bezoek Orkney eilanden informatieboek Schotland Nederlands sprekende gids Edinburgh

Schotland met Hooglanden en Orkney eilanden

Ontdek met Dalstra Reizen de overweldigende natuur en het mystieke spel van wolken, water en bergen die Schotland, jaar in jaar uit, in de mooiste kleuren hullen. Een rondreis waarin u kennis maakt met de kenmerken van dit land; kilts & clans, whisky en de doedelzakken. Daarnaast zien we, zeer bijzonder, de Schotse Hooglanden, de Orkney eilanden en een deel van de Schotse westkust.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we rond het middaguur naar IJmuiden waar we in de namiddag inschepen voor de overtocht naar Newcastle. Aan boord genieten we van een uitgebreid dinerbuffet.
Dag 2: Edinburgh
Na het ontbijtbuffet, ontschepen we en rijden via het Engelse platteland naar Edinburgh. Hoog boven de stad torent het imposante Edinburgh Castle waar de jaarlijkse Taptoe plaatsvindt. Onder leiding van een Nederlandssprekende gids verkennen we de hoofdstad van Schotland, Edinburgh, met z'n historische gebouwen en monumenten. Aansluitend kunt u de stad op eigen gelegenheid verkennen. Aan het eind van de middag gaan we naar ons hotel in de omgeving van Edinburgh (www.cairnhotelbathgate.co.uk).
Dag 3: Perthshire
We rijden door het gebied Perthshire en nemen een kijkje in het kleine plaatsje Dunkeld met z’n grote kathedraal. Onderweg vinden we een waterval waar we bij goed geluk zien hoe de zalm, voornamelijk in het voorjaar, z’n weg naar boven in de rivier vindt. In Pitlochry heeft u tijd voor een kleine wandeling. Bekijk bijvoorbeeld de speciale zalmladder die de zalm helpt naar boven, tegen de stroom in, te zwemmen. Wie aan Schotland denkt, denkt ook aan whisky. In de middag bezoeken we één van de vele whiskydistilleerderijen van Schotland en ziet u hoe de echte Schotse malt Whisky wordt gemaakt. Even proeven mag natuurlijk ook (ca. £ 7 p.p.). We rijden verder naar ons hotel in de omgeving van Aviemore.
Dag 4: Inverness
Door de Schotse Hooglanden rijden we naar Inverness. Hier kunt u een wandeling door de stad maken, genieten van een ‘ale’ in een van de pubs. Vervolgens rijden we weer noordwaarts om vanaf nu de panoramische route ‘North Coast 500’ te volgen. Deze leidt ons door de uiterste regio’s van Schotland. Langs de spectaculaire oostkust rijden we naar het noorden van Schotland. In de omgeving van Thurso verblijven we de komende twee nachten (www.royal-thurso.hotel-rv.com of anders).
Dag 5: Orkney Islands
De Orkney eilanden staan garant voor prachtige stranden, bijzondere fauna en mooie oude dorpjes. Met de ferry steken we over naar de eilanden. We maken een prachtige tour over de eilanden die veelal met wegen aan elkaar zijn verbonden. Onderweg stoppen we bij de nederzetting Skara Brae (ca. £ 7,50 p.p.). Dit goed geconserveerde prehistorische dorp lag lange tijd verborgen onder het zand. Het geeft een duidelijk beeld van het dagelijks leven in de steentijd. Ook nemen we een kijkje bij Scapa Flow, een beschutte baai tussen de eilanden. Deze diende lange tijd als thuisbasis van de Britse vloot en speelde een belangrijke rol in WOI en WOII. Na deze bijzondere dag keren we in de avond met de ferry terug naar het vasteland en naar ons hotel.
Dag 6: North Coast 500
We blijven de route North Coast 500 volgen naar het uiterste noorden van het Schotse vasteland. De mooie zandstranden en ruwe bergen aan de adembenemende noordkust vormen een schril contrast. In het meest noordwestelijke plaatsje Durness vinden we Smoo Cave. Het is een klein stukje lopen naar deze bijzondere grot. Het eerste deel van de grot is uitgesleten door de werking van de zee, terwijl het tweede deel is ontstaan door een kleine zoetwaterstroom. We reizen verder door de ongerepte natuur en passeren het mooie Loch Assynt evenals de ruïnes van Arvreck Castle. Tegen de avond arriveren we in Ullapool waar ons hotel is gereserveerd (www.bespokehotels.com/caledonianhotel).
Dag 7: Kyle of Lochalsh – Glen Coe
De mooie route van vandaag leidt ons zuidwaarts langs de westkust naar het gebied van heuvels, meren en kastelen, Kyle of Lochalsh. Het prachtige vissersdorp vormt de toegang naar de Isle of Skye. Getypeerd door witgekalkte huizen en gelegen aan de kust van Loch Alsh. Na ons bezoek reizen we verder naar Glen Coe. Met een kijkje in het bezoekerscentrum (ca. £ 6,50 p.p.) leren we alles over de opmerkelijke geschiedenis, landschap en fauna van dit gebied. Aansluitend zoeken we onze overnachtingsplaats op in het kustplaatsje en veerhaven Oban (www.sgehotelgroup.com/columba).
Dag 8: Inveraray
Rond koffietijd vertrekken we deze ochtend naar het mooie plaatsje Inveraray, gelegen aan Loch Fyne. Neem de tijd om dit gezellige plaatsje te verkennen. Een bezoek aan het plaatselijke gevangenismuseum behoort tot de mogelijkheden. Na deze stop rijden we via Luss bij Loch Lomond naar ons overnachtingshotel in deze omgeving (www.robroyhotel.co.uk).
Dag 9: Glasgow – Newcastle
Deze ochtend maken we een korte rondrit door de grootste Schotse stad Glasgow. We krijgen een indruk waarom de inwoners zo trots zijn op hun stoere, victoriaanse industriestad. Bij voldoende tijd rijden we naar Gretna Green waar men bij de smid van 1754 tot 1940 op jonge leeftijd, zonder toestemming van ouders kon trouwen. Tegenwoordig trouwen er nog veel koppels. Op de terugweg naar Newcastle passeren we een deel van de bekende Hadrian Wall. Vervolgens ligt in Newcastle de nachtboot klaar voor de overtocht naar IJmuiden.
Dag 10: terugreis
Na een uitgebreid ontbijtbuffet aan boord gaan we van boord. Voordat we naar de opstapplaatsen terugkeren, worden we als afsluiter op koffie met gebak getrakteerd.

Accommodaties

DFDS Ferry

Aan boord van één van de schepen waarmee u de overtocht van IJmuiden-Newcastle maakt is er een tweepersoons binnenhut voor u gereserveerd. Deze is voorzien van douche, toilet en een stapelbed. Een hut met lage bedden kunnen wij op aanvraag voor u boeken. Voor sommige reizen is er al standaard een buitenhut voor u gereserveerd (4 dagen York en de NDC reis Edinburgh). Aan boord geniet u van alle faciliteiten aan boord. Een wandeling maken over het dek, een gokje wagen in het casino, een filmpje pakken in de bioscoop of uitgaan in de nachtclub met live muziek.

Verzorging

uitgebreid ontbijtbuffet is inbegrepen. Wanneer u het diner bijboekt staat er in de avond een uitgebreid dinerbuffet voor u klaar.

Lees meer

Onderweg verblijft u in middenklasse hotels. Een aantal ervan zijn typisch Britse hotels. Dit zijn vaak authentieke hotels met overal tapijt en kruip-door-sluip-door gangetjes om bij uw kamer te kunnen komen. Ook in het uiterste noorden van Schotland, waar niet veel hotels zijn, doen wij er zo veel mogelijk aan om goede hotels voor u te reserveren. De kamers zijn minimaal voorzien van douche en toilet. Waar mogelijk vindt u de internetadressen van de betreffende hotels. Let wel: deze zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De verzorging is op basis van halfpension.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis per comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
aan boord 2-persoons buitenhutten met douche/toilet
kamer met douche/toilet
genoemde excursies exclusief entreegelden
Nederlandssprekende gids Edinburgh
overtocht en gids Orkney eilanden
informatieboekje Schotland (per kamer)
afscheidslunch.

Exclusief

lunches
entreegelden
€ 15 administratiekosten
€ 2,50 calamiteitenfonds
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E hoofdlijnen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Noardburgum, bushalte rotonde
Quatrebras, bushalte Dancing
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P-Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant Lichtmis
Zwolle, NS, P+R, achterzijde station
Leusden, Restaurant Oud Leusden
Utrecht, Westraven P+R
Drachten, brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, Rabobank
Roden, parkeerplaats Prominent
Groningen, Hoogkerk Transferium
Haren, Postillion Hotel
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel
Beoordelingen
Klaasje Steen-Hazenhoek
We hebben een super mooie reis gehad.alles was prima geregeld Een prachtig land gezien.Overweldigend Niet onbelangrijk te melden dat we een super chauffeur hadden Een echte aanrader
Nanda de Jong
Geweldige reis gehad en zoals gewoonlijk top geregeld. Schitterende tochten gemaakt door de Schotse Hooglanden. Tip: Zorg dat je in het Royal Hotel te Thurso niet kamer 137 krijgt. Dan wordt je vrijdag op 2 uren en zaterdag op 4 uren harde muziek getrakteerd uit de pub ernaast. Enige smet op de reis. Verder alle lof en een super chauffeur!