Dalstra Topper
Prachtige omgeving
Gids Bergen en Oslo

Noorwegen tussen Fjord en Fjell

Wie voor Noorwegen kiest, doet dat vanwege de natuur, de rust en de eindeloze ruimte. Het land van trollen, Vikingen, fjorden, middernachtzon en noorderlicht heeft werkelijk prachtige gezichten. Tijdens deze 9-daagse rondreis ziet u het fascinerende landschap van Noorwegen. Geniet van de grootsheid van de fjorden, woeste berglandschappen en de indrukwekkende watervallen van dit prachtige land.

Dagprogramma

Dag 1: Ängelholm
Via de Nederlandse en Duitse autosnelwegen rijden we naar Puttgarden. Hier nemen we de veerboot naar Rødby. Over de eilanden Lolland en Sjaelland gaan we naar het kleine plaatsje Helsingør, waar het imposante Kronborg Slot staat. Dit slot beheerste de Öresund en de schepen dienden er tol te betalen. We steken over naar het Zweedse Helsingborg en zoeken ons hotel op voor diner en overnachting (www.hotellerikslund.se/en).
Dag 2: Ängelholm – Oslo
We beginnen de dag met een Zweeds ontbijt. Dan starten we onze reis naar Noorwegen. Over de Zweedse autosnelweg naar Göteborg passeren we bekende Zweedse badplaatsen als Halmstad, Varberg en Kungsbacka. Ten noorden van de havenstad Göteborg ligt de bekende scherenkust met haar kleine eilandjes en smalle wateren. Over de brug die ons over de Zweedse grens naar Noorwegen leidt, rijden we naar ons hotel ten noorden van Oslo waar we de komende nacht verblijven (Scandic Hotel Oslo Airport Gardermoen, www.scandichotels.com) of gelijkwaardig.
Dag 3: Bøverdal
Na het ontbijt rijden we via Eidsvoll (hier werd in 1814 de Noorse grondwet ondertekend) naar Hamar. Hier brengen we, indien geopend, een bezoek aan de olympische schaatshal (ca. 50 NOK p.p.), gebouwd in de vorm van een Vikingschip. Dan rijden we naar Lillehammer, bekend vanwege het prachtige openluchtmuseum (ca. 170 NOK p.p.) en de hoge skischansen. Als we door het smalle Gudbrandsdal rijden, kunnen we de schoonheid van Noorwegen zien. Hoge bergen en smalle dalen kenmerken dit landschap. Aan de westzijde zijn het de uitlopers van het Jotunheimgebergte. Via Otta rijden we naar ons hotel in de omgeving van het Jotunheimen hooggebergte. Hier verblijven we twee nachten (www.elveseter.no of soortgelijk).
Dag 4: Geirangerfjord
Er staat alweer een mooie dag op het programma. We rijden naar Lom voor een bezoek aan de welbekende en prachtige staafkerk (ca. 70 NOK p.p.). Daarna rijden we over de Grotli-bergpas naar Stryn en Hellesylt. Onderweg passeren we het diepste meer van Europa, het Hornindalvannet (539 meter diep). In Hellesylt nemen we de veerboot naar Geiranger en maken een prachtige cruise over het Geirangerfjord. Vanuit Geiranger rijden we de haarspeldbochten op naar Langevatn en terug via Lom naar ons hotel.
Dag 5: Kinsarvik
Gesterkt door een Noors ontbijt stappen we weer in de touringcar en rijden door het Jotunheimgebergte naar Gaupne en het fjordplaatsje Sogndal. Onderweg naar Mannheller passeren we de Kaupanger Staafkerk en steken we het Sogne Fjord over. Dit is het langste (286 km) en diepste fjord (1308 m) in Noorwegen. Aansluitend stoppen we in het plaatsje Lærdal. Door de bergen rijden we naar Aurland, aan het gelijknamige fjord en bereiken zo Flåm waar het bekende Flåmtreintje naar Myrdal start. Wij gaan echter verder via Gudvangen en langs mooie watervallen naar Voss. Bij Granvin rijden we over de nieuwe Hardangerbrug naar de zuidzijde van het Eid Fjord. Een korte rit brengt ons naar de kruising van het Sør Fjord, Eid Fjord en Hardanger Fjord. We verblijven de komende twee nachten in het Brakanes Hotel of gelijkwaardig (www.brakanes-hotel.no).
Dag 6: Bergen
Vandaag rijden we via Granvin en Voss naar Bergen waar de gids al op ons staat te wachten. Tijdens een stadsrondrit zien we talloze historische gebouwen die deze kleine stad rijk is. Na nog enige vrije tijd vertrekken we naar de Steindal-waterval. Hier heeft u de mogelijkheid om achter de waterval langs te lopen. Over de smalle weg en langs de oever van het Hardanger Fjord keren we terug naar ons hotel.
Dag 7: Oslo
Langs het Eid Fjord rijden we naar het Hardangervidda Informatie centrum (ca. 130 NOK p.p.). Een mooie tentoonstelling die de flora en fauna van het Hardangervidda-bergplateau toont. Een route met haarspeldbochten leidt ons naar de prachtige Vøringfoss-waterval, die met een vrije val van 189 meter één van de hoogste van Noorwegen is. Dan volgt een adembenemende rit over het Hardangervidda-bergplateau met prachtige vergezichten op bergen en de Hardangerjøkull-gletsjer. We zakken af naar het wintersportplaatsje Geilo en starten met een heerlijke rit door het afwisselende landschap van het Hallingdal. Hier liggen boerderijen die al in de Vikingtijd genoemd werden. Via het Tyrifjord-meer rijden we naar de omgeving van Oslo. Hier zijn avondeten en overnachting voor u gereserveerd.
Dag 8: Göteborg
Deze ochtend rijden we naar het centrum van Oslo en maken samen met een gids een stadsrondrit. We zien daarbij het bekende beeldenpark van de kunstenaar Vigeland, de historische binnenstad met het imposante Raadhuis, het Nationale Theater, het Koninklijke Paleis, de Universiteit en het Parlementsgebouw (Stortinget). In de middag vertrekken we zuidwaarts en rijden naar Göteborg voor de overtocht naar Kiel. Inscheping en overnachting aan boord in 2-persoonsbinnenhutten. Avondeten en ontbijtbuffet aan boord.
Dag 9: terugreis
Na ontscheping rijden we over de Duitse snelwegen terug naar Nederland. In het begin van de middag komen we hier aan en genieten we van een warme afscheidslunch. Aansluitend wordt ieder naar zijn opstapplaats teruggebracht.
Buitenlandse valuta:
Noorse Kronen. Nagenoeg kan tijdens de reis overal met pin of creditcard worden betaald. Dit is voordeliger dan het wisselen van contanten.

Accommodaties

Hotelinformatie

We verblijven in de omgeving van Helsingborg (1 nacht), omgeving van Oslo (1 nacht), omgeving Jotunheimen (2 nachten), Ulvik (2 nachten) en ten zuiden van Oslo (1 nacht) in goede hotels. Uw kamer is minimaal voorzien van douche en toilet. Op de terugreis overnacht u in een 2-persoonsbinnenhut met stapelbedden en voorzien van douche en toilet op het bovendek aan boord van de Stena Line. De genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De juiste adresgegevens ontvangt u ca. 1 week voor vertrek bij uw reispapieren.

in de ochtend een Scandinavisch ontbijt en 's avonds een 3-gangendiner of buffet.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
bootovertochten
ontbijt- en dinerbuffet aan boord
binnenhut met douche en toilet
kamer met douche/toilet
indrukwekkende fjordentocht
gids Oslo
plaatselijke gids Bergen
genoemde excursies exclusief entreegelden
warme afscheidslunch.

Exclusief

entreegelden
lunches
€ 20 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Toeslag 1 persoons kamer/hut € 240,-

Opstapschema

Route B (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Zuidbroek, hotel van der Valk
Winschoten, Busstation
Nieuweschans, Poort van Groningen
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Meppel, McDonalds
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Assen, v/d Valk ingang parking