Slagvelden van Luik en de Marne

Slagvelden van Luik en de Marne

, 4 dagen

Een reis waarbij de gebeurtenissen rondom Luik en de Marne tijdens de Eerste Wereldoorlog in het daglicht…
Afdrukken
Momenteel niet beschikbaar

Slagvelden van Luik en de Marne

In navolging op de eerder georganiseerde reizen rondom de Eerste Wereldoorlog organiseert Dalstra Reizen in 2017 een reis naar de slagvelden rondom Luik en de Marne.

Luik, de eerste horde in het Von Schlieffenplan
De slag om Luik vond plaats van 4 tot en met 16 augustus 1914. De Eerste Wereldoorlog is dan nog jong, de Belgen verdedigen hun stad fier waardoor de Duitsers hier een harde noot hebben moeten kraken. In deze slag is de legendarische Dikke Bertha voor het eerst ingezet. Ook heeft Luik de twijfelachtige primeur om als eerste stad vanuit de lucht, door een zeppelin, gebombardeerd te worden. Daarmee ging de stad voor in een lange rij van steden die in de twintigste eeuw gebombardeerd zijn. De slag kwam praktisch tot een einde toen in de namiddag van 15 augustus een granaat van Dikke Bertha in de kruidkamer van fort Loncin, de plek waar het hoofdkwartier zich bevond, doordrong. De explosie die daarop volgde vernietigde praktisch het hele fort en luidde de laatste fase van de slag in.

De slagen om de Marne
Aan de Marne, tussen de steden Meaux, Chateau-Thierry en Dormans, vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog twee slagen plaats die tot een keerpunt in de oorlog hebben geleid. In september 1914 slaagden de Fransen, onder andere door middel van de Taxis van Galliéne, en de Britten er in de Duitse opmars tot stand te brengen door een wig te drijven tussen het Duitse Eerste en Tweede leger. Van eind mei tot begin augustus 1918 vond de tweede slag om de Marne plaats. De Duitsers kozen het offensief, rukten snel op. Na 4 dagen op weg te zijn naar Parijs slaagde bij het plaatsje Belleau een snel aangevoerde groep Amerikaanse mariniers van de3e divisie de Duitse opmars te stoppen; Parijs was gered! In de 6 zomerweken die daarop volgden gingen beiden partijen regelmatig in het offensief. Toen begin augustus de geallieerde troepen de Duitsers weer teruggeworpen hadden op hun uitgangsposities was 8 augustus 1918, de Zwarte Dag voor de Duitse legers, dichtbij. De laatste honderd dagen van de oorlog waren hiermee aangebroken, een periode van continue terugtrekken van het Duitse leger tot aan de wapenstilstand.

Uw Reisleider de heer Rob Lemmens
WOI kenner Rob Lemmens heeft al sinds zijn jeugd grote interesse in de Eerste Wereldoorlog. “Als brugklasser van 13 bezocht ik met mijn ouders in 1977 voor de eerste keer het slagveld van Verdun en dat heeft een diepe indruk op achtergelaten. Inmiddels zijn we 40 jaar verder en heb ik heel wat slagvelden aan het oude Westelijk en Oostelijke front bezocht. Samen met een vriend publiceerde ik in 2009 het boek "Luik, Augustus 1914 - Zoektocht naar een vergeten slag". Als lid van WFA (Western Front Association)-Nederland organiseert hij jaarlijks verschillende excursies naar het slagveld. De WFA is een vereniging van ongeveer 300 leden die geïnteresseerd zijn in en/of onderzoek doen naar allerlei aspecten van de Eerste Wereldoorlog. Alhoewel de heer Lemmens geen groot kenner is van wapentechnologie liggen zijn interesses en specialiteit in het grote verhaal, de persoonlijke anekdotes, de muziek, kunst en literatuur uit die periode. Op deze manier hoopt hij deze oorlog een menselijk gezicht te geven.

Slagvelden van Luik en de Marne

Hotel Husa de la Couronne (1 nacht)
Ligging: in het zakendistrict nabij het centrum van Luik dat op minder dan 15 minuten loopafstand ligt. Het hotel ligt in de omgeving van station.
Faciliteiten: ontbijtruimte, bar, lift. In de hele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.
Kamer: televisie, telefoon, airconditioning, kluisje en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
Verzorging: ontbijtbuffet in het hotel. In de avond wordt het 3-gangendiner geserveerd in een brasserie op 100 meter loopafstand van het hotel.

Hotel Ibis Styles Meaux Centre (2 nachten)
Ligging: aan de oever van de rivier de Marne.
Faciliteiten: ontbijtruimte, bar, terras, lift en gratis WiFi in de gehele accommodatie.
Kamer: televisie en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
Verzorging: in de ochtend staat er een ontbijtbuffet voor u klaar. Het 3-gangendiner wordt in een restaurant in de nabije omgeving van het hotel gereserveerd. 

Slagvelden van Luik en de Marne

Dag 1: Luik
Tijdens de vrijdagmiddag bezoeken we locaties die een belangrijke rol gespeeld hebben in de slag om Luik. We treden onder andere in de voetsporen van Dikke Bertha en volgen de opmarsroute van de Duitse 14e brigade naar het stadscentrum. Daarnaast brengen we een bezoek aan de militaire perken van de grote Luikse begraafplaats Robermont. Aan het einde van de middag rijden we naar ons hotel nabij het centrum van Luik ligt. Hier staat het diner voor ons klaar.

Dag 2: Fort Loncin – Marne
We starten de dag met een uitgebreid bezoek aan het museum en de ruïne van Fort Loncin. De ravage die Dikke Bertha heeft aangericht is hier erg goed te zien. Het museum toont zeldzame items en verrassende ontdekkingen. Daarnaast worden er persoonlijke spullen tentoongesteld die ter plaatse zijn gevonden. Aansluitend reizen we in ongeveer 4 uur naar de Marne. Aan het eind van de middag brengen we een bezoek aan het fraaie en grote monument voor de twee slagen aan de Marne in Dormans. Aansluitend checken we in bij ons hotel in het prachtige centrum van het plaatsje Meaux.

Dag 3: Slagvelden rondom de Marne
Op deze dag nemen we het slagveld met tal van monument, begraafplaatsen en bunkers en loopgraven onder de loep. We bezoeken onder andere Belleau Wood, het Amerikaanse monument in Chateau-Thierry en de beeldengroep "Les Phantomes".

Dag 4: WOI museum Meaux – terugreis
We sluiten de reis af met een uitgebreid bezoek aan het zeer interessante Eerste Wereldoorlog museum in Meaux. Het museum bevat een rijke, gevarieerde collectie. Hiermee wordt de oorlog benaderd op technisch, militair, menselijk en maatschappelijk gebied. Complete uniformen van de oorlogvoerende landen, bewapening, artilleriestukken, groot materiaal en dagelijkse objecten. Met vele nieuwe indrukken keren we vervolgens per touringcar terug naar Nederland waar we naar de verschillende opstapplaatsen worden teruggebracht. 

Landinformatie

Recensies

  • Vervoer
   10
  • Accommodatie
   8
  • Verzorging
   8
  • Excursies
   10
  • Prijs-/kwaliteit
   8
  • Algemene indruk
   9

  27 oktober 2017 - 20:12

  W. Veenstra

  Mooie indrukwekkende reis. Uitstekende chauffeur en gids.

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *