begeleiding door drs. Eelke van der Veer
inclusief entreegelden

In de voetspoeren van Luther

De route die we gaan maken biedt een kijkje in het leven en werk van Luther, de Reformator. Het vertelt over tegenslagen en successen, tegenstanders en bondgenoten. Over een periode van ingrijpende veranderingen en nieuwe denkwijzen. We maken een reis langs de meest interessante Luthergedenkplaatsen, een bijzondere belevenis. Het accent ligt hierbij niet alleen op geschiedenis en cultuur, maar ook op adembenemende landschappen en de gastvrijheid van een geweldig vakantieland.

Maarten Luther
Maarten Luther werd geboren op 10 november 1483. In 1505 sloot hij zijn studie in Erfurt af als magister. Vervolgens deed hij zijn intrede in het klooster. In 1508 vervolgde hij zijn studie Theologie in Wittenberg.
In 1512 werd hij benoemd tot professor aan de universiteit van Wittenberg. Het was een tijd, waarin de aflaathandel floreerde. Luther kwam daartegen in opstand door zijn 95 stellingen te publiceren. In 1518 stelde de kerk een onderzoek tegen hem in wegens ketterij. In 1521 werd hij in de rijksban gedaan, waardoor hij vogelvrij werd verklaard. Daarna vluchtte hij naar de Wartburg bij Eisenach. Al in maart 1522 keerde hij terug naar Wittenberg. Hier trouwde hij en woonde er met zijn vrouw, kinderen en familieleden. De Reformatie was niet meer te stoppen.
Maarten Luther (1483-1546) sterft op 18 februari 1546, terwijl hij op doorreis is, in zijn geboorteplaats Eisleben. Wittenberg is zijn begraafplaats, in dezelfde kerk waar hij in 1517 op de deur zijn 95 stellingen bevestigde. Hij liet een compleet nieuwe wereld achter.

Reformatie
Op 31 oktober 1517 maakte Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de aflaathandel openbaar. Het moment waarop Luther zijn beroemde stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg heeft gespijkerd vormde het begin van de Reformatie. Dit heeft niet alleen een stempel gedrukt op de kerk en theologie maar ook op cultuur en wetenschap, economie en politiek, taal en onderwijs. Bijna geen enkel maatschappelijk terrein ontkomt aan de invloed van de Reformatie. Op 31 oktober 2017 wordt herdacht dat de Reformatie 500 jaar geleden begon.
In totaal zijn er ruim 30 Luthergedenkplaatsen. Hiervan springen er een aantal uit. Waaronder Eisleben, waar hij is geboren en gestorven, Wittenberg, waar hij meer dan 35 jaar van zijn leven doorbracht, en de Wartburg in Eisenach waar hij het Nieuwe Testament vanuit het Latijn naar het Duits vertaalde.

Uw reisleider
Eelco Van der Veer
De wortels van Eelco van der Veer (1964) liggen in het Friese Broeksterwoude. Tijdens de studie theologie in Kampen raakte hij geboeid door het leven en werk van Maarten Luther. In 1992 promoveerde hij op een onderwerp uit Luthers theologie. Daarna werd hij gemeentepredikant in achtereenvolgens Midwolda, Aduard, Kampen en sinds 2015 in Ferwert. De band met de erfenis van Luther is door jaren heen altijd gebleven. Tegenwoordig brengen we ook onze vakanties graag door in de nabijheid van Duitse Luthersteden. De combinatie van het mooie Thüringerwoud en de rijke historie van het gebied daaromheen staat garant voor een aangenaam verblijf.

Dagprogramma

Dag 1: Friedrichsroda
We verlaten Nederland en rijden dwars door Duitsland tot we ons hotel in Friedrichsroda bereiken. Na het inchecken staat het diner voor ons klaar.
Dag 2: Eisenach – Schmalkalden
Deze dag brengen we door in Eisenach en nemen een kijkje in het Lutherhaus en de Wartburg. Een absolute múst. Vanuit het authentieke Lutherhaus ging Luther een paar jaar naar school. Jaren later zocht hij zijn toevlucht op de nabijgelegen Wartburg. Daar had hij de tijd om het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. We komen er alles over te weten tijdens een rondleiding in de Wartburg . Aansluitend is er vrije tijd. De stad geeft een indringend beeld van de cultuur in die tijd. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de ‘Georgenkirch’ waar Luther regelmatig preekte. Ook de ‘Nikolaipoort’ kunt u niet missen. Door deze poort kwam en ging Luther bij bijna al zijn reizen. In de omgeving van de Nicolaikerk vinden we op een marmeren sokkel het Luthermonument. Onder dit levensgrote figuur zien we scènes uit het leven van Luther voorbij komen. Dan vertrekken we naar Bad Schmalkalden; de stad van het Schmalkaldisch Verbond, is vanwege de Romantische vakwerkhuizen en slot Wilhelmsburg het bezichtigen waard. Aansluitend keren we terug naar ons hotel.
Dag 3: Weimar
In Weimar kwam Luther vaak om te preken. Het altaar in de St. Peter en Paulkerk herinnert aan de leer van Luther, de Reformatie. Met een plaatselijke gids maken we de rondwandeling ‘Statten der Reformation’. De stad bezit veel hoogwaardige getuigen van de Reformatorische beweging. Er worden hier duizenden brieven en grafieken uit de 16de eeuw bewaard die allemaal met de Reformatie te maken hebben. In 1883 verschijnt de kritische bundel van zijn werk. Met maar liefst 117 drukken wordt deze nog steeds gepubliceerd. Jarenlang werd deze uitgegeven door een drukker in Weimar.
Dag 4: Erfurt – Arnstadt
Erfurt, ook wel het ‘Rome van Thüringen’ genoemd, heeft een prachtige historische binnenstad. Met een plaatselijke gids maken we kennis met deze prachtige stad. Luther studeerde in deze stad en werd in 1505 monnik in het indrukwekkende augustijnenklooster. Hier leefde hij zes jaar lang. Tijdens een rondleiding door het klooster zien we ook de cel van Luther. Ook de ‘Predigerkirche’, tegenwoordig de evangelische hoofdkerk van de stad, behoort tot de bezienswaardigheden. De prachtige gebouwen in de stad hebben veelal te maken gehad met de Reformatie. In de middag stappen we even op een zijspoor. We treden namelijk in de voetsporen van Johann Sebastian Bach in Arnstadt. Hier treffen we overal het spoor van Bach aan. Naast de kerk en het authentieke woonhuis vinden we er patriciërshuizen, het Raadhuis, de O.L. Vrouwekerk en de Bovenkerk.
Dag 5: Eisleben – Wittenberg
Samen met onze reisleider maken we kennis met Eisleben. Tijdens de rondwandeling komen we langs verschillende kerken waar Luther zijn sporen heeft achtergelaten. De entreegelden van deze kerken zijn inbegrepen. Het huis in Eisleben, waarin Luther overleed, is net als Luthers geboortehuis UNESCO-Werelderfgoed. Begin november wordt hier Luthers geboortedag gevierd. De stad Wittenberg is een uitgelezen locatie als Lutherstad. We zien er onder andere de Slotkerk, waar Luther in 1517 zijn stellingen op de deur spijkerde, zijn woonhuis, dat tegenwoordig UNESCO-Werelderfgoed en museum is, en de Stadskerk, waar Luther vaak heeft gepreekt. Wittenberg ademt de geest van Luthers tijd. Het diner en de overnachting zijn gereserveerd in het plaatsje Pretsch.
Dag 6: Torgau – terugreis
Volgens Maarten Luther waren de gebouwen in Torgau mooier dan alles wat er in de klassieke oudheid is gebouwd. Tegenwoordig maken 500 monumenten in Renaissance- en laatgotische stijl Torgau tot een stedenbouwkundig juweel van internationaal allure. Naast slot Hartenfels vinden we de bijbehorende kerk die in 1544 door Luther persoonlijk werd ingewijd. Samen met een gids maken we een wandeling door de historische binnenstad. De markt met het Renaissance stadhuis en de prachtige patriciërshuizen zijn bijzonder indrukwekkend. Dan wordt het tijd de terugreis te aanvaarden. Eenmaal aangekomen in Nederland genieten we van een laatste gezamenlijk diner waarna ieder naar z’n eigen opstapplaats wordt gebracht.

Accommodaties

Ahorn Berghotel Friedrichroda

Gelegen op de 500 m hoge Reinhardsberg in het Thüringerwoud in de nabijheid van Duitslands beroemdste wandelroute Rennsteig. Het ligt aan de rand van het bekende vakantiedorp Friedrichroda.

Faciliteiten

restaurants, lounge, Biergarten, lift, binnenzwembad, buitenzwembad, sauna, fitnessruimte, massage. In het hotel is gratis WiFi aanwezig.

Classic kamer

telefoon, televisie, radio, kostenloos WiFi en badkamer met douche en toilet. De kamers zijn 16 m2 groot.

Verzorging

de dag start perfect met een heerlijk ontbijtbuffet. Geniet van een uitgebreid avondbuffet met wisselende hoofdgerechten, waaronder een vegetarisch gerecht, met saladebar en verschillende toetjes.

Website

het hotel verzorgt gedurende de week een animatieprogramma. De meeste avonden is er vertier.

Lees meer

Parkhotel Pretzsch

Gelegen in het centrum van het plaatsje Pretzsch tegenover het slotpark.

Faciliteiten

receptie met lounge en restaurant.In het hele hotel is gratis Wifi.

Kamer

deze beschikt over een bad/douche en toilet, televisie en een wekkerradio.

Verzorging

’s ochtends staat er een ontbijtbuffet voor u klaar, terwijl er in de avond een 3-gangendiner wordt opgediend.

Website

https://www.parkhotel-pretzsch.de/

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis per comfort class touringcar
halfpension
4 x overnachting Friedrichsroda
1 x overnachting Pretsch
entreegelden
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
uitgaven van persoonlijke aard
administratiekosten
verzekeringen.

Opstapschema

Route A+C (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Heerde, Transferium Horsthoek A50 afslag 28 Heerde Zuid
Apeldoorn, Carpool Landgoedlaan 20
Arnhem, Carpool Noord Europaweg
Zevenaar, AC Restaurant