aangepast programma
diner en entree televisietoren
informatieboek inclusief
gidsen in de steden

Polen en de Baltische Staten

Een dans door Polen, Litouwen, Estland en Letland ofwel de Baltische Staten. De route leidt ons door de mooie natuur van het Pools Mazurengebied. Langs het rijke verleden van de Baltische Staten en prachtige Hanzesteden met een historie die soms teruggaat tot de tiende eeuw. Invloeden uit deze tijd zijn nog steeds merkbaar en juist dat maakt het reizen door de Baltische Staten zo bijzonder. Het wordt een dans door relatief jonge staten die zo lang een gelijksoortig regiem hebben gehad maar ieder toch zo verschillend zijn. Verschillend in cultuur, taal, religie. Door Poolse en Russische invloeden enerzijds behorend tot Noord-Europa, anderzijds tot Oost-Europa. Ontdek en geniet van de prachtige architectuur, de gastvrije mensen, de natuur en de sfeervolle steden.

Dagprogramma

Dag 1: Nederland-Stettin
Vanaf de opstapplaatsen rijden we via de Duitse autobanen, met de nodige stops onderweg, naar ons hotel. Diner en overnachting zijn gereserveerd in de buitenwijk van de Poolse stad Stettin of Szczecin (www.hoteljulian.pl).
Dag 2: Zdrojewo
Met een plaatselijke gids maken we kennis met de binnenstad van Stettin. Vervolgens rijden we over de zogenaamde ‘Berlinka’ door het Poolse landschap naar Zdrojewo waar diner en overnachting zijn gereserveerd (www.hotelzdrojewo.pl).
Dag 3: Mazuren-Wolfsschanze
Vandaag reizen we dwars door het bekende merengebied van de Mazuren. Een van de mooiste natuurgebieden van Europa. We zien bossen, meren en prachtige panorama’s. In Gerloz bij Ketrzyn stoppen we voor een lunchpauze. Bovendien vinden we daar het voormalige hoofdkwartier van Hitler: de Wolfsschanze (€ 7 p.p.). Een plaatselijke gids vertelt ons er alles over. Vervolgens rijden we verder naar de grens van Litouwen waar diner en overnachting zijn gereserveerd (www.centrumszelment.pl).
Dag 4: de "Kruisberg" - Riga
Eenmaal over de grens met Litouwen rijden we dwars door Litouwen naar Siauliai. Hier staat één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Litouwen: de ‘Heuvel der Kruizen’. Onafgebroken rijen chaotisch geplaatste kruizen staan op een grote heuvel, ontstaan tijdens het verzet tegen de Sovjetunie. De Kruisberg heeft een grote betekenis voor vele gelovigen. Ook de Paus bracht een bezoek aan deze plek. We reizen verder naar de hoofdstad van Letland, Riga. Een stad met grote contrasten. In de Middeleeuwen was Riga zo welvarend dat ze ‘Parijs van het oosten’ werd genoemd. De stad ligt aan de Baltische Zee en is gebouwd op de oevers van de Daugarivier. De komende nacht verblijven we in Riga (www.apart-hotel-tomo.hotels-riga-lv.com/nl/).
Dag 5: Riga-Tallinn
Een gids leidt ons vandaag door Riga, de stad die al meer dan 800 jaar oud is. We maken een stadsrondrit en een wandeling door het oude centrum dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De oude Hanzestad had vroeger in het kader van het Hanzeverbond contacten met het noorden van Nederland. Grauwe Sovjetgebouwen worden afgewisseld met prachtige middeleeuwse gebouwen en Art Nouveau-huizen. We maken onder andere kennis met de Dom, het Jugendstil-district, de poedertoren, het kasteel, de St. Peterskathedraal en de drie oudste stenen huizen in Riga, de Drie Broeders. In de middag vertrekken we verder naar de middeleeuwse havenstad Tallin. Hier verblijven we 2 nachten (www.dzingel.ee/en).
Dag 6: Russische invloeden in Tallinn
Deze ochtend maken we een stadstour met een gids. We zien de oude stad, zonder twijfel de best bewaarde en mooiste van de Baltische Staten. We maken kennis met het raadhuis, de imposante Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal, de torens Lange Herman en Dikke Margaretha en de Kiek-in-de-Koektoren. Aansluitend bezoeken we het Olympisch Centrum in Pitra en het, voor tsaar Peter de Grote gebouwde, Kadriopaleis. De rest van de middag is ter vrije besteding. U zult zich zeker vermaken in deze levendige stad en slaagt vast voor een leuk souvenir in één van de winkels.
Dag 7: Vilnius
Tijdens deze route genieten we van het mooie en onbekende landschap van deze nieuwe Europese deelstaten. In de middag arriveren we in gaststad Vilnius. Ook hier verblijven we twee nachten (http://www.karolina.lt/en/).
Dag 8: Vilnius-Trakai
Een dag om kennis te maken met de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Het historische centrum is één van de grootste in Oost-Europa en wordt ook wel ‘Rome van het Noorden genoemd’. Een lokale gids neemt ons mee voor een uitgebreide stadsrondrit en een wandeling. Vilnius wordt gedomineerd door de achthoekige Gediminotoren en meer dan 200 kerken in de oude historische binnenstad. Tijdens de stadswandeling zien we o.a. de Peter- en Paulkerk, de kathedraal en de Poorten der Dageraad in de stadswallen. Ook de gebouwen van de 16e-eeuwse universiteit en de prachtige gotische St. Annakerk komen aan bod. Vilnius is één van de mooiste steden van Europa en staat sinds 1994 in zijn geheel op de UNESCO-lijst van wereldcultuur. In de middag bezoeken we het nationaal historisch park Trakai. Hier zien we het schitterende kasteel Trakai in het Galvemeer (ca. € 8 p.p.). Na terugkomst in Vilnius gebruiken we een traditioneel diner in de Tv-toren van Vilnius. Een passend afscheid van de Baltische Staten met een uniek uitzicht over de stad. Het restaurant draait in het rond en ligt op loopafstand van ons hotel.
Dag 9: Warschau
Via Augustow rijden we naar de hoofdstad van Polen. Onderweg bezoeken we Tykocin. De stad heeft de best bewaarde historische stadskern van Polen. Meer dan 130 gebouwen staan op de monumentenlijst. Voor WOII was het de belangrijkste plaats voor de Poolse Joden, 70% van de bevolking was Joods. Tegenwoordig is het een zeer geliefd toeristenoord. Vooral de historische stadskern is zeer bezienswaardig. Vervolgens gaan we naar de omgeving van Warschau naar ons hotel (www.groman.pl of soortgelijk), waar we 2 nachten verblijven.
Dag 10: Warschau
Na het ontbijt verkenne we de Poolse hoofdstad met een Nederlandssprekende gids. We stoppen bij het centrum en maken een stadswandeling in de historische binnenstad. De Zigmunt-zuil en het koninklijk paleis domineren het oude stadsgezicht. De rest van de middag hebben we vrije tijd waarna we naar ons hotel terugkeren.
Dag 11: Poznan-Berlijn
We laten het hotel achter ons en gaan op reis naar Poznán, één van de oudste en de grootste steden in Polen. Het Raadhuis, de toren van het stadhuis en de Oude Markt met prachtige architectuur zijn bezienswaardig. Een andere populaire plaats is Ostrów Tumski. Het is een eiland op de rivier Warta en het oudste deel van de stad. De oudste kathedraal en ook de graven van de eerste heren van Polen bevinden zich op dit eiland. Dan rijden we verder naar ons overnachtingshotel in Berlijn.
Dag 12: terugreis
Met een route door de stad Berlijn rijden we richting de Duitse autobanen en keren terug naar het noorden van Nederland. Hier staat het afscheidsdiner voor ons klaar waarna ieder naar zijn opstapplaats wordt teruggebracht.
Buitenlandse valuta:
Poolse zloty's. Deze kunt u ter plaatse wisselen.

Accommodaties

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies exclusief entreegelden
Duitstalige gids Stettin, Wolfsschanze en Vilnius
Nederlandssprekende gids in Riga, Tallin en Warschau
diner en entree televisietoren Vilnius
informatieboekje (per kamer)
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route B (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Zuidbroek, hotel van der Valk
Winschoten, Busstation
Nieuweschans, Poort van Groningen
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Meppel, McDonalds
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Assen, v/d Valk ingang parking
Beoordelingen
H.Fieten
12-06-2019
Mooie reis door Polen en de Baltische staten. Een aantal prachtige oude binnensteden gezien zoals Riga, Tallin, Warchau etc. De wegen zijn zoals hier , pinnen kan overal en de hotels zijn eenvoudig maar schoon etc.
Dhr Horenga
30-05-2019
mooie reis zeker een aanrader om deze landen eens te bezoeken de hotels waren goed en de steden riga tallin Vilnius Warschau zijn mooie steden eens te bezoeken .
janwiebe horenga