Informatieavond

Over deze reis organiseert Dalstra Reizen een informatieavond. Op donderdagavond 9 mei vertelt Ritske Mud u over de gang van zaken tijdens deze reis.
Aanvang is om 19.30 uur. Wij stellen uw aanmelding op prijs. Dit kan via www.dalstra.nl/informatiebijeenkomst. Of u kunt zich telefonisch aanmelden 0512 369030.

IN HET VOETSPOOR VAN FRIESE OORLOGSTOERISTEN UIT 1914

Als in de laatste week van juli 1914 de spanningen in Europa oplopen, zijn er in Nederland maar weinigen die geloven dat er een grote oorlog zal uitbreken. Voor veel Nederlanders is oorlog een onwezenlijk verschijnsel, iets uit boeken en in ieder geval ver weg. Als de strijd begin augustus de Nederlandse grenzen nadert, slaat de stemming om van onwezenlijk naar ongeloof: ‘Oorlog, hoe vreemd klonk het ons in de oren, het wilde ons niet aan, we konden en wilden het maar niet geloven.’
Voor 200.000 Nederlandse jonge mannen betekent de oorlog mobilisatie. Huisvrouwen slaan aan het hamsteren, voor bankkantoren staan lange rijen spaarders die hun tegoeden willen opnemen. Anderen zien er daarentegen een buitenkansje in, oorlog zo dicht aan de landsgrenzen. Als de Duitse troepen op 4 augustus vlak onder de Nederlands-Belgische grens naar het westen trekken, beklimmen duizenden nieuwsgierigen de heuvels ten zuiden van Maastricht om de oprukkende legers gade te slaan.
Voor verschillende Friezen is de aantrekkingskracht van de oorlog zo groot dat ze ook de reis naar Zuid-Limburg ondernemen. Onder de nieuwsgierigen Bernard Woltman uit Heerenveen, Aukjen Clewits, een uit Dokkum afkomstige verpleegster, ds. Huite Prins uit Oostermeer en drie jonge heren uit Oldeboorn. De gebroeders Mindert Evert en Tjebbo Hepkema maken tussen begin augustus en eind oktober 1914, in gezelschappen van wisselende samenstelling, een drietal reizen naar België die hun vrijwel tot op de frontlijn voeren.

Algemeen

Tijdens de reis neemt Ritske Mud u mee in de voetsporen van deze oorlogstoeristen. Wat zijn hun drijfveren, waar reizen ze langs, wat zien ze en wat maken ze mee? Onderweg geeft hij uitleg en probeert met behulp van foto’s, kaarten en verhalen een beeld te schetsen van wat zich in 1914 heeft afgespeeld. Het wordt een tocht langs steden en dorpen, grenspalen, forten en monumenten. Ook enkele stadswandelingen en museumbezoek zijn in het programma opgenomen.

Uw reisleider Ritske Mud

Ritske Mud is geboren in 1956 te Drachten. Hij studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is werkzaam als leraar in het middelbaar onderwijs. De verhalen die hij als kind hoorde over de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog wakkerden zijn interesse voor het verleden aan. Al snel verschoof zijn belangstelling naar de tijd van de Eerste Wereldoorlog. In 2001 kreeg die belangstelling een nieuwe dimensie toen hij met twee vrienden uitvoering gaf aan een al langer sluimerend plan om de frontlijn van de Belgische kust tot de Zwitserse grens af te reizen. Het begin van een nog steeds in ere gehouden traditie. Vanaf november 2008 volgde ook jaarlijks een dagreis naar België.
Tijdens deze uitstapjes groeide de belangstelling voor Friesland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De grafsteen van Thijs de Groot uit Mantgum op een militaire begraafplaats bij Verdun riep allerlei vragen op. Evenals het officiële militaire graf van de Belgische soldaat Frans Bosmans in Dokkum. Eén en ander leidde in 2018 tot de publicatie van ‘Ver van het font? Friesland en de Friezen in de Eerste Wereldoorlog’. In dat boek ook een hoofdstuk over Fries oorlogstoerisme in 1914. En daarmee is het cirkeltje rond.
In het voetspoor van Friese oorlogstoeristen bezoeken we plaatsen die in 1914 door hen werden aangedaan. Ter plekke geeft Ritske Mud uitleg en probeert een beeld te schetsen van wat zich daar ruim een eeuw geleden heeft afgespeeld. Het wordt een tocht langs dorpen en steden, monumenten en begraafplaatsen, forten, bibliotheken en raadhuizen. Ook zullen enkele musea worden bezocht.

Dagprogramma

Het programma
De reisroute voert ons in grote lijnen westwaarts door België, van het grensgebied met Duitsland naar de Noordzeekust. Het programma hieronder is een indicatie. De beschreven plekken zullen – onvoorziene omstandigheden daargelaten – worden bezocht.
Dag 1: heenreis – Visé
Nadat iedereen op de opstapplekken is opgepikt rijden we naar Maastricht. Vervolgens verkennen we de grensstreek tussen Maastricht en Luik. We bezoeken onder meer Eijsden, Moelingen en Berneau, waarna we verder gaan naar Visé, een van de zeven Belgische martelaarssteden die getroffen werden door extreem geweld tijdens de Duitse invasie. Overnachting in Luik.
Dag 2: Luik – Leuven
Op deze dag volgen we het spoor van de broers Hepkema vanuit Luik, via Tienen naar Leuven. Even buiten Luik bezoeken we de ruïne van fort Loncin (entree ca. € 7 p.p.). In Leuven staan we tijdens een stadswandeling met een gids stil bij tot op de dag van vandaag zichtbare sporen van de oorlog. Overnachting in Aalst.
Dag 3: Noordzeekust
Vandaag rijden we naar de kust. Even uit het spoor van de Hepkema’s reizen we langs een ingekorte route naar de Noordzee. Daar volgen we de kustweg naar Oostende en Middelkerke. Op 26 oktober 1914 staan de Hepkema’s in Middelkerke, op enkele kilometers van de frontlijn, waar op dat moment De slag aan de IJzer in volle gang is. Zij moeten terug, wij rijden nog even door voor een bezoek aan Westfront Nieuwpoort (kosten ca. € 7 p.p.). Overnachting in Roeselare.
Dag 4: Tielt – terugreis
In de ochtend brengen we een bezoek aan Tielt, waar tijdens de oorlog het hoofdkwartier van het Duitse vierde leger was gevestigd. We brengen een bezoek aan Belevingsruimte ‘Tielt in de Eerste wereldoorlog’ en maken een korte stadswandeling met een plaatselijke gids. Aansluitend keren we weer terug naar Nederland. Voordat we naar onze opstapplaatsen worden gebracht genieten we eerst van een 3-gangendiner.

Accommodaties

Hotel de la Couronne

Hotel de la Couronne ligt in het zakendistrict nabij het centrum van Luik dat op minder dan 15 minuten loopafstand ligt. Het hotel ligt in de omgeving van het station.

Faciliteiten

ontbijtruimte, bar, lift. In de hele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.

Kamer

televisie, telefoon, airconditioning, kluisje en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Verzorging

ontbijtbuffet in het hotel. In de avond wordt het 3-gangendiner geserveerd in een brasserie op 100 meter loopafstand van het hotel.

Lees meer

Tower hotel Aalst

Tower hotel Aalst ligt in de Oost-Vlaamse plaats Aalst, op 25 km van Brussel. Dichtbij een pleintje met cafétjes en een winkelwandelstraat.

Faciliteiten

ontbijtruimte met uitzicht, lift, bar. In de hele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.

Kamer

airconditioning, kluisje, flatscreen-tv, telefoon, zithoek, badkamer met douche en bad, toilet en haardroger.

Verzorging

in de ochtend een ontbijtbuffet. Het diner wordt in de avond geserveerd in een restaurant in de omgeving.

Lees meer

Parkhotel Roeselare

Parkhotel Roeselate ligt in het centrum tegenover het centraal station en op loopafstand van de Grote Markt en het winkelgebied. In de directe omgeving van het hotel vindt u vele bars, restaurants en cafes.

Faciliteiten

ontbijtruimte, lift, kluisje. In de hele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.

Kamer

televisie, telefoon, strijkijzer, haardroger, en een badkamer met bad of douche en toilet.

Verzorging

ontbijtbuffet en in de avond wordt er een 3-gangendiner in een restaurant in de omgeving van het hotel verzorgd.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

vervoer in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies exclusief entreegelden
gidsbegeleiding in Leuven, 'Westfront Nieuwpoort' en Tielt
reisbegeleiding door Ritske Mud
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Fries Oorlogstoerisme (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Hardegarijp, Station
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Meppel, McDonalds