NIEUW
reisleiding Annemarie Aardewerk
tuinreis

Tuinreis Cotswolds

De Cotswolds wordt gevormd door een heuvelrug in het westen van Engeland en heeft de status Area of Outstanding Natural Beauty. Het gebied toont het beste van het Engelse platteland: een zachtglooiend heuvelachtig landschap, verdeeld door hagen en stenen muurtjes in een lappendeken van akkers, bloemrijke weiden en bossen. De karakteristieke dorpen en stadjes zijn gebouwd met de lokale honingkleurige kalksteen. Vanaf de 15de eeuw bracht de wolhandel de Cotswolds welvaart. Nog altijd wordt het landschap verfraait door de vele herenhuizen met adembenemende tuinen.

Reisleidster Annemarie Aardewerk

Al vele jaren organiseer en begeleid ik internationale reizen. Ik heb een voorkeur voor de combinatie van natuur en cultuur met fraaie landschappen, bijzondere tuinen oude steden, pittoreske dorpen en historische bezienswaardigheden.

Tot ziens tijdens de reis naar de Cotswolds!

Annemarie Aardewerk

Dagprogramma

Dag 1: Colchester
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Hoek van Holland vanwaar de comfortabele veerdienst van de Stena Line ons naar Engeland brengt. Aan boord genieten we van een verzorgd dinerbuffet. In de avond arriveren we op Engelse bodem en overnachten in de directe omgeving van Colchester.
Dag 2: Henry Moore Foundation – Benington
In de ochtend bezoeken we de Henry Moore Foundation. Henry Spencer Moore (1898-1986) is vooral bekend door zijn monumentale, geabstraheerde beelden van menselijke figuren. Hij wordt beschouwd als de grootste Engelse beeldhouwer van de 20ste eeuw. Op een terrein van ruim 28 hectare bevinden zich ateliers, galeries en talrijke beelden. Voor de lunch rijden we naar “The Bell”, de oude dorpspub in het dorpje Benington. Vervolgens wandelen we in de middag Benington Lordship Gardens. De tuin is fraai gesitueerd rondom het ‘Manorhouse’ en vanaf de terrassen heeft u schitterende vergezichten. Op het terras bij het huis worden we ontvangen met koffie en cake. In de tuin ziet u onder meer rijke dubbele borders, een rozentuin, een Victoriaanse ‘folly’ en een moestuin waar de planten op kleur zijn ingedeeld. Voor onze overnachting rijden we naar ons hotel waar we de komende 4 nachten verblijven.
Dag 3: Broughton Grange – Broughton Castle – Pettifers
Deze ochtend bezoeken we het spectaculaire en particuliere Broughton Grange. De eeuwenoude tuinen zijn deels modern ingericht met terrassen door gerenommeerd ontwerper Tom Stuart-Smith. Verder is er een buxustuin, een verzonken bostuin, lange borders met sublieme beplanting en veel bijzondere bomen. Recent is ook een arboretum aangelegd. Het omringende landschap vormt een fraai decor voor deze tuin. Ontvangst met ‘morning coffee’. Romantiek ten top bij een bezoek aan Broughton Castle. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen en is bij elke steen navoelbaar. We bewonderen hier ook het interieur van het kasteel. De ommuurde tuin biedt een bijzondere collectie rozen en beplanting in subtiele kleurcombinaties. We lunchen in het restaurant bij het kasteel. In de middag brengen we een bezoek aan de tuin van Pettifers. De tuin is niet groot maar wel van grote schoonheid met veel grassen, zachte tinten en een prachtig uitzicht over het landschap. De ideale plek om van een Engelse thee te genieten.
Dag 4: Bourton House Garden – Moreton-in-Marsh – Sezincote
We bezoeken Bourton House Garden waarbij we worden verwelkomd met koffie en cake. Het stijlvolle huis stamt uit de 18e eeuw alhoewel de geschiedenis verder terug gaat. De tuinen zijn pas vanaf de jaren tachtig opnieuw aangelegd en voor publiek geopend. De schitterende tuinen zijn vol verrassingen, zowel in aanleg als in beplanting. De honingkleurige muren zijn de perfecte achtergrond voor de prachtige borders en de vormsnoei en talrijke ornamenten maken deze tuin tot een aards paradijs. Vervolgens bezoeken we het oeroude Cotswolds stadje Moreton-in-Marsh waar schrijver Tolkien (In de ban van de ring) in ere wordt gehouden en talrijke antiekwinkeltjes het verleden uitstallen. Hier heeft u gelegenheid voor een vrije lunch. In de middag een bezoek aan het huis en tuin van het exotische Sezincote; een Cotwolds landhuis gebouwd in 1810 in Indiase ‘Mogulstijl’. De tuinen bieden ‘picturesque’ elementen zoals vijvers, watervallen, een ‘grotto’, stijlvolle kassen, een Hindoe-tempel en zelfs een terras met olifanten! Tot slot gaan we naar Whichford Pottery, opgericht door de befaamde Jim Keeling, de producent bij uitstek van Cotswolds’ tuinvazen en -potten. Hier zien we de pottenbakkers aan het werk.
Dag 5: Hidcote – Stone House – Bibury
De beroemde tuinen van Hidcote maken deel uit van de National Trust. Hidcote Manor Garden was het levenswerk van tuingrootheid Lawrence Johnston. In het Arts & Crafts ontwerp verraadt zich de invloed van Gertrude Jekyll. De tuinen van Hidcote zijn geroemd om hun ‘kamers’ en de exotische beplanting. Hidcote is een monument in de Engelse tuinkunst en heeft velen geïnspireerd en beïnvloed. Onder hen bijvoorbeeld ook Vita Sackville-West. We lunchen op eigen gelegenheid in Hidcote. Stone House Garden wordt geroemd om de evenwichtige combinatie van ontwerp en beplanting. Eigenaresse Katie Lukas heeft in de afgelopen 18 jaar op de zware klei een feestelijke tuin aangelegd met verschillende ‘kamers’ met een mooie omlijsting van huis en landschap. Ontvangst met afternoon thee.We vervolgen onze weg door de betoverende Cotswolds. De wolhandel bracht hier al in de Middeleeuwen grote welvaart. Deze rijkdom zorgde voor de bouw van prachtige woldorpen en wolkerken. Eén van de mooist bewaarde dorpen is Bibury. We maken een wandeling door het dorp, passe ren de oude wevershuizen en genieten van thee met scones in het prachtig gelegen hotel the Swann.
Dag 6: Oxford – Rousham
Een vrije ochtend in Oxford. Er is ruime mogelijkheid om te winkelen of wellicht één van de vele historische bezienswaardigheden te bekijken. U kunt bijvoorbeeld een wandeling langs de beroemde colleges maken, een bezoek brengen aan het Ashmolean museum of aan de botanische tuin, gelegen aan de rivier de Cherwell. Vervolgens brengen we een bezoek aan Rousham. Het huis uit 1635 werd gebouwd voor Sir Robert Dormer en is nog altijd familiebezit. De tuin van Rousham is niet zomaar een Engelse tuin maar een idylle die eeuwenlang zo goed als ongeschonden is gebleven. Zittend op één van de banken kijkt u uit over de rivier de Cherwell met haar traag stromende water. De hoofdtuinman van Rousham in 1750, John MacClary, beschrijft deze plek als ‘het mooiste uitzicht over de wereld’. Tijdens een rondleiding door het huis, nog steeds privé bewoond, zien we onder meer de collecties kunst en antiek. Het diner gebruiken we deze avond in een pub waarna we naar Harwich rijden voor de nachtvaart naar Hoek van Holland.
Dag 7: terugreis
In de ochtend komen we aan in Hoek van Holland waar we na het ontbijt ontschepen voor de terugreis naar huis. Onze chauffeur brengt u weer terug naar de opstapplaatsen.

Accommodaties

Mercure Hotel Daventry Court Hotel

Gelegen in de rustige groene omgeving van het plaatsje Daventry. U kunt er prima wandelen.

Faciliteiten

restaurant, bar, tuin, terras, lift, zwembad, sauna, fitnessruimte. Gratis WiFi in de hele accommodatie

Kamer

netjes ingericht en voorzien van telefoon, televisie, koffie-/ theezetfaciliteiten. De badkamer beschikt over bad/douche, toilet en haardroger.

Privilege kamer

deze zijn ruimer, voorzien van een groter bed, badjas en slippers en een koffiemachine.

Verzorging

en koffiemachine. Verzorging: ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangen keuzediner.

Website

www.mercure.com

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
overtocht Hoek van Holland–Harwich v.v.
kamer met douche en toilet
binnen met douche en toilet
verzorging op basis van halfpension
reisleiding door Annemarie Aardewerk
genoemde excursies exclusief entreegelden.

Exclusief

entreegelden
koffie/thee in verschillende tuinen
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
€ 15 administratiekosten
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E - Oosterhout (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Roden, parkeerplaats Prominent Westeresch 8
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Haren, P+R langs A28
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Hoek van Holland