Nederlands sprekende gids Warschau en Krakau
veelzijdige excursies

Veelzijdig Polen en Moravië

Polen staat bekend om zijn prachtige natuurparken, grillige bergen en bijzondere Hanzesteden. Uiteraard mag een bezoek aan Warschau dat op de monumentenlijst van de UNESCO staat niet ontbreken. Met een bezoek aan het bijzondere bedevaartsoord Czechostowa bereiken we Krakau met z’n historische monumenten en gebouwen. Daarnaast bezoeken we de prachtige gebieden in Moravië met wijngaarden, burchten, grotten en historische steden. Kortom, een reis waarbij cultuur en natuur hoog in het vaandel staan.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we via de Duitse snelwegen naar de omgeving van de Duits-Poolse grens waar de overnachting voor ons is gereserveerd.
Dag 2: Poznan – Warschau
De meest treffende omschrijving voor het middeleeuwse stadshart van Poznan is ‘de kleurrijke cover van een sprookjesboek’. Het oude marktplein is een populaire ontmoetingsplek voor jong en oud. In de koopmanshuizen die het plein omringen zijn gezellige restaurants en cafés gevestigd. Maakt u een wandeling over de kinderkopjes richting de barokke Sint Stanislaus basiliek, de binnenplaats van het Jezuïetencollege en/of het Wolnosci Plein. De blikvanger van dit Vrijheidsplein is de bijna futuristische fontein; een zeer groot contrast met de Oude Markt. Dan rijden we verder naar ons hotel nabij het centrum van Warschau. Hier zijn diner en overnachting de komende 2 nachten gereserveerd.
Dag 3: Warschau
Met een gids verkennen we Warschau tijdens een rondrit. Hier bevond in WOII het grootste Joodse getto van Europa. In 1943 werd deze, evenals later de rest van de stad, verwoest door oorlogsgeweld. Nauwkeurige wederopbouw en restauratie van het oude centrum, inmiddels Werelderfgoed op de lijst van UNESCO, zette Warschau weer op de kaart. Tegenwoordig vormt het nieuwe centrum met moderne hoogbouw en wolkenkrabbers de skyline van Warschau. Binnen deze 'twee werelden' vindt u een keur aan bezienswaardigheden, een rijke uitgaanscultuur en uitstekende mogelijkheden tot shoppen.
Dag 4: Czechostowa – Krakau
Vandaag gaan we op weg naar Krakau. Onderweg nemen we een kijkje in Czechostowa, een belangrijk bedevaartsoord. Het wordt in een adem genoemd met plaatsen als Lourdes en Fatima. Op de heuvel Jasna Góra staat het gelijknamige Paulinenklooster. Hier bevindt zich een icoon van de maagd Maria, ook wel Zwarte Madonna genoemd. Dit icoon zorgt ervoor dat jaarlijks miljoenen pelgrims en toeristen naar het klooster komen om haar in levende lijve te zien. Later in de middag arriveren we in ons hotel nabij Krakau. Hier verblijven we 2 nachten (www.fero.krakow.pl).
Dag 5: Krakau
Deze ochtend maken we samen met een Nederlands sprekende gids een stadswandeling in het oude centrum van Koningsstad Krakau. In de Lakenhal, een vroegere markthal, vindt u nog de traditionele marktkramen. Bijzonder zijn de vele kerken van de stad, waaronder de kathedraal bij de Wawel en de Mariakerk waar elk uur een trompettist de reveille blaast. Ook zien we het Wawel-paleis.
Dag 6: Wieliczka – Brno
De zoutmijnen van Wieliczka (ca. € 25 p.p.) is een bijzonder gangenstelsel dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Ondergronds vinden we een sanatorium, een postkantoor en zijn er indrukwekkende zalen en kapellen gebouwd. Hoogtepunt van het bezoek is de Kapel van de Zalige Kinga. Alles is uit zout gehouwen, zoals de kroonluchters, plavuizen, ‘schilderijen’, het altaar en de beelden. Na dit bezoek verlaten we Polen en rijden naar Brno in het noordoosten van Tsjechië binnen. Hier verblijven we de komende 4 nachten (www.resortsanton.cz).
Dag 7: Brno – Moravische karst
Met een gids verkennen we de grootste stad van Moravië, Brno, waar het historische centrum prachtig gerestaureerd is. We zien onder andere de burcht Spilberg en het oude raadhuis. Na gelegenheid voor de lunch maken we een tocht door de Moravsky Kras, het grillige Karst gebergte met z’n steile wanden, diepe afgronden, kloven, grotten en onderaardse meren. Bij Skalní Mlýn brengt een elektrisch treintje u naar de ingang van de Punkva grot (ca. 300 CZK p.p. inclusief treintje). We wandelen door de gangen van de grotten en maken een boottocht op de ondergrondse rivier. U ziet immense stalactieten en stalagmieten in prachtige kalkgrotten. Goed schoeisel is deze middag een múst.
Dag 8: Lednice – Mikulov
Vanuit Brno rijden we naar het zuidelijke gedeelte van Moravië in het stroomgebied van de rivier de Dyje. Interessante plaatsjes worden omgeven door wijngaarden en akkers. De familie Liechtenstein woonde tot 1945 in deze omgeving. Zij waren de voormalige eigenaren van de fraaie landgoederen Lednice en Valtice. Hiervan bezoeken wij het neogotische kasteel van Lednice (ca. 300 CZK p.p.). De Franse tuin en het romantische Engelse park zijn een lust voor het oog. Dan rijden we verder naar de streek bekend om de wijnbouw, groente en fruit en bezoeken het plaatsje Mikulov. Geniet van vrije tijd in het plaatsje. Bijvoorbeeld brengt u een bezoek aan de kelders van het middeleeuws kasteel in de plaats (ca. 60 CZK p.p.). Als bijzonderheid vindt u hier een reusachtig wijnvat met een inhoud van maar liefst 101.000 liter! We sluiten de dag af met een wijnproeverij (ca. 300 CZK p.p.).
Dag 9: Macochakloof
Deze ochtend brengen we een bezoek aan de Macochakloof met tot 138 meter hoge wanden (ca. € 8 p.p.). De kloof, van oorsprong een grot, ontstond toen het dak van de grot instortte. Desgewenst kunt u de met een kabelbaan naar boven om de kloof van bovenaf in te kijken. In de middag geniet u van vrije tijd in uw hotel.
Dag 10: Leipzig
We verlaten Brno en rijden via Praag naar het oosten van Duitsland. Onderweg maken we een stop in een van de mooie plekken langs de route. Vervolgens rijden we naar ons overnachtingshotel in de omgeving van Leipzig.
Dag 11: terugreis
Na een vroeg ontbijt keren we over de Duitse snelwegen terug naar Nederland. Hier wordt u na een afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Hotelgegevens

Tijdens de reis verblijven we in goede middenklasse hotels. Let wel dat voor deze landen ’s lands wijs, ’s lands eer geldt. Daar waar mogelijk staan de internetadressen van een aantal hotels vermeld. Dit is onder voorbehoud van wijzigingen. We verblijven 1 nacht in Slublice, 2 nachten in Warschau, 2 nachten nabij Krakau, 4 nachten nabij Brno, 1 nacht in de omgeving van Leipzig.

Verzorging

op basis van halfpension.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met bad/douche en toilet
genoemde excursies exclusief entreegelden
Nederlandssprekende gids Warschau, Krakow
plaatselijke gids in Brno
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route A+Emmen heen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Emmen, NS Station, stationsplein (toeslag €35,- p.p.)