bezoek Museum Woudagemaal
bezoek Museum Schaatsmuseum
Pannenkoeken met consumptie

Dagtocht Stoom en Water

Ook in deze tijd van het jaar is de kust van het IJsselmeer zeker de moeite waard. Laat u onderdompelen in de geschiedenis van dit gebied van Zuid West Friesland. Het prachtige landschap, anders dan het overwegend vlakke weidekarakter van Friesland, juist glooiend en bosrijk. Maar ook de vergezichten over de oude Zuiderzee met daarbij de prachtige oude havenentjes en de vele verhalen over het water.
Deze mooie dagtocht wordt mede mogelijk gemaakt door Open Museum Maand!

Programma

We beginnen de dag bij het Woudagemaal in Lemmer. Het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Na de koffie en wat lekkers krijgt u een rondleiding door dit prachtige gebouw en kan u zien wat de kracht van stoom is. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet zodat wij in Friesland droge voeten houden.

Nadat u alles gehoord heeft over water en stoom en heeft kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer, rijden we via een mooie route naar het prachtige stadje Hindeloopen.
Dit op een na kleinste stad van Friesland was ooit een belangrijke handelshaven. Hindeloopen Grootschippers voeren in hun fluitschepen naar de Oostzee om handel te drijven. Doordat de stad geïsoleerd lag van het achterland, heeft Hindeloopen een eigen cultuur en dialect, dit is anders dan in de rest van Friesland.

In het karakteristieke pand aan de Kleine Weide Restaurant de Doorloper in Hindeloopen worden we verwelkomt en kan u genieten van heerlijke pannenkoeken die u zelf mag beleggen met heerlijke ingrediënten die op tafel staan.

Waar water is kan in de winter bij dikke vorst geschaatst worden, en dat wordt dan ook veel in Friesland gedaan. In het eerste Friese Schaatsmuseum ontdekt u dat het schaatsen al een eeuwen oude historie kent. Een bezoek aan dit museum is dus zeker de moeite waard. Hier vindt u de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar ook de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.

Na het bezoek aan het museum heeft nog de tijd om het stadje te verkennen. De smalle straten, steegjes en de vele grachten is een prachtig decor om door heen te wandelen. De historie van de huizen verteld u veel over de tijden toen deze stad nog een bloeiende havenstad was. Einde van de middag wordt u weer terug gebracht naar de diverse opstapplekken.

Een heerlijke dag om uit te waaien en te genieten van de historie van zuid west Friesland!

Prijzen

Inclusief

Reis in comfort Class touringcar
Bezoek Woudagemaal
Bezoek Schaatsmuseum
Koffie thee & oranjekoek Woudagemaal
Pannenkoeken met consumptie

Exclusief

Reis en/of annuleringsverzekering
€ 3.50 administratie kosten

Opstapschema

07:25
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
07:35
Leek, P+R Leek A7
07:45
Marum, bushalte viaduct/carpool
07:55
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
08:10
Surhuisterveen, Torenplein
08:25
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
08:35
Hardegarijp, Station
08:45
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
09:05
Grou, bushalte rotonde Sporthal
09:20
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
09:30
Joure, Bushalte rotonde McDonalds