comfort class touringcar
diverse excursies
gids Ljubljana

Slovenië nodigt u uit

In het hart van Europa ligt Slovenië: een bijzonder en groen land met prachtige vergezichten, vele natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, pittoreske steden, een divers landschap. Ontdek de schitterende natuur met uitgebreide panorama’s en een rijkdom aan cultureel en natuurlijk erfgoed bieden die vele mogelijkheden bieden voor het maken van de mooiste uitstapjes.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Uit het noorden van het land rijden we zuidwaarts naar Duitsland. Over de Duitse snelwegen gaan we vervolgens naar ons overnachtingshotel in de omgeving van Velburg.
Dag 2: Admont – Maribor
De tocht van vandaag leidt ons via Passau naar Admont gelegen in Steiermarken. Het benedictijner klooster heeft de grootste kloosterbibliotheek ter wereld en geniet van grote bekendheid om de barokke architectuur en kunstbezit (ca. € 11 p.p.). We rijden verder via Graz naar ons hotel in Maribor. Hier verblijven we 3 nachten.
Dag 3: Maribor – Ptuj
De stad Maribor heeft een erg interessant centrum, met typisch Oostenrijkse gebouwen, die vrijwel allemaal goed gerestaureerd zijn. Het is dan ook een leuke stad om in rond te dwalen. Bezienswaardig zijn het kasteel, de kathedraal, de middeleeuwse verdedigingstorens, de joodse toren, de oude stadshallen en de Maria zuil, het symbool van de stad, die herinnert aan de pestepidemie van 1680. Vervolgens ontdekken we Ptuj, de oudste stad van Slovenië, gelegen aan de Drava rivier vlakbij de Kroatische grens. Bezienswaardig in deze stad is het oude stadhuis, het kasteel, de pelgrimskerk Ptujska Gora en het voormalige Dominicaanse klooster.
Dag 4: Novo Mesto – Otocec
Na het ontbijtbuffet reizen we naar Novo Mesto de hoofdstad van de streek Dolenjska. De oude stadskern ligt op een heuvel in een nauwe bocht van de Krka rivier. Het oude stadsplein met statige herenhuizen, het karakteristieke stadhuis, de Nicolaaskerk en de Muzejska, een van de oudste straten van de stad, zijn een bezoek zeker waard. Na vrije tijd en gelegenheid voor de lunch in het centrum van Novo Mesto maken we een vlottentocht op de rivier de Krka (ca. € 24 p.p. inclusief tocht, vermaak, water/wijn en lichte snack). Aansluitend keren we terug naar ons hotel.
Dag 5: Ljubljana – Kranj
Via een mooie route via Trojana en langs de rivier de Sava rijden we naar de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Een pittoreske en toch zeer levendige en boeiende stad met een interessante geschiedenis. Bezienswaardig zijn onder andere het Franciscanenklooster met bijbehorende kerk, de Drievoudige Brug over de Ljublijanica, de burcht en de Sint Nikolaaskathedraal. Na een rondleiding en vrije tijd reizen we verder naar ons hotel in Kranj. Hier verblijven we 4 nachten.
Dag 6: Bled – Bohinj
Als we in Bled aankomen, zien we daar ineens een prachtig bergmeer met daarin, heel uniek, een eiland. Dit beeld zien we vaak terugkomen op de ansichtkaarten van de omgeving. Vanmiddag nemen we een kijkje in de natuurlijke omgeving van Bohinj. Het gelijknamige meer heeft zulk helder water, dat u de vissen ziet zwemmen. Daarnaast kunt u met de kabelbaan (retour ca. € 20 p.p.) naar het Vogel Skiresort op 1500 m hoogte. Geniet hier van geweldige uitzichten of maak een heerlijke wandeling. Stevig schoeisel aanbevolen.
Dag 7: Skofja Loka – Cerkno
Vandaag rijden we naar het plaatsje Skofja Loka. Het is een fraai, middeleeuws stadje. Bij het toeristenbureau kunt u een stadswandeling in de Nederlandse taal aanschaffen waarbij u veel te weten komt over de bijzondere huizen, kerken en andere gebouwen. Na gelegenheid voor de lunch rijden we via haarspeldbochten naar het plaatsje Cerkno. Hier brengen we een bezoek aan het Partizanenhospitaal (ca. € 6 p.p. inclusief Duitstalige gids). Deze ligt even buiten de stad, verscholen in de dichte bossen. Het is een van de best bewaarde geheimen van het Joegoslavische verzet in de Tweede Wereldoorlog.
Dag 8: kantklossen en kwikmijnen
Deze ochtend rijden we via Ljubljana naar het plaatsje Idria. Het plaatsje is bekend vanwege het kantklossen en de mijnen. Daarnaast biedt het talloze bezienswaardigheden waaronder de partizanen drukkerij, het gemeentelijk museum, het Gewerkenegg Kasteel en de Kamst een indrukwekkende waterpomp voor de mijn. In de ochtend nemen we een kijkje bij de kantklosschool (inbegrepen). Naast een rondleiding en demonstratie kantklossen ziet u de tentoonstelling over handgemaakte kanten meesterwerken die door kinderen zijn gemaakt. Na vrije tijd en gelegenheid voor de lunch nemen we in de middag een kijkje in Antonijev Rov, de kwikmijn (ca. €10 p.p.). Deze staat op de monumentenlijst van de UNESCO en is zeker de moeite waard voor bezichtiging. Na de film gaat u, gekleed in een jas en met een helm, met een gids mee de mijnen in. U krijgt een goed beeld van hoe het leven er destijds uit zag. Stevige schoenen zijn een must in de mijn.
Dag 9: Zuid-Duitsland
We verlaten Slovenië en rijden via Karinthië, de zonnige kant van de Alpen, en het prachtige Tauerngebergte naar het zuiden van Duitsland voor de overnachting in de omgeving van Enkering.
Dag 10: terugreis
Over de Duitse snelwegen keren we terug naar Nederland. Hier wordt u na het afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Hotel Piramida of gelijkwaardig

rustig in het centrum van Maribor, de tweede stad van Slovenië.

Faciliteiten

lift, stijlvol restaurant, café, tuin, terras, sauna (tegen betaling), massage (tegen betaling). Gratis WiFi.

Kamer

televisie, minibar, koffie-/theezetfaciliteiten, kluisje. De badkamer is voorzien van douche, toilet en haardroger.

Verzorging

in de ochtend ontbijtbuffet en ’s avonds een driegangendiner.

Website

https://www.terme-maribor.si/en/hotels/mercure-maribor-city-center

Lees meer

Hotel Creina of soortgelijk

Gelegen in het centrum van Kranj.

Faciliteiten

café, snackbar, bar, restaurant, lift. Gratis Wifi.

Kamer

televisie, telefoon en een badkamer met douche, toilet en haardroger.

Verzorging

ontbijtbuffet en driegangendiner.

Website

www.hotelcreina.si/

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies exclusief entreegelden
gids in Ljubljana
entree kantklosschool
afscheidsdiner.

Exclusief

entreegelden
lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route A+C (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Heerde, Transferium Horsthoek A50 afslag 28 Heerde Zuid
Apeldoorn, Carpool Landgoedlaan 20
Arnhem, Carpool Noord Europaweg
Zevenaar, AC Restaurant
Beoordelingen
H.Boers
Een mooi land .De grotten van Postojna was geweldig, maar het meest indrukwekkend was de tocht naar het Partizanenhospitaal.Al met al een prima reis, goed verzorgd met een prima chauffeur..
W. Boonstra
Wat een mooie reis was dit. We hebben echt van het land genoten en ook van de excursies. Jammer dat we nog zoveel bij moesten betalen wat niet in het boek vermeld stond. WE hadden een goede chauffeur. Zeker een aanrader.