U bevindt zich hier: Home/Nederland/Fruitcorso Tiel
koffie en koek onderweg
zitplaats tribune
reisbegeleiding
3-gangendiner

Fruitcorso Tiel

Het Fruitcorso in Tiel is een jaarlijks terugkerend gratis evenement. Appels, peren, noten, zaden, paprika's en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal. De corsostoet bestaat dit jaar uit twaalf grote wagens en zes jeugdwagens. Dikwijls wordt er gekozen voor extra ondersteunende figuratie als aanvulling op het ontwerp. Het Fruitcorso staat sinds vorig jaar op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

De passie van het Fruitcorso

Het Fruitcorso is een uniek evenement door de originaliteit en creativiteit die de ontwerpen uitstralen. Ieder jaar slagen de vele vrijwilligers er weer in de wagens nog mooier en spectaculairder te maken, mede dankzij de technische hoogstandjes en de creatieve ontwerpen. Ruim voordat de bloesem aan de bomen komt, houden de corsoclubs een maquettepresentatie. Direct na de presentatie wordt het onderstel van stal gehaald en kan de bouw beginnen. Naarmate de dagen verstrijken en het moment suprême dichterbij komt stromen de fruit- en zadenplakkers naar de werkplaatsen om daar gezamenlijk een wagen af te leveren waar menig traantje voor wordt weggepinkt.

De passie van de fruitmozaïeken

Ongeveer 8 dagen voor het Fruitcorso start een heuse huzarenklus: in drie dagen tijd klaren de leggersgroepen het om meer dan 20 ingenieuze fruitmozaïeken te leggen. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond worden op de stadsgrachtwallen in Tiel originele, altijd bijzondere, met fruit en zaden uitgebeelde ontwerpen gelegd. Met cocktail- en satéprikkers wordt het fruit vastgemaakt. De mozaïeken zijn daarna nog de gehele week te bewonderen.
In het derde weekend van september wordt dit fruitfestijn afgesloten met de corsostoet en daaropvolgend de tentoonstelling van de creaties.

Foodtruckfestival

Op dit festival staan er ca. 30 verschillende en ludieke mobiele keukens voor u klaar. Keuze genoeg en voor ieder wat wils. Van een goed gebakken hamburger tot dikke friet, van tortilla tot verse smoothie en van heerlijke warme wafel tot een vers gezet bakkie koffie.

Programma

Na het vertrek vanaf de laatste opstapplaats rijden we naar Tiel. Onderweg wordt u getrakteerd op koffie met iets lekkers. Vervolgens heeft u vrije tijd om het parcours te bezichtigen en te genieten van alles wat er omheen wordt georganiseerd. Om 13.00 uur worden de wagens opgesteld voor het fruitcorso dat om 13.30 uur begint te rijden. Wij hebben een speciaal plekje voor u op de tribune gereserveerd. Op deze manier heeft u een prima uitzicht op de prachtige praalwagens. In de loop van de middag rijden we weer richting het noorden. Na van een gezamenlijk diner te hebben genoten wordt ieder naar de opstapplaatsen teruggebracht.

Link naar de internetsite: www.fruitcorso.nl

Prijzen

Inclusief

koffie met gebak
entree Fruitcorso met tribunezitplaats
Dalstra Reisleiding
3-gangendiner.

Exclusief

lunch en drankjes
administratiekosten à € 3,50
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

07:00
Surhuisterveen, Torenplein
07:20
Leek, P+R Leek A7
07:30
Marum, bushalte viaduct/carpool
07:45
Drachten, brievenbus ingang Transferium
08:15
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
08:25
Wolvega, NS Station
08:40
Steenwijk, P+R Achter NS station
09:00
Meppel, McDonalds