U bevindt zich hier: Home/Italië/Etsch Radweg
vervoer fiets en bagage
Nederlandssprekende gids Verona

Etschradweg

Om te fietsen aan de zuidzijde van de Alpen is een ware belevenis. Bijzondere panorama’s met uit zichten op de sneeuw dragende bergmassieven, bloeiende of met fruit behangen bomen. Hoe verder zuidwaarts men rijdt des te idyllischer worden de dorpjes van Zuid Tirol met mooie stadjes als Bolzano en Trento. Het fietspad langs de rivier de Etsch is mooi aangelegd en via het mooie stadje Trento trekken we steeds verder Italië in. Eindpunt van de fietsreis is het schilderachtige Verona, beroemd door de opera’s, die in het Romeinse theater worden opgevoerd. De fietsroutes gaan over goed aangelegde fietspaden die over het algemeen langzaam dalend zijn met hier en daar een korte helling.

Addio in Italia! Tot ziens in Italië!

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we via de Duitse snelwegen naar ons overnachtingshotel in de omgeving van Stuttgart/Ulm.
Dag 2: Reschen – Glurns (ca. 19 km,1 fietsje)
Via Garmisch Partenkirchen rijden we door Oostenrijk naar de grens met Italië waar we onze fietstocht beginnen. Omringd door maar liefst ruim 2000 meter hoge bergen volgen we het fietspad naar de Reschensee. Hier kunnen we langs beide kanten van het meer fietsen. Via de Haidersee volgen we de rivier de Etsch tot het middeleeuwse stadje Glurns waar de touringcar al op ons wacht. We verblijven 2 nachten in het kleine stadje Coldrano. NB: vanwege de steile afdaling op deze dag adviseren wij met klem het dragen van een helm.
Dag 3: Glurns – Naturns (ca. 45 km 1 fietsje)
Vandaag begint de fietstocht in Glurns en we volgen het brede dal tussen de hoge bergen de rivier de Etsch/Adige. De gehele route is zo goed als vlak. In de buurt van Prad ligt de bergruïne Ligtenberg. Het stadje Laas/Lasa, dat we passeren, is vooral bekend om haar marmergroeven. De tocht eindigt vandaag in het stadje Naturns/Naturno.
Dag 4: Burgstall – Bolzano – Auer (ca. 43 km 1 fietsje)
We starten in het dorpje Burgstall/Postal en rijden zuidwaarts langs de Etsch. Zo halverwege de route kunt u afzwaaien naar het oude stadje Bolzano/Bozen. Het stadje ligt aan een zijriviertje de Eisack en vindt haar oorsprong als Romeinse Militair steunpunt Pons Drusi. In de elfde eeuw floreerde de stad door de handel. De route gaat verder naar Aura/Ora waar de bus op ons wacht om ons naar het hotel in Trento te brengen. Hier verblijven we de komende 2 nachten.
Dag 5: Auer – Trento (ca. 48 km 1,5 fietsje)
Eenmaal terug in Auer/Ora stappen we weer op de fiets en blijven de Etsch volgen. We fietsen langs Neumarkt dat ooit als Romeins militair steunpunt gesticht. Door overstromingen werd alles vernietigd en in de twaalfde eeuw werd een nieuwe nederzetting gesticht, Neuer Markt. Via het fietspad en over een dijk vervolgen we de route. Onderweg passeren we Salurn. Het dorp heeft mooie Renaissance huizen. Hier ligt ook de Duits/Italiaanse taalgrens. In San Michele all d’Adige staat een prachtig klooster.
Dag 6: Trento – Ala (ca. 42 km 1 fiets)
De tocht begint bij het hotel in Trento en al gauw steken we de rivier over om die aan de andere kant te vervolgen. We passeren het mooie stadje Rovetero, na Trento de grootste stad in de omgeving. Rovetero heeft lang onder de macht van Venetië gestaan. Het is een sfeervol stadje. We fietsen verder naar Ala waar de bus weer voor ons klaar staat om ons naar het hotel in de Bussolengo te brengen. Hier verblijven we 2 nachten.
Dag 7: Bussolengo – Verona en stadsbezichtiging (ca. 15 km 1 fietsje)
We maken vandaag een korte fietstocht vanaf Bussolengo langs de Etsch. Een deel van de tocht leidt ons langs een kanaal dat de rivier begeleidt. Het eindpunt vandaag is het romantische Verona, bekend vanwege de prachtige Romeinse arena. Hier vindt jaarlijks het Operafestival plaats. De Keltische nederzetting werd in 89 v. Chr. een Romeinse kolonie. In de derde eeuw kreeg de stad al een bisschopszetel. Een stad met een rijke geschiedenis en dit is te zien aan de vele prachtige gebouwen. Met een Nederlandstalige gids maken we deze middag een wandeling door de mooie binnenstad. Uiteraard mogen we daarbij het balkon, waar de welbekende liefdesscène van Romeo en Julia zou hebben plaatsgevonden, niet missen. Na vrije tijd in de binnenstad rijden we terug naar ons hotel.
Dag 8: Gardameer – Zuid-Duitsland
Deze ochtend brengen we een bezoekje aan Garda aan het gelijknamige Gardameer. Hier kunt u genieten van de prachtige omgeving. Vervolgens rijden we door de Oostenrijkse Alpen naar ons overnachtingshotel tussen München en Nürnberg. Hier zijn diner en overnachting gereserveerd.
Dag 9: terugreis
Over de Duitse snelwegen keren we huiswaarts. Na het afscheidsdiner onderweg wordt een ieder naar z’n opstapplaats teruggebracht.

Accommodaties

Hotel Goldrainerhof

Hotel Goldrainerhof ligt in het noord-oostelijke puntje van het Stelvio Nationaal Park, in het kleine stadje Coldrano. Het hotel bestaat uit een hoofdgebouw met daaraan vast een dependance. Deze zijn door een tunnel met elkaar verbonden. Naast het hotel ligt een spoorlijn van een toeristentreintje dat alleen overdag rijdt.

Faciliteiten

receptie, bar, restaurant en lift. Van zwembad en wellnes kunt u kosteloos gebruik maken. In de hele accommodatie is Wi-Fi gratis.

Kamer

televisie, safe en minibar en een badkamer met douche, toilet en haardroger. Een deel van de kamers beschikt over een balkon.

Verzorging

ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner.

Website

www.goldrainerhof.it

Lees meer

Hotel Sporting Trento

Hotel Sporting Trento ligt aan de rand van Trento met aan de ene kant een snelweg en aan de andere kant de rivier de Adige. Vanaf het hotel wandelt u langs de rivier in naar het centrum van Trento (2,3 km).

Faciliteiten

receptie, lounge, bar, restaurant, snackbar, tuin, terras en lift. In de hele accommodatie is Wi-Fi gratis.

Kamer

televisie, telefoon, minibar, kluis, balkon en airconditioning. De badkamer beschikt over douche, toilet, bidet en haardroger. De kamers zijn geluiddicht aangelegd.

Verzorging

ontbijtbuffet en ’s avonds een 3-gangendiner.

Website

www.hotelsportingtrento.com

Lees meer

Hotel Krystal

Hotel Krystal ligt in het dorpje Bussolengo dat aan de rivier de Adige ligt. Het centrum van het dorp is op loopafstand (550 m) bereikbaar.

Faciliteiten

snackbar, bar, tuin, lift. In de hele accommodatie is Wi-Fi gratis beschikbaar

Kamer

telefoon, televisie, minibar, kluisje en airconditioning. De badkamer beschikt over bad/douche, toilet, bidet, haardroger en slippers.

Verzorging

ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner.

Website

www.hotelkrystal.com

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
vervoer fiets en bagage
bikeline fietsboekje per kamer
Nederlandssprekende gids Verona
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/ annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route A+C hoofdlijnen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Heerde, Transferium Horsthoek A50 afslag 28 Heerde Zuid
Apeldoorn, Carpool Landgoedlaan 20
Arnhem, Carpool Noord Europaweg
Zevenaar, AC Restaurant