Slagvelden van Luik en de Marne

Slagvelden van Luik en de Marne

Frankrijk, België, 4 dagen

Een reis waarbij de gebeurtenissen rondom Luik en de Marne tijdens de Eerste Wereldoorlog in het daglicht…
Afdrukken

€ 336,-

Nu boeken

Slagvelden van Luik en de Marne

In navolging op de eerder georganiseerde reizen rondom de Eerste Wereldoorlog organiseert Dalstra Reizen in 2017 een reis naar de slagvelden rondom Luik en de Marne.

Luik, de eerste horde in het Von Schlieffenplan
De slag om Luik vond plaats van 4 tot en met 16 augustus 1914. De Eerste Wereldoorlog is dan nog jong, de Belgen verdedigen hun stad fier waardoor de Duitsers hier een harde noot hebben moeten kraken. In deze slag is de legendarische Dikke Bertha voor het eerst ingezet. Ook heeft Luik de twijfelachtige primeur om als eerste stad vanuit de lucht, door een zeppelin, gebombardeerd te worden. Daarmee ging de stad voor in een lange rij van steden die in de twintigste eeuw gebombardeerd zijn. De slag kwam praktisch tot een einde toen in de namiddag van 15 augustus een granaat van Dikke Bertha in de kruidkamer van fort Loncin, de plek waar het hoofdkwartier zich bevond, doordrong. De explosie die daarop volgde vernietigde praktisch het hele fort en luidde de laatste fase van de slag in.

De slagen om de Marne
Aan de Marne, tussen de steden Meaux, Chateau-Thierry en Dormans, vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog twee slagen plaats die tot een keerpunt in de oorlog hebben geleid. In september 1914 slaagden de Fransen, onder andere door middel van de Taxis van Galliéne, en de Britten er in de Duitse opmars tot stand te brengen door een wig te drijven tussen het Duitse Eerste en Tweede leger. Van eind mei tot begin augustus 1918 vond de tweede slag om de Marne plaats. De Duitsers kozen het offensief, rukten snel op. Na 4 dagen op weg te zijn naar Parijs slaagde bij het plaatsje Belleau een snel aangevoerde groep Amerikaanse mariniers van de3e divisie de Duitse opmars te stoppen; Parijs was gered! In de 6 zomerweken die daarop volgden gingen beiden partijen regelmatig in het offensief. Toen begin augustus de geallieerde troepen de Duitsers weer teruggeworpen hadden op hun uitgangsposities was 8 augustus 1918, de Zwarte Dag voor de Duitse legers, dichtbij. De laatste honderd dagen van de oorlog waren hiermee aangebroken, een periode van continue terugtrekken van het Duitse leger tot aan de wapenstilstand.

Uw Reisleider de heer Rob Lemmens
WOI kenner Rob Lemmens heeft al sinds zijn jeugd grote interesse in de Eerste Wereldoorlog. “Als brugklasser van 13 bezocht ik met mijn ouders in 1977 voor de eerste keer het slagveld van Verdun en dat heeft een diepe indruk op achtergelaten. Inmiddels zijn we 40 jaar verder en heb ik heel wat slagvelden aan het oude Westelijk en Oostelijke front bezocht. Samen met een vriend publiceerde ik in 2009 het boek "Luik, Augustus 1914 - Zoektocht naar een vergeten slag". Als lid van WFA (Western Front Association)-Nederland organiseert hij jaarlijks verschillende excursies naar het slagveld. De WFA is een vereniging van ongeveer 300 leden die geïnteresseerd zijn in en/of onderzoek doen naar allerlei aspecten van de Eerste Wereldoorlog. Alhoewel de heer Lemmens geen groot kenner is van wapentechnologie liggen zijn interesses en specialiteit in het grote verhaal, de persoonlijke anekdotes, de muziek, kunst en literatuur uit die periode. Op deze manier hoopt hij deze oorlog een menselijk gezicht te geven.

Slagvelden van Luik en de Marne

Hotel Husa de la Couronne (1 nacht)
Ligging: in het zakendistrict nabij het centrum van Luik dat op minder dan 15 minuten loopafstand ligt. Het hotel ligt in de omgeving van station.
Faciliteiten: ontbijtruimte, bar, lift. In de hele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.
Kamer: televisie, telefoon, airconditioning, kluisje en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
Verzorging: ontbijtbuffet in het hotel. In de avond wordt het 3-gangendiner geserveerd in een brasserie op 100 meter loopafstand van het hotel.

Hotel Ibis Styles Meaux Centre (2 nachten)
Ligging: aan de oever van de rivier de Marne.
Faciliteiten: ontbijtruimte, bar, terras, lift en gratis WiFi in de gehele accommodatie.
Kamer: televisie en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
Verzorging: in de ochtend staat er een ontbijtbuffet voor u klaar. Het 3-gangendiner wordt in een restaurant in de nabije omgeving van het hotel gereserveerd. 

Slagvelden van Luik en de Marne

Dag 1: Luik
Tijdens de vrijdagmiddag bezoeken we locaties die een belangrijke rol gespeeld hebben in de slag om Luik. We treden onder andere in de voetsporen van Dikke Bertha en volgen de opmarsroute van de Duitse 14e brigade naar het stadscentrum. Daarnaast brengen we een bezoek aan de militaire perken van de grote Luikse begraafplaats Robermont. Aan het einde van de middag rijden we naar ons hotel nabij het centrum van Luik ligt. Hier staat het diner voor ons klaar.

Dag 2: Fort Loncin – Marne
We starten de dag met een uitgebreid bezoek aan het museum en de ruïne van Fort Loncin. De ravage die Dikke Bertha heeft aangericht is hier erg goed te zien. Het museum toont zeldzame items en verrassende ontdekkingen. Daarnaast worden er persoonlijke spullen tentoongesteld die ter plaatse zijn gevonden. Aansluitend reizen we in ongeveer 4 uur naar de Marne. Aan het eind van de middag brengen we een bezoek aan het fraaie en grote monument voor de twee slagen aan de Marne in Dormans. Aansluitend checken we in bij ons hotel in het prachtige centrum van het plaatsje Meaux.

Dag 3: Slagvelden rondom de Marne
Op deze dag nemen we het slagveld met tal van monument, begraafplaatsen en bunkers en loopgraven onder de loep. We bezoeken onder andere Belleau Wood, het Amerikaanse monument in Chateau-Thierry en de beeldengroep "Les Phantomes".

Dag 4: WOI museum Meaux – terugreis
We sluiten de reis af met een uitgebreid bezoek aan het zeer interessante Eerste Wereldoorlog museum in Meaux. Het museum bevat een rijke, gevarieerde collectie. Hiermee wordt de oorlog benaderd op technisch, militair, menselijk en maatschappelijk gebied. Complete uniformen van de oorlogvoerende landen, bewapening, artilleriestukken, groot materiaal en dagelijkse objecten. Met vele nieuwe indrukken keren we vervolgens per touringcar terug naar Nederland waar we naar de verschillende opstapplaatsen worden teruggebracht. 

Prijzen

SL0001, 4 dagen Prijs per persoon Reserveren Opmerking
 6 oktober 2017 € 336 BOEK HIER  Vertrekgarantie
       
Toeslagen per persoon      
1-persoonskamer € 79    

Inclusief:

 • vervoer per Comfort Class touringcar
 • overnachting met ontbijtbuffet
 • 2-persoonskamer met douche en toilet
 • 3 x 3-gangendiner
 • entree museum en ruïne Fort Loncin
 • entree museum de la Grand Guerre Meaux
 • deskundige reisbegeleiding.

Exclusief:

 • lunches
 • overige entreegelden
 • calamiteitenfonds à € 2,50 en administratiekosten à € 13 per boeking
 • reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema: A+C  m.u.v. Zevenaar + Nijmegen, Venlo en Roermond

Landinformatie

België

Klik hier voor meer informatie over Belgie

Frankrijk

"La douce France; Leven als een god in Frankrijk": Frankrijk spreekt velen tot de verbeelding. Het land staat synoniem aan romantiek. De Franse keuken is verworden tot een Europese standaard, en de wijnen van het land zijn 's werelds beste. Frankrijk is al jarenlang één van de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlanders. En dat is niet zo heel vreemd. Want hoewel overal in het land Frans wordt gesproken en je overal de Tricolore zult zien wapperen, is Frankrijk nergens hetzelfde. Want Frankrijk is uitwaaien aan de verlaten rotskusten van Bretagne, maar Frankrijk is ook cultuur opsnuiven in de wereldstad Parijs.

Geografie
Frankrijk is het grootste West-Europese land, en meet 543.965 vierkante kilometer; 13 keer zo groot als Nederland. Het land telt niet minder dan acht buurlanden: België en Luxemburg in het noorden. Duitsland, Zwitserland en Italië vormen de oostgrens. Andorra en Spanje zijn Frankrijks zuiderburen. Het minivorstendom Monaco, aan de Middellandse Zee, wordt aan de landzijde geheel door Frankrijk omsloten.

Landschap
Het Franse landschap bestaat uit laagvlakten, kusten en gebergten. De gebergten bevinden zich in het zuiden en oosten van Frankrijk en beslaan ca. 25% van de totale oppervlakte van Frankrijk.
Naast de lange Adriatische westkust beschikt het land voor een deel uit hooggebergten. De Pyreneeën in het zuiden vormen de natuurlijke grens met Spanje. De Franse Alpen, in het zuidwesten van het land, zijn nog hoger. Hier ligt ook de hoogste piek van het land: de beroemde Mont Blanc (4810 meter), op de grens van Italië.

Hoofdstad: Parijs
Al sinds lange tijd is Parijs de belangrijkste stad van Frankrijk. Toch is het niet altijd het bestuurlijk centrum geweest. De stad heeft meermalen moeten strijden met andere steden in Frankrijk om de macht. Parijs is tevens één van de belangrijkste en grootste steden van Europa, en is al eeuwen een magneet voor romantici, kunstenaars en gelukzoekers. De stad biedt meer cultuur dan menig toerist aankan.

Taal
In Frankrijk spreekt men Frans. Dat is de taal die iedereen beheerst. Veel streken in Frankrijk hebben echter een eigen dialect, in Frankrijk noemt men dat patois, of taal. In de toeristische gebieden en grotere steden spreekt men over het algemeen goed Engels. In de grensgebieden met Duitsland en Zwitserland kunt u ook terecht met Duits.

Klimaat
Frankrijk heeft zeer uiteenlopende klimaattypes. Dat heeft te maken met een naar het oosten afnemende invloed van de Atlantische Oceaan. Maar ook de invloed van de Middellandse Zee in het zuiden en de aanwezigheid van gebergten hebben er mee te maken. Grofweg kan gezegd worden dat het grootste deel van Frankrijk te maken heeft met een zeeklimaat. Uitzonderingen daarop zijn het zuidoosten: daar heerst een Middellandse-Zee-klimaat. In de Alpen en Pyreneeën heerst een hooggebergteklimaat

Temperatuur

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantal uren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

7

1

2

16

8-13

februari

9

2

3

14

7-13

maart

12

3

4

15

8-13

april

15

6

7

14

9-14

mei

18

9

8

12

11-16

juni

22

12

10

10

13-19

juli

27

15

9

8

16-22

augustus

26

14

8

9

17-23

september

23

12

6

11

17-21

oktober

17

9

4

12

15-19

november

11

5

3

13

13-16

december

8

3

2

15

10-14

 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

 

Bevolking en cultuur
Er wonen ruim 62,6 miljoen mensen in Frankrijk. Er zijn grote verschillen in bevolkingsdichtheid. In het algemeen kan gezegd worden dat de bevolkingsdichtheid naar het noorden toe groter wordt. Maar ook in het zuiden, bijvoorbeeld langs de Rhône, is de bevolkingsdichtheid groot.
Hoewel de Fransen een enorme vaderlandsliefde koesteren - chauvinisme is niet voor niets een Frans woord - bestaat er niet zoiets als een doorsnee Fransman. De Fransen vormen niet een groep die zijn oorsprong vind in dezelfde voorouders. Veel Fransen hebben nog kenmerken in zich van de Kelten die het land ooit bevolkten: klein, donkerharig en gedrongen.
Er is toch in de loop der eeuwen een duidelijke Franse cultuur ontstaan waarvan de exponenten over de hele wereld bekend zijn. Door de vroege kerstening van het land zijn veel (kerkelijke) bouwstijlen ontstaan in Frankrijk. Gotische kerken en kathedralen in heel Europa zijn vaak gebaseerd op Franse voorbeelden.
De Franse cultuur is op veel meer terreinen een voorbeeld geweest. Tot de Amerikanisering na de Tweede Wereldoorlog zijn intrede deed was Frankrijk vaak de standaard waar de rest van Europa zich aan mat. Zo hebben Franse schrijvers en filosofen uit de Verlichting, maar ook daarna, een stempel gedrukt op het Europese denken. En Frans werd vele eeuwen lang door de betere klassen beschouwd als dé omgangstaal. Ook stromingen in kunst en cultuur als de Romantiek en Art Deco vinden hun oorsprong in Frankrijk.

Eten
De Fransen houden enorm van lekker eten en drinken. De Franse keuken is de beroemdste keuken ter wereld en is voor veel landen als standaardkeuken gaan gelden. Eigenlijk is de combinatie 'aardappels, vlees en groente', zoals de meeste Nederlanders die dagelijks eten, rechtstreeks geïmporteerd uit Frankrijk. Waarschijnlijk wilden onze voorouders wel eens iets anders eten dan stamppot of pannenkoeken.
Het is onbegonnen werk om een opsomming te geven van de gerechten die de Franse keuken voort heeft gebracht. De nationale gastronomie is een verzameling van delicatessen uit de regionale keukens. Zo komt bouillabaisse, een soep met minstens vier soorten vis, uit Marseille en de spektaart uit Lotharingen, de quiche loraine.
Naast de uiteenlopende gerechten hoort natuurlijk een lekker glaasje wijn, het kostbare vocht waar Frankrijk tevens beroemd om is.

Economie
De Franse economie is één van de belangrijkste ter wereld. Landbouw en industrie zorgen voor de grootste inkomsten, maar ook toerisme levert het land een hoop geld op. Belangrijke landbouw en veehouderijproducten zijn rundvlees, schapenvlees, zuivel (Franse kaas), granen en natuurlijk wijn. Frankrijk is 's werelds grootste wijnexporteur.
De industrie produceert en exporteert een breed scala aan producten. Auto's (Peugeot, Citroën, Renault), elektronica, fotografische producten enz. Hoogwaardige artikelen uit Parijs vormen een landeigen uitvoerproduct. Denk aan parfum, haute couture, sieraden en juwelen. Deze laatste groep artikelen wordt vaak aangeduid als articles de Paris .

Reisdocumenten
Geldig paspoort of Europese Identiteitskaart

Afstand vanaf Utrecht
Bordeaux: 1060 km, Lyon: 900 km, Marseille: 1220 km, Parijs: 475 km.

Openingstijden
Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m vr van 09.00-12.00 uur en 14.00-19.00 uur. Sommige supermarkten zijn tevens op zondagochtend geopend. In het hoogseizoen blijven de meeste winkels tussen de middag geopend.
Postkantoren zijn geopend van ma t/m vrij 08.00-19.00 uur en za van 08.00-12.00 uur.
Banken zijn geopend van ma t/m vrij 09.00-12.00 en za 14.30-16.30.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Munteenheid
Euro.

Valuta onderweg
Euro.

Netspanning
220V.

Alarmnummers
Welk alarmnummer moet ik bellen?
- Voor medische spoedgevallen, SAMU : 15 (ingeval van nood, spoedgeval in huis, gewonden, malaise, bedrijfsongeval).

- Openbare veiligheid, politie, gendarmerie : 17 of 112 met een mobiele telefoon(bij een verkeersongeval, verstoring van de openbare orde, een overtreding).

- Brandweer, eerste hulp : 18 of 112 met een mobiele telefoon (bij brand, verkeersongeval, gasexplosie, verdrinking, overstroming).

De hulpdiensten zijn 24 uur per dag bereikbaar en staan permanent met elkaar in verbinding.

Belangrijk :
- Hang nooit als eerste op.

- Bel niet als u weet dat iemand anders dat al heeft gedaan of al in verbinding staat met een hulpdienst.

- Indien de persoonsgegevens van de beller worden gevraagd ter verificatie, wordt zijn anonimiteit gewaarborgd.

(Bron : Franse ministerie van Binnenlandse Zaken).

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800-99-0031.
 

Recensies

Recensie plaatsen

Heeft u aan deze reis deelgenomen en wilt u vertellen hoe u het vond? Dan kunt u hieronder een korte recensie toevoegen. U kunt een cijfer geven per onderdeel door op de sterren te klikken. Uw ervaring kunt u verder toelichten met een begeleidende tekst. Het e-mailadres dat u opgeeft zal niet op de website gepubliceerd worden.

Verplichte velden worden aangegeven met een *