deskundige reisleiding
indrukwekkende reis
comfort class touringcar

In de zomer van 1916 startte een groot Brits-Frans offensief bij het riviertje de Somme. De Britten noemden het offensief voor de slag nog optimistisch “The Big Push”; zware artilleriebeschietingen voorafgaand aan de slag zouden de Duitse stellingen volledig aan puin geschoten hebben waardoor het veroveren van de Duitse stellingen op wandeltempo en zonder veel verliezen zou plaatsvinden. De werkelijkheid zag er heel anders uit. De Duitse troepen hadden zich diep in de grond verschanst en hadden weinig te lijden gehad van de beschietingen. Hierdoor boden de Duitsers tijdens de aanval, voor de Britten onverwacht, fel weerstand waardoor het Britse offensief tijdens de eerste uren al met zeer grote verliescijfers sneuvelde. 1 juli 1916 staat, met 60000 slachtoffers, nog steeds te boek als de bloedigste dag in de Britse militaire geschiedenis. De hele campagne verzandde gedurende de zomer en het najaar en in november 1916 doofden de gevechten uit.

Honderd jaar wapenstilstand
Op 11 november 1918 werd nabij Compiègne de wapenstilstand getekend. Honderd jaar geleden. Een goede reden om tijdens de reis aandacht aan de wapenstilstand te schenken door bijvoorbeeld de plek te bezoeken waar de ondertekening heeft plaatsgevonden.

Uw reisleider Rob Lemmens

WOI kenner Rob Lemmens heeft al sinds zijn jeugd grote interesse in de Eerste Wereldoorlog. “Als brugklasser van 13 bezocht ik met mijn ouders in 1977 voor de eerste keer het slagveld van Verdun en dat heeft een diepe indruk op achtergelaten. Inmiddels zijn we 40 jaar verder en heb ik heel wat slagvelden aan het oude Westelijk en Oostelijke front bezocht. Samen met een vriend publiceerde ik in 2009 het boek "Luik, Augustus 1914 - Zoektocht naar een vergeten slag". Als lid van WFA (Western Front Association)-Nederland organiseert hij jaarlijks verschillende excursies naar het slagveld. De WFA is een vereniging van ongeveer 300 leden die geïnteresseerd zijn in en/of onderzoek doen naar allerlei aspecten van de Eerste Wereldoorlog. Alhoewel de heer Lemmens geen groot kenner is van wapentechnologie liggen zijn interesses en specialiteit in het grote verhaal, de persoonlijke anekdotes, de muziek, kunst en literatuur uit die periode. Op deze manier hoopt hij deze oorlog een menselijk gezicht te geven.

Tijdens de excursie neemt Rob Lemmens u mee naar locaties waar de strijd heeft plaatsgevonden. Ter plekke geeft hij uitleg en probeert met behulp van foto’s, kaarten en persoonlijke verhalen een beeld te schetsen wat er zich heeft afgespeeld. Het wordt een tocht langs kraters, bossen, heuvels en valleien die een rol hebben gespeeld in die slag. Ook brengen we een bezoek aan een aantal militaire begraafplaatsen en monumenten (groot en klein). Daarnaast bekijken we een aantal musea.

Dagprogramma

Somme en Compiëgne
Het gebied waarin de slag aan de Somme zich heeft afgespeeld is relatief klein. Op een kleine oppervlakte is heel veel gebeurd en te verkennen. Er is voor gekozen dit gebied goed onder de loep te nemen waardoor zijn de reisafstanden tussen de vele bezienswaardigheden relatief klein zijn. Het programma hieronder is een indicatie. De beschreven plekken (en nog vele andere interessante bezienswaardigheden) zullen tijdens deze reis bezocht worden. Wel kan het zijn dat bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden of afwijkende openingstijden de volgorde gewijzigd wordt.
Dag 1: heenreis – Albert
Vanaf de opstapplaatsen rijden we rechtstreeks naar ons doelengebied bij de Somme. In de namiddag bezoeken we Musée Somme 1916 in Albert.
Dag 2: noordelijke slagvelden
In de noordelijke sector van de slagvelden bezoeken we onder andere Newfoundland Memorial Park, de Hawtorn Crater, de Ulster Memorial Tower en het monument van Thiepval.
Dag 3: zuidelijke slagvelden
Tijdens de slagveldverkenning in de zuidelijke sector we bekijken onder andere La Boiselle Crater, Deville Wood met het monument en museum van de Zuidafrikanen, het gebied rondom Mametz Wood waar de Britse aanval met behulp van 4 voetballen werd ingezet, Butte de Warlencourt de plek waar het offensief in november 1916 stilviel.
Dag 4: Compiègne – terugreis
Deze ochtend gaan we naar het bos van Compiègne. Hier nemen we een kijkje bij de Clairière de l’Armistice, de plek waar de Duitse overgave is ondertekend. Aansluitend keren we terug naar Nederland. Voordat ieder naar de opstapplaatsen wordt teruggebracht genieten we eerst van een afscheidsdiner.

Accommodaties

Hotel Ibis Albert

Ibis Hotel Albert

Gelegen aan de rand van het franse stadje Albert (vlakbij Bapaume Post Military Cemetery)

Faciliteiten

receptie, bar, restaurant, gratis wifi.

Kamer

televisie, wekdienst, wifi en badkamer met douche en toilet.

Verzorging

ontbijtbuffet en ’s avonds een 3-gangendiner.

Website

https://www.accorhotels.com/gb/hotel-6234-ibis-albert/index.shtml

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies
entree museum Somme 1916
entree museum Clairiére
reisleiding door Rob Lemmens
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E hoofdlijnen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen