Dalstra Reisleiding
transfer Schiphol
incl excursies twv ruim €200,-

Jeruzalem en de schatkamer van Jordanië

Een reis naar de bakermat van één van de oudste beschavingen ter wereld. Kruisvaarders, Ottomanen en koloniale mogendheden lieten hun sporen achter in deze wereld van de Bijbel. Het Midden-Oosten biedt eeuwenoude ruïnes en steden, kleurrijke souks, sfeervolle Arabische markten, heilige moskeeën, Byzantijnse kerken, piramides en woestijnen. Maar ook het bijzondere ‘verborgen’ Petra en het uitstapje naar Jeruzalem en Bethlehem biedt een uitdaging voor u. Het gevarieerde landschap van de regio, de gastvrije bevolking en een schat aan cultureel erfgoed maken het programma tot een reis om nooit weer te vergeten!

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Schiphol voor de vlucht naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Tijdens de transfer naar ons hotel maken we alvast kennis met de cultuur. We verblijven hier 2 nachten (www.caprihotelsuites.com).
Dag 2: Amman – Jerash
Met een gids maken we een stadstour in Amman. We zien antieke de stad met de Citadel, het Amfitheater en de souks. Het is een levendige wijk met veel moskeeën en winkels. In het nieuwe Amman vinden we villa’s en ambassades maar ook staat hier de mooie Koning Abdullah Moskee. Vervolgens rijden we naar Jerash (Gerasa uit de bijbel) waar zich de ruïnes van een mooie Romeinse stad bevinden. Van alle Romeinse steden is Jerash één van de best bewaarde (entree inclusief). Al wandelend krijgen we een uitstekend idee van het straatbeeld van zo’n 2000 jaar geleden. Het theater behoort tot de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. Na dit bezoek keren we terug naar Amman voor diner en overnachting.
Dag 3: Jeruzalem
Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar de Allenby Bridge, de grens tussen Jordanië en Israël. Nadat het groepsvisum is geregeld (dit kan enige tijd duren!), staat er aan de andere kant van de grens een Israëlische bus met gids op ons te wachten. Via Jericho rijden we naar Jeruzalem voor een bezoek aan de Oude Stad. We beginnen met de Olijfberg, Gethsemane en de klaagmuur. De lunch gebruiken we in een goed restaurant met op het menu: Hummus met Falafel. Wandelend over de “Via Dolorosa” bekijken we de voor pelgrims heilige plaatsen en lopen naar de Heilige Grafkerk, de bekendste en meest historische kerk in Jeruzalem.De middag brengen we door bij de oude markt van de stad waar u de sfeer van Oost-Jeruzalem kunt proeven in de souks. We rijden verder naar Bethlehem waar we 2 nachten verblijven (www.bethlehemstarhotel.com of gelijkwaardig).
Dag 4: Jordaanvallei
Een dagtocht naar het meer van Galilea waar we een kijkje nemen bij de 'Berg der Zaligheden'. Een serene plek in het heilige land vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de Golan hoogvlakte. Dit is ook de plek waar Jezus zijn beroemde bergrede heeft gehouden. Aansluitend maken we een boottocht over het meer. In Tiberias is er tijd om de lunch te gebruiken. Via Capernaum, het thuis van de apostel Petrus, rijden we naar Tabgha. De plek is beroemd vanwege het verhaal van het vermenigvuldigen van de broden en de vissen door Jezus. Vervolgens keren we terug naar Bethlehem.
Dag 5: Bethlehem – Jericho
Op onze ontdekkingstocht door Bethlehem zien we de geboortekerk die op de plek staat waar Jezus werd geboren en de velden van de herders. In de middag rijden we verder naar Jericho. Hier nemen we een kijkje bij het klooster van de verleiding in Wadi Qelt (Perath) waar Jezus 40 dagen vastte en mediteerde. De vallei ligt in de woestijn waar we ook het Hisham’s Paleis vinden. Dit bestaat uit geweldige architectuur en de befaamde mozaïek van de ‘Boom des Levens’. We rijden via de Allenby Bridge terug naar Jordanië waar we de komende 3 nachten doorbrengen.
Dag 6: vrij
Een vrij dag in de kosmopolitische stad Amman. U kunt de dag zeker doorbrengen met alle musea, monumenten en winkels ter plaatse. Optioneel boekt u een kookworkshop waarbij u een traditionele Arabische maaltijd leert koken. Uiteraard hoort het gekookte ook opgegeten te worden. Kosten € 55 per persoon.
Dag 7: Amman – Dode Zee
We nemen een kijkje bij de doopplaats waar Johannes de Doper Jezus doopte aan de Jordaan. Vervolgens gebruiken we de lunch en kunt u deze middag proberen een “duik” in de Dode Zee te maken. Het is met 400 meter onder de zeespiegel, het laagste punt op aarde. Door het extreem hoge zoutgehalte blijft u drijven. Na dit ”verfrissende” bad keren we terug naar Amman.
Dag 8: Madaba en Nebo
We brengen een bezoek aan Madaba waar in een Grieks-Orthodoxe kerk een mooi mozaïek ligt dat de kaart van het oude Jeruzalem voorstelt. Vlakbij Madaba ligt de berg Nebo waar volgens de Bijbelse overlevering Mozes het Beloofde Land inkeek. Via de beroemde King’s Highway en de Mujibkloof rijden we naar een mooi kruisvaarderskasteel. Laat in de middag arriveren we in Petra waar we 2 nachten verblijven (www.amrapalacepetra.com).
Dag 9: Petra
Vandaag beleven we het hoogtepunt van de reis, PETRA! We rijden per paard door een smalle kloof waar vroeger ook alle karavanen doorheen trokken, beladen met de duurste producten, “wierook, mirre en goud”. Waar de kloof openbreekt ontvouwt zich een fantastisch uitzicht op de Khazneh, de Schatkamer, het meest indrukwekkendste monument van Petra. Hier vandaan lopen we Petra verder in. We zien graven van de Nabateeërs, schitterende rotsformaties van uiteenlopende kleuren, het amfitheater en ruïnes van tempels van de Romeinen, kortom, teveel om op te noemen. De middag kunt u op eigen gelegenheid invullen. Het maken van een klim naar het Klooster, genieten van de prachtige omgeving, of rustig teruglopen naar de uitgang zijn een aantal mogelijkheden. Deze avond gebruiken we het diner bij een plaatselijke familie thuis.
Dag 10: Jeeptocht – Aqaba
Na het ontbijt dalen we in ca. 2 uur af naar de woestijn Wadi Rum. Tijdens een jeeptocht ontdekken we hoe de woestijn leeft en hoe grillig de rotsformaties kunnen zijn. De film “Lawrence of Arabia” werd hier opgenomen. Vervolgens rijden we verder naar Aqaba, het meest zuidelijke punt van onze rondreis. Aqaba is de enige haven en badplaats van Jordanië. De zandstranden en koraalriffen in de buurt horen bij de meest ongerepte natuur van de Rode Zee. Het is een gewilde vakantiebestemming waar zon, zee en strand, aangevuld met een belastingvrij winkelparadijs en andere ontspanningsmogelijkheden er voor zorgen dat ieder aan z’n trekken kan komen (www.wyndhamhotels.com, Aqaba, Jordan).
Dag 11: Aqaba - Amman
In de ochtend heeft u vrije tijd in Aqaba waarna we in de middag langs de Dode Zee terugrijden naar Amman voor diner en overnachting.
Dag 12: vrij – terugreis
Nadat we de dag hebben doorgebracht in Amman rijden we aan het begin van de avond naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Dag 13: terugkomst
Na aankomst op Schiphol in de vroege ochtenduren staat daar de touringcar van Dalstra Reizen voor u klaar om u naar de verschillende opstapplaatsen terug te brengen.

Accommodaties

Prijzen

Inclusief

vervoer opstapplaats – Schiphol en terug inclusief lunchpakket
vlucht Schiphol – Amman en terug
luchthaven belastingen
handbagage 10 kg
ruimbagage 20 kg
reis per luxe air-conditioned bus
kamer met douche/toilet
verzorging op basis van halfpension vanaf dag 1 t/m ontbijt op dag 12
lunch dag 3 en 7
visumkosten Jordanië en Israël (t.w.v. $ 65)
alle excursies en entreegelden t.w.v. € 200 inbegrepen
informatieboekje
reisleiding door Annemarie Aardewerk
plaatselijke gidsen.

Exclusief

fooien
overige maaltijden
optionele excursies
facultatieve excursies
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route G Vliegreizen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Dalstra Molenweg 6
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Meppel, McDonalds
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268