leuke excursies
tradities op Sardinië

Vergelijk Corsica & Sardinië

De zonnige eilanden Corsica en Sardinië, gelegen in de Middellandse Zee, worden gescheiden door de nauwe zeestraat Bonifacio. Ondanks de korte afstand verschillen de eilanden toch van elkaar. Zo leven de Corsicanen onder Franse invloed en zijn hierdoor chauvinistischer. Op Sardinië leeft men volgens oude tradities, afkomstig van de vele overheersers in het verleden. Samen staan de eilanden voor veel natuurschoon in een heerlijk mediterraan klimaat.

Dagprogramma

Dag 1: Frankrijk
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we via het zuiden van Nederland door België en Luxemburg naar Frankrijk. Het diner en de overnachting zijn gereserveerd in de omgeving van Dijon.
Dag 2: Ligurische kust
We vervolgen onze reis naar Zuid Frankrijk en rijden door naar Savona. Hier arriveren we aan het eind van de middag. Het diner gebruiken we in een plaatselijk restaurant. Vervolgens checken we in voor de nachtelijke oversteek op de ferry naar Bastia, Corsica.
Dag 3: Corsicaanse Kaap
Na ontscheping en ontbijt in Bastia ontdekken we de Corsicaanse Kaap. Dit schiereiland in het noorden is 40 kilometer lang en 10 kilometer breed. De bergweg leidt ons rond het schiereiland en biedt na iedere bocht nieuwe adembenemende uitzichten. Rijdend van oost naar west bereiken we Miomo, Erbalunga en Macinaggio. Dan begint de weg door de binnenlanden te slingeren en volgen we de ‘Straat van de Keizerin’. We bereiken Centuri met z’n mooie haven, Nonza met de middeleeuwse vesting en tenslotte Patrimonio. Ons hotel voor de komende 2 nachten bevindt zich in de omgeving van Bastia (www.isolahotel.com of gelijkwaardig).
Dag 4: de Balagne
We gaan op reis naar Calvi, in de Balagne. Het plaatsje Calvi ligt het dichtst bij het Franse vasteland en aan het eind van een zeer mooie baai met een lang strand. De geschiedenis van Calvi is nauw verbonden met die van Genua, de plaats die eeuwenlang zorgde voor de verdediging van de citadel. Daarnaast vinden we ook de resten van het geboortehuis van Christoph Columbus en is de jachthaven het bekijken waard. Vervolgens rijden we door de Balagne, de tuin van Corsica genoemd, terug naar ons hotel. We zien er veel olijfbomen, vijgen, sinaasappels, amandelen, maar ook pittoreske dorpjes die zo typisch zijn voor de omgeving.
Dag 5: Corte – Ajaccio
We rijden naar het middelpunt van Corsica, Corte. De stad ligt middenin het regionale natuurpark Corsica aan de rand van de hoogste top van het eiland. Met een treintje (ca. € 7 p.p.) rijden we vanaf de parkeerplaats naar het hooggelegen deel van Corte dat op een bergtop ligt en wordt gedomineerd door de citadel. Langs de schilderachtige steegjes staan de huizen stijf naast elkaar. Na gelegenheid voor de lunch rijden we naar Ajaccio, prachtig gelegen aan een baai. Op de achtergrond ziet men tot in het voorjaar de besneeuwde bergen. Rondom de haven vinden we pleinen met in de steegjes adelijke woningen. De straatnamen en kunstwerken in Ajaccio herinneren ons aan Napoleon Bonaparte die aan de ‘Rue Saint Charles’ ter wereld kwam. Diner en overnachting zijn gereserveerd in de omgeving van Ajaccio (bv. hotel Castel Vecchio).
Dag 6: Bonifac/Bonifacio
Tegen de klippen van Bonifacio beuken (meestal) de witte schuimkoppen van de zee. Liefhebbers kunnen een boottocht maken om dit indrukwekkende plaatje goed te bekijken (ca. € 20,00 p.p.). Bonifacio is de meest bezochte stad van Corsica die werd opgericht door graaf Bonifatius. Tegenwoordig heeft de stad nog altijd z’n middeleeuwse charme. We ronden ons bezoek af met een treinritje naar de hooggelegen binnenstad (ca. € 6 p.p.). Dan verlaten we Corsica en nemen de ferry naar Santa Teresa op Sardinië. In deze omgeving verblijven we de komende 3 nachten (bv. Hotel Dina).
Dag 7: Ochtendtocht Costa Smeralda – La Maddalena
Via de beroemde Costa Smeralda, die z’n naam kreeg dankzij prachtige kleuren van de zee, rijden we naar de plaats waar de ferry ligt naar het eiland La Maddalena. Dit is het enige bewoonde eiland van de archipel met de top Guardia Vecchia. We rijden van de mooie kustpromenade naar de oude binnenstad met z’n steegjes en pleinen. Via Palau keren we terug naar ons hotel waar u de rest van de middag vrij bent.
Dag 8: Alghero – Castelsardo
We gaan op ontdekkingsreis door het afwisselende landschap van Noord Sardinië. In Alghero zijn sporen van de Catalaanse overheersing terug te vinden in de hedendaagse taal en tradities van de bevolking. Alghero is een stad met een grote vesting met Spaanse flair. Het ligt op een landtong, aan drie kanten door water omgeven. Tijdens een wandeling door de stad lopen we langs de vestingmuren, naar Piazza Civica, de Dom Santa Maria, het theater en de mooiste kerk van Alghero: San Francesco met het klooster. Even verderop in Castelsardo nemen we een kijkje bij het fort. Hier hebt u een prachtig uitzicht over de zee en het middeleeuwse straatje van deze vestingstad.
Dag 9: Olbia
Na een wat latere check-out verlaten wij het hotel en vertrekken we naar Olbia. Hier heeft u vrije tijd om de stad te verkennen. Na het diner vertrekken we met de ferry naar het vasteland van Italië.
Dag 10: Zuid-Duitsland
Na het ontbijt aan boord en aankomst in Livorno rijden we naar het noorden van Italië. We passeren Milaan en Como en gaan door Zwitserland naar ons overnachtingshotel op de grens van Frankrijk en Zuid-Duitsland.
Dag 11: terugreis
Over de Duitse snelwegen keren we terug naar Nederland waar u na het afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen wordt teruggebracht.

Accommodaties

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
ferry overtochten
binnenhut tijdens overtochten
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies (exclusief entreegelden)
afscheidsdiner.


Exclusief

lunches
entreegelden en treinritjes
buitenhutten tijdens overtochten
€ 20 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/ annuleringsverzekering.

Toeslag 1 persoonskamer/hut € 300,-

Opstapschema

Route A+C - zevenaar heen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Heerde, Transferium Horsthoek A50 afslag 28 Heerde Zuid
Apeldoorn, Carpool Landgoedlaan 20
Arnhem, Carpool Noord Europaweg