U bevindt zich hier: Home/Nederland/WOII in Overijssel
WOII specialist Wybo Boersma
entreegelden
3-gangendiner

WOII in Overijssel

In april 2020 is het 75 jaar geleden dat Overijssel werd bevrijd van de Duitse bezetter. Een bijzonder lustrum waaraan in Overijssel veel aandacht wordt geschonken. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef OVerijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi's het als lanceerplaats voor de V1 en V2 raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

In het oorlogsmuseum beleven we de periode 1935-1945, vanaf de opkomst van het Nationaal-Socialisme tot en met de bevrijding van Europa. De heer Boersma vertelt ons interessante details wanneer hij ons door het museum met levensechte opstellingen leidt. Het thema "Respect" vormt de rode draad door het museum.

Nadat we de ochtend hier hebben doorgebracht neemt Boersma ons mee naar het ereveld "de Canadese Begraafplaats Holten" op de Holterberg. Een van de indrukwekkendste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die na vijf jaar van onderdrukking zorgden voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland. Veel Canadese bevrijders brachten tijdens de bevrijdingsoperaties het grootste offer. Achter elk van de 1394 graven schuilt een indrukwekkend verhaal.

In het naastgelegen informatiecentrum, wordt inzicht gegeven in de geschiedenis van het ereveld en de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland. Daarnaast komen we aan de hand van persoonlijke verhalen, anekdotes en foto's meer te weten over het leven van de gesneuvelde militairen. Unieke films en documentaires met veel authentiek beeldmateriaal, tonen de geschiedenis en de specifieke kenmerken van het ereveld. Vaak met aangrijpende verhalen over gesneuvelde bevrijders en bevrijdingsoperaties.

Na een gezamenlijk diner keren we terug naar de verschillende opstapplaatsen.

Opstapschema 12 september

• Surhuisterveen
• Quatrebras
• Leeuwarden
• Heerenveen
• Meppel

Opstapschema 11 september

• Surhuisterveen
• Drachten
• Leek
• Hoogkerk
• Haren
• Assen
• Beilen

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
koffie met gebak
Battlefield tour
entree Memory Museum
reisleiding door de heer Wybo Boersma, WOII specialist
3-gangendiner

Exclusief

€ 3,50 administratiekosten per boeking
reis- en/of annuleringsverzekering

Opstapschema

07:10
Surhuisterveen, Torenplein
07:30
Hardegarijp, Station
07:45
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
08:15
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
08:45
Meppel, McDonalds
07:10
Surhuisterveen, Torenplein
07:30
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
07:55
Leek, P+R Leek A7
08:05
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
08:20
Haren, P+R langs A28
08:40
Assen, v/d Valk ingang parking
08:55
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
09:10
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen