbars en eetcafés, waar West-Europese gerechten worden geserveerd (schnitzel, biefstuk), maar waar echter ook typisch Centraal-Europese maaltijden kunnen worden genuttigd (goulash, mixed grill). Specialiteiten zijn onder meer de gerookte ham en plattelands-gerechten als tonka (ingemaakt vlees), bograc (mix van varkens- en rundvlees met wild) en worst uit Kranj met zuurkool. Eén en ander wordt in Slovenië overgoten met wijn uit eigen land, die verrassend goed van kwaliteit is. Populair is ook het bier uit Ljubljana. 

Reisdocumenten
Geldig paspoort of identiteitskaart.

Afstand vanaf Utrecht
Ljubljana: 1195 km.

Openingstijden
De winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m za van 07.00/19.00 uur. 
In het hoogseizoen blijven de meeste winkels tussen de middag geopend.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vrij 08.00-18.00 uur en za van 08.00-12.00 uur.
De banken zijn geopend van ma t/m vrij 08.30-12.30 en 14.00-16.30 uur en za van 08.30-12.00.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas. Het is raadzaam om ook een klein bedrag euro’s mee te nemen en deze ter plekke te wisselen.

Netspanning
220V

Valuta onderweg
Euro

Munteenheid
Euro

Alarmnummers
112 (politie), 113 (brandweer)

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: niet mogelijk
 

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *