U bevindt zich hier: Home/Noorwegen/Noordkaap 2024
bezoek Stockholm, Helsinki en Oslo
route via prachtig Finland
2 nachten op Lofoten

Noordkaap en Lofoten, in de ban van de Middernachtzon!

Een unieke reis door de grootste ongerepte wildernis van Noord-Europa. Een bezoek aan de Noordkaap, waar 's zomers de zon niet ondergaat, maakt altijd grote indruk. Gedurende 2 maanden staat de zon daar ’s nachts laag aan de hemel. De zonsondergang lijkt uren te duren en de gekleurde hemel maakt het toch al schitterende landschap nog mooier. Tijdens deze reis rijden we door mooie streken in Zweden, Finland en Noorwegen. De kans is groot dat we in Lapland rendieren zien, we passeren de Noordpoolcirkel en als hoogtepunt bezoeken we de Noordkaap – beschouwd als het noordelijkste punt van Europa.

Dagprogramma

Noordkaap en Lofoten, in de ban van de Middernachtzon
Een unieke reis door de grootste ongerepte wildernis van Noord-Europa. Een bezoek aan de Noordkaap, waar 's zomers de zon niet ondergaat, maakt altijd grote indruk. Gedurende 2 maanden staat de zon daar ’s nachts laag aan de hemel. De zonsondergang lijkt uren te duren en de gekleurde hemel maakt het toch al schitterende landschap nog mooier. Tijdens deze reis rijden we door mooie streken in Zweden, Finland en Noorwegen. De kans is groot dat we in Lapland rendieren zien, we passeren de Noordpoolcirkel en als hoogtepunt bezoeken we de Noordkaap – beschouwd als het noordelijkste punt van Europa.
Dag 1: Helsingborg (ca. 750 km)
We vertrekken in de ochtend vanaf de opstapplaatsen via Hamburg naar Puttgarten voor de overtocht naar Rødby. Vervolgens rijden we via Kopenhagen naar Helsingør voor de overtocht naar Zweden. Diner en overnachting in de omgeving van Helsingborg (www.hotellerikslund.se).
Dag 2: Stockholm (ca. 570 km)
Na het ontbijt vertrekken we voor een busrit dwars door Zweden. We rijden langs Jönköpping en passeren Gränna. Via Linköping bereiken we in de middag de Zweedse hoofdstad Stockholm dat op 14 eilanden aan de wereldberoemde scherenkust ligt. Tijdens een stadsrondrit met Nederlandssprekende gids zien we het koninklijke slot en de mooie oude binnenstad evenals het stadhuis waar ieder jaar in december de uitreiking van de Nobelprijzen plaatsvindt. In de avond schepen we in voor de nachtelijke overtocht per Viking Line naar het Finse Turku.
Dag 3: Helsinki – Jyväskylä (ca. 480 km)
Al tijdens het vroege ontbijt kunt u genieten van het fantastische uitzicht op de scherenkust van Finland. Na aankomst rijden we naar Helsinki waar we onder leiding van een Nederlandssprekende gids de stad verkennen. We zien onder andere het Senaatsplein, het Sibelius-monument en de fascinerende tempelkerk. In de middag vervolgen we onze reis naar Jyväskylä waar we dineren en overnachten (www.scandichotels.com/laajavuori).
Dag 4: Fins merengebied (ca. 400 km)
Finland wordt ook wel ‘land van de duizend meren’ genoemd. Een deel van deze meren ziet u vandaag. We beginnen met een bezoek aan de Old Church bij Petäjävesi (ca. € 7,50 p.p.). Dit is een van de weinige objecten in Finland die op de UNESCO-erfgoedlijst staat. Deze goed bewaard gebleven kruisvormige kerk, gebouwd door timmerman Jaakko Klementinpoika Leppänen, is een van de mooiste voorbeelden van de Finse houtarchitectuur. Na de lunch rijden we verder naar de verzameling van kerkklokken van Vaskikello in Pyhäsalmi (ca. € 8,50 p.p. inclusief koffie en een koek). We rijden verder naar het plaatsje Oulu waar we dineren en overnachten (hotel Scandic Oulu City).
Dag 5: Fins Lapland (ca. 422 km)
We gaan verder naar Rovaniemi: de poort naar Lapland en de residentie van de kerstman. Na dit bezoek rijden we langs de Ounasjoki, de langste rivier van Finland, via Kittilä naar het Ounastunturi National Park. Aan het eind van de middag komen we aan in het plaatsje Sirkka dat middenin het nationale park ligt. Hier overnachten we (Sokos Hotel Levi).
Dag 6: Noordkaap (ca. 590 km)
We passeren de Noorse grens en bezoeken een zilversmid in Kautokeino en het Sami informatiecentrum in Karasjok (ca. € 22,50 p.p.). Hier maakt u tijdens een audio-visuele presentatie kennis met het gedachtengoed van de Sami. Langs het Porsangerfjord rijden we naar het ‘Noordkaap’-eiland Magerøy waar we inchecken bij het hotel en genieten van het diner. ‘s Avonds staat het hoogtepunt van de reis op het programma. Een Noorse chauffeur brengt ons naar het Noordkaapplateau waar we, bij goed weer, de middernacht¬zon beleven! In de Noordkaaphal bekijken we een videofilm. Verder zijn er historische tableaus, een kapel, restaurants, een souvenirwinkel, postkantoor, telefooncellen en veel meer. Hierna rijden we terug naar ons hotel.
Dag 7: fjordenlandschap NoordNoorwegen (ca. 590 km)
Na het ontbijt verlaten we het eiland Magerøy voor een tocht langs de fjordenkust. Onderweg passeren we de handelsstad van de Lappen, Alta. Hier bezoeken we het Altamuseum waar rotstekeningen van duizenden jaren geleden zijn te zien (ca. € 15 p.p.). In dit gebied woonden reeds 5000 jaar geleden mensen. We rijden verder langs één van de mooiste gedeelten van de kust van Noorwegen naar naar ons hotel waar diner en overnachting zijn gereserveerd.
Dag 8: Bardufoss – Svolvaer (ca. 295 km)
Via Bjerkvik en langs het Ototfjord rijden we naar de omgeving van Svolvaer waar we de komende twee nachten verblijven.
Dag 9: vrij – boottocht Trollfjord
Tijd om het een dagje rustig aan te doen. Ontdek bijvoorbeeld het gezellige havenplaatsje Svolvaer. Vanuit het centrum van Svolvaer kunt u een boottocht maken langs het prachtige Trollfjord, een unieke kans. Het fjord is een zij-arm van het Raft Sund en ligt aan de oostzijde van Lofoten op het eiland Austvagöya. Het is 2 kilometer lang en slechts 100 meter breed en wordt omringd door 500 meter hoge, steile bergwanden. Deze Trollfjordtocht kunt u opgeven bij boeking (kosten € 90,- p.p.).
Dag 10: Mo-I-Rana (ca. 355 km)
Een veerboot brengt ons terug naar het vasteland waar we verder rijden richting de poolcirkel die we voor de tweede keer passeren. We vervolgen de reis naar Mo-I-Rana, een belangrijk industrieplaatsje gelegen aan het Ranfjord. Diner en overnachting zijn hier voor u gereserveerd (Scandic Meyergården Hotel).
Dag 11: Trondheim (ca. 480 km)
Deze dag maken we een prachtige rit langs het Luktvatnmeer, het Mjåtavnmeer en het Fustvatnmeer. Via Mosjoen, Grong en Levanger bereiken we Vaernes waar de luchthaven van Trondheim gevestigd is. Trondheim is de voormalige hoofdstad van Noorwegen. Na een bezoekje aan het historische gedeelte van de stad, rijden we op het eind van de middag naar ons hotel aan de rand van de stad.
Dag 12: Hamar (ca. 496 km)
Via Heimdal, Støren en Oppdal vervolgen we de reis en rijden door naar Lillehammer, de plaats waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Hier zien we onder andere de Olympische springschansen. U heeft de gelegenheid een bezoek te brengen aan het Maihaugen Openluchtmuseum, waar de Noorse geschiedenis voortleeft (ca. € 19,50 p.p.). Na dit bezoek rijden we verder naar Gardermoen in de omgeving van Oslo waar ook diner en overnachting zijn gereserveerd (Scandic Oslo Airport).
Dag 13: Oslo - Larvik - Aalborg (ca. 290 km)
Met een Nederlandssprekende gids ontdekken we de bekendste bezienswaardigheden van de Noorse hoofdstad Oslo. Hierbij hoort een bezichtiging van het imposante raadhuis en het mooie Vigeland-beeldenpark. Na vrije tijd in de stad, gaan we in de middag naar Larvik van waar we de overtocht naar Hirtshals maken. Aan boord staat er een dinerbuffet voor ons klaar. Na aankomst rijden we naar ons overnachtingshotel in Aalborg (Scandic Aalborg Ost).
Dag 14: terugreis (ca. 860 km)
De laatste dag van de reis is aangebroken. Na het ontbijt rijden we via Hamburg terug naar Nederland. Hier worden we na het afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.
Buitenlandse valuta:
Noorse Kronen, Zweedse Kronen, Deense Kronen. Nagenoeg overal in Zweden en Noorwegen kan met pin of creditcard worden betaald. Dit is voordeliger dan het wisselen van contanten.

Accommodaties

Hotelinformatie

De overnachtingen zijn geboekt in goede hotels. De tweede nacht tijdens de overtocht van Stockholm naar Turku overnacht u in een 2-persoonsbinnenhut (bovendeks) met douche/toilet. Waar mogelijk zijn de namen van de accommodaties genoemd. Deze zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De juiste adresgegevens ontvangt u bij uw reisbescheiden

's morgens een Scandinavisch ontbijt en 's avonds een verzorgd diner (buffet of 3-gangen).

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
overtocht Stockholm – Turku
binnenhut met douche/toilet
dinerbuffet aan boord
ontbijtbuffet aan boord
kamer met douche/toilet
genoemde bootovertochten
genoemde excursies exclusief entreegelden
entree Noordkaap
Noordkaapcertificaat
Nederlandssprekende gids in Stockholm, Helsinki en Oslo
overtocht Larvik - Hirtshals met dinerbuffet
afscheidsdiner.

Exclusief

entreegelden
lunches
excursie Trollfjordtocht
€ 20 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Toeslag 1 persoonskamer/binnenhut € 580,-

Opstapschema

Route B (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Zuidbroek, hotel van der Valk
Winschoten, Busstation
Nieuweschans, Poort van Groningen
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Meppel, McDonalds
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Assen, v/d Valk ingang parking