NIEUW
langs de hoogtepunten van de pelgrimsroute

Noord-Spanje met Santiago de Compostella

Noord-Spanje staat bekend om zijn prachtige zandstranden, hoge bergen, elegante steden en kleine pittoreske dorpjes. Noord-Spanje is groen, gezellig en gastvrij en is de thuisbasis van de wildste, groenste en minst bekende landschappen van het hele Iberisch schiereiland. Al duizenden jaren reizen pelgrims langs de Sint Jacobsweg naar Santiago de Compostella. Grotendeels zullen we deze route volgen langs de hoogtepunten van deze bijzondere route. Een indrukwekkende reis om nooit te vergeten door zowel het oude en het moderne Noord-Spanje.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we met onze touringcar naar het zuiden. De eerste dag rijden we naar de omgeving van Tours in Frankrijk waar het diner voor ons gereserveerd is en we zullen overnachten.
Dag 2: Pamplona
Vandaag vervolgen we onze route naar Pamplona. Onderweg genieten we van het veranderende landschap, van de bergachtige groene bossen bij de Pyreneeën in het noorden tot het droge woestijnlandschap in het zuiden. Pamplona is omringt door prachtige vestingwallen en kent vele historische bezienswaardigheden. De historische binnenstad is kleurrijk en uitnodigend. Het centrale plein, Plaza del Castillo, is het bruisende hart van de stad. Ook staat deze plaats bekend om het jaarlijkse stierenrennen. We arriveren in Pamplona waar het diner voor ons klaarstaat en de overnachting voor ons gereserveerd is.
Dag 3: Pamplona - Puente la Reina - St. Domingo - Burgos
Na het ontbijt staat de gids al voor ons klaar om ons alles te vertellen over Pamplona. Via Puente la Reina vervolgen we onze reis. Na het oversteken van de Pyreneeën komen de vier pelgrimsroutes vanuit Frankrijk samen in Puente la Reina. De pelgrims vervolgden hun route naar Santiago over een brug met vijf bogen over de Rio Arga. Na een korte stop in Santo Domingo, waar een kerk, hospice en een verhard pad voor pelgrims gefaciliteerd werden speciaal voor deze pelgrims die op doorreis waren, rijden we door naar Burgos. Burgos is beroemd om zijn kathedraal welke dan ook onderdeel is van UNESCO Werelderfgoed. Burgos is een grote pelgrimsstad aan de route van de Camino de Santiago en dat is naast de kathedraal ook te zien aan het grote klooster Monasterio de las Huelgas. De mooie promenades van Burgos aan de weerszijden van de rivier zijn rustige plekken voor bezoekers van deze bijzondere stad.
Dag 4: Burgos - Fromista - Leon
De imposante kathedraal van Burgos torent boven de stad en bergt talrijke schatten waaronder het graf van de Spaanse middeleeuwse held ‘El Cid’. Een gids toont de belangrijkste bezienswaardigheden van Burgos en geeft toelichting op de rijke historie. Wandelt u rustig over het mooie Plaza Mayor, door de winkelstraat en over de boulevard langs de rivier. De cafés en terrasjes zijn aanlokkelijk! We vervolgen onze rondreis door Noord-Spanje richting Fromista, bekend om zijn rijke geschiedenis, historische centrum en prachtige architectuur. We rijden verder naar Leon, waar ook de grote kathedraal al van veraf te zien is. In de middag is er ruimte voor vrije tijd waarna we de dag afsluiten met het diner in ons hotel in Leon.
Dag 5: Leon - Astorga - Ponferrada - Santiago de Compostela
Voordat we Santiago de Compostela bezoeken maken we kennis met Leon d.m.v. een mooie stadstour met onze gids. We vervolgen onze reis naar via Astorga en Ponferrada. Bekijkt u in Ponferrada bijvoorbeeld de pelgrimsbrug of de ruïnes van het fort Castillo de los Templarios dat één van de belangrijkste kasteelcomplexen van Spanje is. En daarna door naar Santiago de Compostela, het bekendste Spaanse bedevaartsoord en een van de meest bezochte steden van het land. Santiago de Compostela is de derde populairste pelgrimsbestemming van het christendom, na Jeruzalem en Rome, en wordt daarom ook veel bezocht. Een bezoek aan deze indrukwekkende stad is er één om nooit meer te vergeten. Hier verblijven we de komende twee nachten.
Dag 6: Santiago de Compostella
In de ochtend wacht onze gids ons op voor een stadstour door Santiago de Compostela. De belangrijkste trekpleister is het Plaza del Obradoiro, omringd door statige gebouwen, gelegen aan de oostkant waarvan de kathedraal verrijst. De Plaza is één van de meest indrukwekkende en best bewaarde pleinen van Spanje.
Dag 7: Oviedo - Gijón
We laten Santiago de Compostela achter ons en vertrekken naar Oviedo, de hoofdstad van Asturië. De pelgrims naar Santiago combineerden hun pelgrimstocht vaak met een bezoek aan de kathedraal van Oviedo. Hier wordt namelijk de heilige kist bewaard, die een waardevolle schat aan relikwieën bevat. We reizen door naar Gijon, de grootste stad van Asturië, met één van de beste havens aan de Spaanse noordkust. De stad staat bekend om de steile en kronkelige visserwijk Cimadevilla. De Monta Santa Catalina steekt hoog boven de huizen uit en biedt een prachtig uitzicht op de Picos de Europa, het Nationale Park in de regio's Asturië, Catille y León en Cantabrië. We overnachten vanavond in Gijón.
Dag 8: Gijón - Bilbao - San Sebastian
Na het ontbijt verlaten we Gijón en bezoeken we de badplaats Santander, dat nog altijd een populaire zomerbestemming is voor rijke Spanjaarden. We maken een korte stop in deze culturele metropool van Spanje. We vervolgen onze rondreis en rijden door naar Bilbao, waar er ruimte is voor vrije tijd. Bezoekt u bijvoorbeeld de wijnmakerij, met lokale wijnsoorten uit de regio. Als laatste zullen we de badplaats San Sebastian bezoeken, prachtig gelegen aan de Golf van Biskaje vlakbij de Franse grens en daarmee een uitstekende badplaats. De stad ligt in de schelpvormige baai van La Concha. Koningin Maria Christina koos de badplaats uit als haar zomerresidentie en sindsdien heeft de stad zich ontwikkeld tot een internationale badplaats met boulevards, restaurants, cafés en casino's. We sluiten de dag af met een diner in ons hotel in San Sebastian.
Dag 9: Tours
We nemen afscheid van Noord-Spanje en rijden richting Frankrijk waar we weer overnachten in de omgeving van Tours.
Dag 10: terugreis
Via Parijs en België doorkruisend bereiken we Nederland. Hier genieten we van een afscheidsdiner waarna iedereen naar de opstapplaatsen wordt teruggebracht.

Accommodaties

Zenit Hotel of gelijkwaardig

Het Zenit San Sebastián is een 4-sterrenhotel in de wijk Morlans, in de wijk Amara in het centrum van San Sebastián, en biedt een zonneterras op het dak met een hot tub.

Website

www.sansebastian.zenithoteles.com

Tijdens de reis met vertrek op 8 oktober verblijft u in hotel Zarautz.

Lees meer

NH Pamplona Iruna Parc

Het NH Pamplona Iruña Park ligt naast het Yamaguchi-park in de wijk San Juan, op 5 minuten rijden van het centrum van Pamplona.

Lees meer

Hotel Bulevar

Hotel Bulevar Burgos heeft een centrale ligging, op slechts een paar meter van het oude centrum. Het heeft een fantastisch uitzicht op de Kathedraal van Burgos en ligt op 5 minuten lopen van het Museum van de Menselijke Evolutie.

Lees meer

Hotel Santillana

Hotel Santillana ligt op loopafstand van de grotten van Altamira, in de charmante Cantabrische stad Santillana del Mar

Lees meer

Hotel Zenit Bilbao

Zenit Bilbao ligt in het centrum van Bilbao in de wijk Indautxu, op 10 minuten van het stadion San Mamés van Atlétic Bilbao FC.

Website

www.bilbao.zenithoteles.com

Tijdens de reis met vertrek op 4 juni verblijft u in hotel Occidental.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
genoemde excursies exclusief entreegelden
plaatselijke gids in Pamplona, Burgos, Leon en Santiago de Compostela
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 20 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen