professionele reisbegeleiding
op pad met gelijkgestemden
interessante musea

Operatie Overlord

Operatie Overlord, de grootste militaire invasie ooit, vond plaats op de stranden van Normandië en het strategisch gelegen achterland. Een militaire campagne die het begin van de bevrijding van West-Europa, en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa zou inluiden. De eerste dag van Operatie Overlord kennen we als D-Day met in de nacht van 5 op 6 juni luchtlandingen en landingen vanuit zee. In totaal waren hier ruim 156.000 man bij betrokken.

Uw reisleider Wybo Boersma

Net voor de Tweede Wereldoorlog werd meneer Boersma geboren in Groningen. Zijn loopbaan staat bijna geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Hij diende 40 jaar bij de Koninklijke Landmacht. Van 1974-2014 was hij lid van de Stichting Airborne Museum in Oosterbeek. Vanaf 1991 tot 2014 voerde hij als vrijwilliger de directietaken uit in Airborne Museum Hartenstein. Al meer dan 25 jaar begeleidt hij tours naar diverse slagvelden in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk waaronder Normandië. Bijzonder is zijn lidmaatschap van de International Guild of Battelfield Guides in Engeland. Hij begeleidt en examineert aankomende slagveld gidsen voor het behalen van de Guild Badge. Daarnaast was hij jarenlang bestuurslid van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we zuidwaarts. Via België reizen we langs Lille, Amiens en over de Pont de Normandië naar ons hotel LIBÉRA in Colombelles bij Caen. De luxe touringcar is van alle gemakken voorzien waaronder bar, toilet en dvd. Onderweg zijn er een aantal stops bij wegrestaurants voor koffie en/of lunch. Tijdens de busreis zal de gids informatie en toelichting geven over de Slag in Normandië. Tegen de avond komen we aan bij ons hotel waar het diner en de komende 5 overnachtingen zijn gereserveerd.
Dag 2: Sword en Juno Beach
Deze dag bezoeken we het bruggenhoofd van de 6e Britse Airborne Divisie en de Britse en Canadese stranden.. De dag begint met een bezoek aan de plaats Ranville met het Airborne kerkhof. Daar krijgen we een uitleg van de acties van de Britse 6e Airborne divisie. Vervolgens naar de Pegasus brug bij Bénouville, genoemd naar het vliegend paard Pegasus, het mouwembleem van alle Britse Airborne eenheden. Dit was de eerste brug die in 1944 in Frankrijk bevrijd werd We bezoeken daar het Airborne Museum.(www.normandy1944.com). Een replica van een Horse Zweefvliegtuig en de originele Pegasus brug zijn hoogtepunten in dit museum. Vervolgens bekijken de landingsplaats van de zweefvliegtuigen bij de Pegasus brug. Na zo mogelijk een lunch in Café Gondrée het eerste huis dat tijdens D-Day bevrijd werd, gaat de tocht langs de Engelse en Canadese stranden: Sword Beach met het Casino in Quistreham en de landingsplaats van de Franse commando’s en het strand bij La Brèche van de 3e Britse Infanterie divisie. Dan Juno Beach, de Canadese landingsplaatsen bij met “The Canada House” bij Bernières en de plaats Courseulles-sur Mer. Onderweg zal bij diverse monumenten gestopt worden. De dag zal eindigen met een bezoek aan het pas in 2021 onthulde ‘British Normandy Memorial’. Dit nieuwe monument is geplaatste tussen Ver-sur-Mer en Asnelles op de heuvel waar een Duitse batterij stond. Het heeft uitzicht over Gold Beach en de kunstmatige haven van Arromaches. Vervolgens keren we terug naar het hotel voor het diner.
Dag 3: Omaha, Point du Hoc en La Cambe en Utah Beach
De dag begint met een bezoek aan de tuin van de Abdij d’Ardenne bij Authie. Hier werden op 8 juni maar liefst 20 Canadese krijgsgevangenen door de Duitsers vermoord. In deze tuin is een gedenkmonument ingericht. Daarna vervolgen we onze weg naar het Amerikaanse Omaha beach.. We beginnen bij het monument van de 1e Amerikaanse Infanterie divisie bij Colleville en het Duitse Widerstandsnest WN 62. Vandaar hebben we een overzicht op het Omaha Beach. Na een bezoek aan de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-Mer gaan we via exit D3 langs Omaha Beach naar Widerstandsnest WN 65 waar we een meegebrachte lunch gebruiken en daarna na een stop bij exit D l waar de 39e US Infanterie divisie zware verliezen geleden heeft naar Pointe du Hoc, de steile rots die door de Amerikaanse Rangers beklommen is. Na ons bezoek aan Point du Hoc rijden we via Isigny naar de Duitse begraafplaats bij La Cambe. Hier liggen 21.160 Duitsers begraven. Dit is een van de zes Duitse begraafplaatsen in Normandië.
Dag 4: Utah beach en de Amerikaanse luchtlandingen
Via Carentan en na een stop bij de kerk in Angoville-Au-Plain en Sainte-Marie-du-Mont (101e U.S.Airborne divisie) komen we via exit 2 bij het Amerikaanse strand Utah-Beach. Na ons bezoek aan het strand met resten van de verdedigingswerken rijden we naar Sainte- Mère-Eglise, veroverd door de 82e US Airborne divisie. We bezoeken daar het Amerikaanse Airborne Museum (www.airborne-museum.org), de kerk en het dorp. Hier is gelegenheid om te lunchen. In de loop van de middag gaan we naar La Fière, de damweg bij de Merderet en het monument lron Mike. Vervolgens rijden we naar het dorp Graignes. Hier zijn op 11 en 12 juni 24 krijgsgevangen Amerikaanse parachutisten en enkele burgers vermoord, 66 huizen en de kerk werden opgeblazen en 139 huizen zwaar beschadigd. Slechts 2 huizen bleven ongeschonden. Tegen de avond zijn we dan weer in ons hotel in Colombelles voor het diner.
Dag 5: Longues sur Mer - Arromanches - Gold Beach - Bayeux
Deze dag wordt aandacht besteed aan de opbouw van de kunstmatige haven en de gevechten na de invasie in de Britse sector. We beginnen met een bezoek aan de Duitse kuststelling bij Longues sur Mer waar we een korte wandeling maken. We bezoeken ook de vuurgeleidingsbunker die vooral bekend werd door een iconische scene in de film “The Longest Day”, (wanneer Majoor Pluskat inn de film ziet dat de geallieerden met schepen op de kust aanvaren) Vandaar gaan we naar Arromanches waar we het D-day Landings-museum (www.normandy1944.com) bezoeken. Dit museum laat de opbouw van de kunstmatige haven zien. Voor de kust liggen nog steeds de resten van deze haven. In de plaats kunnen we ook een lunch gebruiken. Er wordt een nieuw museum gebouwd dat hopelijk in maart 2023 klaar is. Mogelijk is men echter in april nog met de herinrichting bezig. Daarna gaan we naar Gold beach, het tweede Britse landingsstrand. In de loop van de middag arriveren we in Bayeux . Hier is de mogelijkheid het Musée de la Tapisserie (excl.) met het wereldberoemde tapijt te bezoeken. Dit tapijt uit ca. 1068 is 70 meter lang en laat de invasie van Engeland door Willem de Veroveraar zien. Maar het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan het Musée de la Bataille de Normandie (excl.) en de nabijgelegen Britse begraafplaats. Eenmaal terug bij het hotel genieten we van het diner.
Dag 6: terugreis
De laatste dag vroeg op om weer op tijd in Nederland te zijn. Er is een tussenstop bij een wegrestaurant waar gelegenheid is voor de lunch (eigen rekening). Gedurende de terugreis nabeschouwing betreffende de oorlog in West-Europa en Normandië. Door omstandigheden kan van het geplande programma en de route afgeweken worden.

Accommodaties

Hotel Libéra Caen Colombelles

Gelegen aan de rand van de stad Caen in de wijk Hérouville-Saint-Clair.

Faciliteiten

bar, restaurant en terras.

Kamer

televisie, telefoon en airconditioning. De badkamer beschikt over douche en toilet. WiFi is gratis beschikbaar. De meeste kamers beschikken over een balkon of een terras.

Verzorging

ontbijtbuffet en ’s avonds 3-gangen ‘Bistro’-diner.

Website

www.libera-hotel.com

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
entreegelden:
Pegasusbrug en museum
Landingsmuseum Arromanches
Airborne museum Sainte-Mère-Église
deskundige reisleiding door dhr Boersma
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 20 administratiekosten per boeking
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Toeslag 1-persoonskamer € 240,-

Opstapschema

Route Heen A+E (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen