U bevindt zich hier: Home/Nederland/Tuinreis Twente 2021
bijzondere tuinen
reisleiding Janneke Veenstra-Veerenhuis

Tuinreis Twente

Eenmaal via de A1 in Twente aanbeland, ontdekt u de veelzijdigheid van deze landstreek in het oosten van Overijssel. Naast de steden en dorpen ligt een fraai landschap op je te wachten. Groen en glooiend, met bossen, rivieren, landgoederen en hier en daar een zandverstuiving of heidegebied. Het lijkt soms net het buitenland. Een tuinreis naar het buitenland zit er dit jaar niet in, maar ook in Twente weet men wat tuinieren is en verheugen de tuineigenaren zich erop ons hun tuinmanskunst te laten zien.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Nadat iedereen is opgehaald op de verschillende opstapplaatsen brengen we een bezoek aan de tuin van Hilde en Hans in Breukelen. Zij vinden het erg leuk ons hun echte "liefhebbers" tuin te laten zien, waar zichtlijnen, vanuit verschillende standpunten, samen met een gevarieerde beplanting veel licht en schaduw een extra accent geven. Vanaf de verschillende terrassen valt er steeds weer iets te ontdekken. Voordat ze samen met ons in de bus stappen wordt er nog een kopje koffie met iets lekker aangeboden. Daarna worden we ontvangen in de tuin van Ine Versteegh in Apeldoorn. Hagen geven de structuur aan en samen met de mooi op kleur en vorm samengestelde borders, een klein bosgedeelte met veel bijzondere schaduwplanten valt hier veel te genieten. We besluiten met een kopje thee met wat lekkers. Dan is het de hoogste tijd om richting ons hotel in De Lutte te vertrekken.
Dag 2:
Na het ontbijt bezoeken we de "Haarboershof" in Wierden. Hier worden we welkom geheten door Ina en Jan ter Haar. Over hun tuin is al in verschillende magazines geschreven en er valt veel te bewonderen in deze kleurrijke tuin met weelderige borders, een vijver, volière, stiltetuin en een verdiept terras. Koffie met wat lekkers horen natuurlijk ook bij dit bezoek. Onze gezamenlijke lunch gebruiken we bij Restaurant Hoog Holten, waarna we via een toeristische route naar onze volgende tuin " De Weide" in Langeveen rijden. De landelijk gelegen tuin met een parkachtige uitstraling van de enthousiaste tuinvrouw Ina Oude Weernink. Diverse borders op kleur, een grassenborder en verschillende hoekjes en zitjes. Nagenieten doen we in de kapschuur onder het genot van een kopje thee met wat lekkers.
Dag 3:
Deze dag beginnen we met een bezoek aan de uitstekende kwekerij "Fahner Vaste Planten". Niet alleen zijn hier mooie planten te koop maar er is ook, met veel liefde en kennis van zaken, een tuin aangelegd waarin planten staan die in de kwekerij te koop zijn. De gezamenlijke lunch staat voor ons klaar bij ’t Hoogspel in Delden. ’s Middags brengen we een bezoek aan de tuinen van Kasteel Twickel en wanneer het is toegestaan bezichtigen we ook het huis. De prachtige tuinen liggen rondom het eeuwenoude Kasteel en bestaan uit een landschaps-, barok-, rots- en moestuin. De Umfassungsweg is de wandelroute van Twickel: het omvat het hart van het landgoed en toont de verscheidenheid en schoonheid van het Twentse landschap. In de Orangerie kan thee worden gedronken.
Dag 4:
"Plantzoentje": een echte liefhebberstuin, gelegen bij een boerderij. Anja Broekhuis ontvangt ons hier en wil ons graag haar mooie tuin laten zien: fraai beplante vakken op kleur, een dubbele border in felle kleuren, grassentuin, een "mannentuin" en een mooie vijver. Met in de verte het fraaie Twentse landschap. Koffie en wat lekkers is inbegrepen. Gezamenlijk lunchen we bij de Watermolen van Singraven, waarna we ’s middags de fraaie tuinen en het huis Singraven kunnen bekijken.
Dag 5:
Alweer onze laatste dag en zodra de koffers zijn ingeladen rijden we naar Barneveld waar de koffie klaar staat bij Ellen en Hans Lubbers. Hun passie is de grote tuin "De Beukenhof" die met zijn vele groenelementen en beukenhagen een duidelijke structuur heeft, met in elke tuinkamer of border een ander accent. Hele mooie zichtlijnen integreren de tuin in het omliggende landschap. Om nog een herinnering aan deze reis mee naar huis te nemen of misschien weggeven bezoeken we hierna de nabij gelegen prachtige tuinwinkel en tuin "De Briellaerd". Onze laatste parel van deze reis vinden we in Leusden de "Sint Hubertushof", waar Anja en Mart van Heeswijk met veel enthousiasme tuinieren. Ook hier zien we tuinkamers, veel structuur en meerdere borders. Een natuurlijke sloot kronkelt door de bloementuin. Recent is ook nog een pluktuin aangelegd. Met een kopje thee als afscheid. Als afsluiting van deze 5- tuinendaagse genieten we van het afscheidsdiner bij "De Engel" in Houten, waarna onze chauffeur ons weer naar de opstapplaatsen brengt. Hier nemen we afscheid van elkaar en keren met veel herinneringen huiswaarts.

Accommodaties

Hotel Het Ros van Twente

Aan de rand van het dorp de Lutte vindt u dit 4 sterren hotel prachtig gelegen in het glooiende landschap van Twente.

Faciliteiten

sfeervol restaurant en verschillende smaakvol ingerichte lounges, open haard, bar, bibliotheek en lift. Een grote, mooi aangelegde tuin, waar bij mooi weer buiten kan worden gedineerd. 18 holes midgetgolfbaan en buitensauna.

Kamer

comfortabel ingericht met douche of bad, haardroger, telefoon, TV, kluisje.

verzorging

’s ochtends een ontbijtbuffet en ’s avonds een 3- gangendiner met koffie/thee.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis per comfort class touringcar.
verzorging op basis van volpension vanaf het lunchpakket op de eerste dag t/m het afscheidsdiner op de laatste dag.
verblijf in 2- pers.kamer met douche/toilet.
reisleiding door Janneke Veenstra.
genoemde excursies en entrees.

Exclusief

€ 20 administratiekosten per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen Janneke Veenstra 1 (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega P+R Hotel van der Valk
Meppel, McDonalds
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Utrecht, Westraven P+R