U bevindt zich hier: Home/Frankrijk/Slagveldreis Somme
deskundige reisleiding
indrukwekkende reis
comfort class touringcar

In de zomer van 1916 startte een groot Brits-Frans offensief bij het riviertje de Somme. De Britten noemden het offensief voor de slag nog optimistisch “The Big Push”; zware artilleriebeschietingen voorafgaand aan de slag zouden de Duitse stellingen volledig aan puin geschoten hebben waardoor het veroveren van de Duitse stellingen op wandeltempo en zonder veel verliezen zou plaatsvinden. De werkelijkheid zag er heel anders uit. De Duitse troepen hadden zich diep in de grond verschanst en hadden weinig te lijden gehad van de beschietingen. Hierdoor boden de Duitsers tijdens de aanval, voor de Britten onverwacht, fel weerstand waardoor het Britse offensief tijdens de eerste uren al met zeer grote verliescijfers sneuvelde. 1 juli 1916 staat, met 60.000 slachtoffers, nog steeds te boek als de bloedigste dag in de Britse militaire geschiedenis. De hele campagne verzandde gedurende de zomer en het najaar en in november 1916 doofden de gevechten uit.

Het gebied waarin de slag aan de Somme zich heeft afgespeeld is relatief klein maar er is bijzonder veel te zien en te ontdekken. Het landschap is prachtig met golvende heuvels, verstilde bossen en slapende dorpjes. In dat landschap talloze, soms imposante en soms intieme monumenten. Alles vol met verborgen verhalen. Onvoorstelbare verhalen, soms ontroerend soms aangrijpend. Maar de geschiedenis altijd tastbaar dichtbij.

De reisafstanden tussen de vele bezienswaardigheden zijn relatief klein. Het programma hieronder is een indicatie. De beschreven plekken (en nog vele andere interessante bezienswaardigheden) zullen tijdens deze reis bezocht worden. Wel kan het zijn dat bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden of afwijkende openingstijden de volgorde gewijzigd wordt.

Uw reisleider Rob Janssen

Uw gids is Rob Janssen, auteur en historisch onderzoeker. Zijn van jongs af aan aanwezige passie voor krijgsgeschiedenis heeft zich omgezet in talloze omzwervingen en ontdekkingstochten over slagvelden in het oosten en het westen. Altijd op zoek naar kleine verhalen in grote gebeurtenissen. Rob’s specialiteit is de grote veldslagen van WO1 en WO2, met een bijzondere aandacht voor de beleving vanuit het oogpunt van de mensen die het daadwerkelijk meemaakten. Hij schreef samen met zijn goede vriend Bob Latten, “Lieber Gott’, “De zwarte duivel Maurice Brauns”, “Cold Case Stalingrad, “Een vogelaar aan het oostfront” en “Invasie 1799”. Rob is als gids verbonden aan de Stichting forten Honswijk en Everdingen en lid van de Western Front Association.

Tijdens de excursie neemt Rob Janssen u mee naar locaties waar de strijd heeft plaatsgevonden. Ter plekke geeft hij uitleg en probeert met behulp van foto’s, kaarten en persoonlijke verhalen een beeld te schetsen wat er zich heeft afgespeeld. Het wordt een tocht langs kraters, bossen, heuvels en valleien die een rol hebben gespeeld in die slag. Ook brengen we een bezoek aan een aantal militaire begraafplaatsen en monumenten (groot en klein). Daarnaast bekijken we een aantal musea.

Dagprogramma

Somme
Het gebied waarin de slag aan de Somme zich heeft afgespeeld is relatief klein. Op een kleine oppervlakte is heel veel gebeurd en te verkennen. Er is voor gekozen dit gebied goed onder de loep te nemen waardoor zijn de reisafstanden tussen de vele bezienswaardigheden relatief klein zijn. Het programma hieronder is een indicatie. De beschreven plekken (en nog vele andere interessante bezienswaardigheden) zullen tijdens deze reis bezocht worden. Wel kan het zijn dat bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden of afwijkende openingstijden de volgorde gewijzigd wordt.
Dag 1: heenreis – Thiepval monument en Albert
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we rechtstreeks naar ons doelengebied bij de Somme. In de loop van de middag komen we aan bij het Thiepval monument met bijbehorend bezoekerscentrum. Dit oorlogsmonument met daarbij museum is opgericht ter herinnering aan de vermiste Britse en Zuid-Afrikaanse soldaten uit WO I en is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld. Na dit indrukwekkende bezoek vervolgen we onze reis naar ons hotel in Albert waar het diner voor ons klaarstaat.
Dag 2: De Britse aanval: 1 juli 1916
Na het ontbijt beginnen we onze dag met een bezoek aan het Sheffield Memorial Park, een bosrijk gebied waarin de oorspronkelijke frontlinieloopgraven en de granaattrechters in de grond bewaard zijn gebleven. We bezoeken het grootste kerkhof aan de Somme, een plek van tragische gevechten waar de Pals battalions werden weggevaagd. Ook de kraters van granaatinslagen en de holle weg in Beaumont Hamel zijn stille getuigen van deze oorlog. We vervolgen onze reis naar de bekende boerderij van Avril Williams in Auchonvillers. Daarna brengen we een bezoek aan de Ulster tower met een rondleiding door Thiepval Wood, bekijken we het museum in Albert en keren we daarna terug naar ons hotel.
Dag 3: New Zeelanders, Australiërs en Zuid-Afrikanen
In de ochtend reizen we af naar La Boissele, waar we de Lochnagar Crater bezoeken. Daarna is er gelegenheid om het visitor center van Newfoundland te bekijken en staat ook de Gibraltar Bunker voor vandaag op het programma. We nemen een kijkje in het bekende Le Tommy in Pozieres, reizen door naar Dantzig Alley British Cemetery en eindigen onze dag met een bezoek aan het Delville Wood South African National Memorial. Na een dag vol indrukken maken we ons klaar voor onze laatste avond in ons hotel in Albert.
Dag 4: De strijd om de bossen – terugreis
Na het ontbijt vertrekken we naar het Mametz Wood Memorial en ook de Flatiron Copse Cemetery mag niet ontbreken, de Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit WO I. Ook de Bazentin-le-Petit Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats welke we bezoeken. Aansluitend keren we terug naar Nederland. Voordat ieder naar de opstapplaatsen wordt teruggebracht genieten we eerst van een afscheidsdiner.

Accommodaties

Hotel Ibis Albert

Ibis Hotel Albert

Gelegen aan de rand van het franse stadje Albert (vlakbij Bapaume Post Military Cemetery)

Faciliteiten

receptie, bar, restaurant, gratis wifi.

Kamer

televisie, wekdienst, wifi en badkamer met douche en toilet.

Verzorging

ontbijtbuffet en ’s avonds een 3-gangendiner.

Website

https://www.accorhotels.com/gb/hotel-6234-ibis-albert/index.shtml

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies + entreegelden
reisleiding door Rob Janssen
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 20 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E hoofdlijnen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen