U bevindt zich hier: Home/Polen/Noord Polen
folkoreavond en grilavond
inclusief entree twv € 50,-
plaatselijke gidsbegeleiding

Noord Polen

We gaan op ontdekkingsreis naar het noorden van Polen. Een streek met bossen en duizenden kristalheldere meren. Tussen de groene natuur vinden we kleurrijke huisjes die de omgeving zo typerend maken. Maar we maken ook kennis met de Poolse mentaliteit, die zowel hartelijk als stroef kan zijn. Want vele Polen denken nog vaak terug aan de stormachtige geschiedenis die hun land heeft gekend. Ontdek de verschillen tussen steden die na de oorlog zijn herbouwd en steden die in de communistische tijd zijn ontstaan. Een bijzondere reis!

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we via de autobanen naar de omgeving van de Duits- Poolse grens. Diner en overnachting zijn gereserveerd in Swiebodzin aan de Pools/Duitse grens (www.swiebodzin.comfortexpress.pl)
Dag 2: kennismaking Polen
Door het Poolse landschap gaan we via Poznań naar Zelazowa Wola. Hier nemen we na gelegenheid voor de lunch een kijkje in het geboortehuis van de meest bekende Poolse componist Frederic Chopin. Dan vervolgen we onze reis via Warschau en de nieuwe S8 naar Bialystok. Hier verblijven we 2 nachten in hotel Delfina (www.hoteldelfina.pl)
Dag 3: Tykocin
Vandaag rijden we naar Tykocin voor een bezoek aan dit bijzondere stadje. Tijdens een rondleiding door deze Joodse stad maken we kennis met het markante marktplein, de synagoge en het zoölogische museum van het Nationaal Park Narvie. Na gelegenheid voor de lunch maken we een boottocht door de ongerepte natuur van nationaal park “Narwianski Park Narodowy” zoiets bestaat alleen nog maar in Polen.
Dag 4: Mazuren – Wolfsschanze
Na het ontbijt vertrekken we naar de Poolse Mazuren met meer dan 10.000 meren een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Via prachtige natuur komen we in Ketrzyn. Hier brengen we een bezoek aan het vroegere hoofdkwartier van Hitler: de Wolfsschanze. Een plaatselijke gids vertelt ons er alles over. Na gelegenheid voor de lunch rijden we verder naar Zdrojewo in het noorden van Polen. Hier verblijven we de komende 4 nachten.
Dag 5: Szymbark – Koscierzyna
We maken een tocht door de Tucholer wouden naar Szymbark middenin de Kaszuben. Hier vinden we nog het west Slavische volk, dat afstamt van de Pomoranen. In het plaatselijke openluchtmuseum krijgen we een rondleiding langs de verschillende gebouwen. Hier staat de langste plank ter wereld en de langste tafel ter wereld waaraan maar liefst 230 mensen kunnen zitten. Ook is er de grootste piano ter wereld. We vervolgen de tocht naar het spoorwegmuseum in Koscierzyna. Hier staat een grote collectie oude stoomlocomotieven. In de avond genieten we van zang en dans van een plaatselijke folkloregroep.
Dag 6: Slot Mariënburg
We brengen een bezoek aan de grootste burcht van Europa, Slot Mariënburg in Malbork. Dit was het vroegere hoofdkwartier van de Teutoonse Ridderorde. Een plaatselijke gids vertelt er ons alles over. Eenmaal terug in het hotel gebruiken we de warme maaltijd tussen de middag. Nadat u de middag op eigen gelegenheid heeft kunnen doorbrengen genieten we later op de dag van een grillavond. Bij een buffet met salade, brood en sauzen maakt ieder z’n eigen stok met Poolse Mazurische worst klaar boven een groot vuur. Volgens Poolse traditie wordt er bier met frambozensiroop bij geserveerd.
Dag 7: Gdansk
We gaan de hele dag naar Gdansk, de meest Hollandse stad van Polen. Hier zien we de beroemde kathedraal van Oliwa waar we een demonstratie krijgen van het grootste kerkorgel van Polen. We passeren het stadion van Gdansk waarna we tijdens een wandeling de prachtige historische binnenstad bezoeken. We zien er prachtige gevels, de Maria kathedraal en wanen ons in het vroegere Amsterdam. Wat Amsterdam is voor de diamantindustrie is Gdansk voor de barnsteenindustrie. Daarom bezoeken we een barnsteenwerkplaats. Na vrije tijd nemen we een kijkje bij de vroegere Leninwerf, waar Lech Walesa bekend werd als stakingsleider.
Dag 8: Szczecin
We verlaten ons hotel en rijden naar Szczecin. Een havenstad aan de Oder, en hoofdstad van historisch Pommern. Met een gids ontdekken we deze stad. Bij voldoende tijd nemen we een kijkje aan de Poolse Oostkust. Het diner en overnachting zijn gereserveerd in Hotel Julian (www.hoteljulian.pl) op 2 km loopafstand van het centrum van Szczecin (Duits = Stettin).
Dag 9: terugreis
Via Hamburg keren we terug naar Nederland. Hier wordt ieder na het afscheidsdiner naar z’n eigen opstapplaats teruggebracht.
Buitenlandse valuta:
Poolse zloty's. Deze kunt u ter plaatse wisselen.

Accommodaties

Hotel Zdojewo

in een bosrijk natuurgebied aan een doorgaande weg, op ca. 2 km afstand vanaf het dorp Nowe. Nowe ligt aan de Wisla, de langste rivier van het land.

Faciliteiten

receptie, lounge, bar, restaurant, terras, wisselkantoor, gratis WIFI. Er is geen lift aanwezig. De kamers zijn echter verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping.

Kamer

huiselijk ingericht en voorzien van televisie en telefoon. De badkamer beschikt over bad/douche en toilet.

Verzorging

in de ochtend is er een ontbijtbuffet terwijl er ’s avonds een 3-gangendiner wordt opgediend.

Website

www.hotelzdrojewo.pl

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies en entreegelden t.w.v. € 50
plaatselijke gidsen in Gdansk en Szczecin
folklore-avond
grillavond
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route B (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Zuidbroek, hotel van der Valk
Winschoten, Busstation
Nieuweschans, Poort van Groningen
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Meppel, McDonalds
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Assen, v/d Valk ingang parking