mooie excursies en tuinen
reisleiding Annemarie Aardewerk
prima hotel

Tuinen in Sussex

In Zuidoost Engeland biedt het graafschap Sussex alles wat u verwacht aan rust, ruimte, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen en het kleurrijke verleden vormen het bijzondere decor van deze reis. Afwisselend zult u kennismaken met historische bezienswaardigheden, landschappelijk schoon en Engelse tuinen. In de luwte van de heuvels van de South Downs opent het schilderachtige landschap zich met zijn oude dorpen, kerken, kastelen, kronkelwegen en een rijk boeket aan weelderige hagen, groene bermen en wilde bloemen.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis - Godinton/Peasmarsh
Vanaf de opstapplaatsen vertrekken we naar Calais voor de overtocht naar Dover. Bij aankomst in Dover ziet u de indrukwekkende witte krijtrotsen uit zee rijzen. We brengen een bezoek aan Godinton House. Een schitterende locatie met een fascinerende geschiedenis van meer dan 500 jaar, omgeven door 12 hectare prachtige tuinen omlijst door heggen. Na een afternoon tea gaan we richting ons hotel in Peasmarsh voor diner en overnachting.
Dag 2: Follers Manor – Berwick – Marchants Hardy Plants
Na het ontbijt staat Follers Gardens op het programma: een tamelijk recent aangelegd geheel van modern ontwerp, verrassende ruimte en heerlijke beplanting. De tuin voegt zich op organische wijze in het landschap en volgt de beweging van heuvels en hellingen. In korte tijd heeft Follers zich gevestigd als één van de toonaangevende tuinontwerpen van Engeland. Na de morning coffee vervolgens naar Berwick. In Berwick Church zien we kleurrijke muurschilderingen van kunstenaars van de zogenaamde Bloomsbury Group. In de oorlogsjaren werkten hier verschillende vooraanstaande kunstenaars onder wie Vanessa Bell. Pal naast de kerk ligt de gezellige 200 jaar oude pub The Cricketers Arms in een fraaie cottage tuin. Hier wacht ons een gezamenlijke lunch. In de middag brengen we een bezoek aan Marchants Hardy Plants, een kleine kwekerij met veel specialiteiten. Onder meer agapanthus, kniphofia, miscanthus en molinia. Het BBC programma Flying Gardener heeft er uitgebreid aandacht aan besteed. We worden ontvangen door eigenaar Graham Gough. U herkent in hem ongetwijfeld de echte ‘plantsman’ en specialist.
Dag 3: Charleston House – Great Dixter
Deze ochtend bezoeken we Charleston House, ooit een verzamelplaats van kunstenaars. Het schilderachtige huis ligt te midden van een verstilde mediterrane tuin. Vanaf 1916 leefden hier de kunstenaars Vanessa Bell (zus van Virginia Woolf) en Duncan Grant die er hun kleurrijke vriendenkring ontvingen. Zij verfraaiden het huis met bijzondere kunstwerken en decoraties. Great Dixter, gelegen in East-Sussex, is al even vermaard en gewaardeerd en was voorheen eigendom van Christopher Lloyd. We zien het huis en één van de mooiste tuinen van Engeland.
Dag 4: Royal Tunbridge Wells – Penshurst Place – Standen Gardens
In het historische kuuroord Royal Tunbridge Wells heeft u vrije tijd om te winkelen. The Pantiles is een oude arcade met een verscheidenheid aan winkels in het hart van de stad. Penshurst Place is een subliem voorbeeld van 14de eeuwse architectuur en is nog altijd privébezit. De bijbehorende terrassen en muren in de 10 hectare grote tuin stammen uit de 16de eeuw. Na bezichtiging van het kasteel met de vele fraai ingerichte ruimtes kunt u een wandeling maken en de verborgen tuinkamers ontdekken. Vrije lunch alhier. In de middag gaan we naar Standen House and Gardens, onder beheer van de National Trust. Standen is ontworpen door Philip Webb en geldt als een hoogtepunt van de Engelse ‘Arts and Crafts’ beweging uit de 19e eeuw. Het interieur is verzorgd door William Morris en ademt Engelse sfeer en kwaliteit. Het huis is magnifiek gelegen in een glooiend landschap en de wondermooie tuinen zijn onlangs geheel gerestaureerd.
Dag 5: Sussex Prairie Gardens – Brighton – Rye
De enthousiaste eigenaren Paul en Pauline McBride ontvangen ons in de Sussex Prairie Gardens. Dit is een opvallende nieuwe tuin met veel sierlijke grassen en zachte kleuren. Duidelijk is de ‘Dutch wave’ invloed met golvende groepen. In de prairietuin staan 600 verschillende variëteiten met in totaal 30.000 planten. Een morning coffee wordt ons geserveerd. Vervolgens uitwaaien aan zee, op de boulevard van Brighton. De Victoriaanse badplaats heeft nog haar exotische grandeur met de pier, het Royal Pavillion in oriëntaalse stijl en de oude smalle straatjes (The Lanes). Tenslotte naar Rye; in één van de mooiste dorpen in Sussex genieten we een ‘afternoon tea’ in het fameuze The George. Dit eeuwenoude hotel is een trots monument van het dorp. De aankleding is een comfortabele mix van antiek en modern en heeft zo een tijdloze sfeer van rust en verwennerij.
Dag 6: terugreis
Na het ontbijt, via de kustweg naar Dover, voor de overtocht naar Calais. Uw chauffeur brengt u, terug naar de opstapplaatsen, waar we afscheid van elkaar nemen.

Accommodaties

Flackley Ash Hotel

Het prachtige monumentaal Georgian landhuis heeft een bekroond restaurant, bar en spafaciliteiten.

Faciliteiten

landelijk op ongeveer 6,5 km van het historische stadje Rye.

Kamer

restaurant, bar, terras en tuin. In het wellnesscentrum met binnenzwembad kunt u verschillende behandelingen en arrangementen tegen betaling afnemen.

Verzorging

telefoon, televisie, waterkoker, koffie- en theezetvoorzieningen en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Website

www.flackleyashhotel.co.uk

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
overtocht Calais-Dover v.v.
kamer met douche en toilet
verzorging op basis van halfpension
reisleiding door Annemarie Aardewerk
genoemde excursies exclusief entreegelden.

Exclusief

entreegelden (€ 175 inclusief 4x koffie/thee met cake en 1 lunch, deze wordt direct bij boeking berekend)
koffie/thee in verschillende tuinen
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
€ 20 administratiekosten
reis-/annuleringsverzekering.


Opstapschema

Route Heen A+E (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen