vervoer fiets en bagage
omschrijving fietstraject

Het fietspad langs de Werra begint in het Thüringerwoud en eindigt bij Hannover Münden. Fietsend door verschillende landschappen zien we schilderachtige stadjes waar vakwerkhuizen zich als parels aaneen rijgen. Links en rechts van de rivier zien we burchten verrijzen en maken we kennis met theaterstad Meiningen en Eisenach, beroemd door de componist Bach en de Wartburg waar Maarten Luther de Bijbelvertaling schreef. Bijzonder is het stuk waar we door de ‘’Sperr-Zone” fietsen. Het voormalige ‘IJzeren Gordijn’ tussen Oost en West. Restanten van deze landsscheiding, zoals wachttorens, zijn nog zichtbaar als wonden in het landschap of als musea. Misschien laat u zich heerlijk verwennen in een van de Sole kuuroorden van Bad Salzungen of Bad Sooden-Allendorf.

De route gaat over voornamelijk verharde wegen met hier en daar gravelweggetjes. Komend vanaf een hoogte van 430 meter in Sachsenbrunn zakken we af naar 130 meter in Hannover Münden. Onderweg treffen we op dag 2 (in te korten), 5 en 6 een aantal hoogteverschillen (classificatie 2 fietsjes). Een mooie uitdaging. De overige dagen zijn er hier en daar een aantal hoogteverschillen die te overbruggen zijn.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de diverse opstapplaatsen rijden we via de Duitse autobanen naar het Thüringerwald. De komende drie nachten zijn voor ons in Vachdorf gereserveerd.
Dag 2: Sachsenbrunn – Kloster Veβra – Vachdorf (ca. 25 of 45 km)
Met de bus rijden we naar Sachsenbrunn om vanaf daar per fiets terug te keren naar het hotel. Vandaag is een intensieve tocht. De lange tocht is categorie 2. Daarom is er vandaag de mogelijkheid de route in te korten en met de bus naar het hotel terug te keren. Onderweg passeren we Kloster Veβra en het openluchtmuseum, beide een geschikte kans om eens een kijkje te nemen. Na afloop kunt u genieten van een biertje uit eigen brouwerij van het hotel.
Dag 3: Vachdorf – Breitungen (ca. 42 km)
Vandaag vertrekken we vanaf het hotel en volgen de Werra door een lieflijk landschap. De route leidt ons door Meiningen waar het oudste vakwerkhuis van de stad gespaard is gebleven tijdens een grote brand. De route volgt de rivier nauwgezet. In diverse dorpjes staan zogenaamde weerkerken, die in tijden van nood als vluchtplaats voor de plaatselijke bevolking diende.
Dag 4: Immelhorn – Heringen (ca. 38 km)
We starten bij het station van Immelhorn en fietsen naar Bad Salzungen dat zijn naam dankt aan de heilzame zoutwaterbronnen die de stad rijk is. Het vinden van steenzout heeft het leven in het Werradal veranderd. Er ontstond hier een kuuroord en sindsdien maakt men gebruik van de genezende werking van het zout. De Jugenstil Gradierwerken getuigen hiervan. Bij Merkers ziet u de rond 500 meter hoge kalibergen. Eén van de mijnen is te bezoeken waarbij men naar 800 meter diepte daalt. De route van vandaag eindigt in Heringen, waar een prachtig vakwerk stadhuis staat. Met de bus rijden we verder naar het volgende hotel aan de rand van Eisenach. Hier verblijven we drie nachten. Het diner gebruiken we in de buurt van het Bach-Museum in Eisenach.
Dag 5: Heringen – Eisenach (ca. 39 km)
Met Heringen als startpunt vertrekken we vandaag om weer langs de Werra te fietsen. In grote lijnen volgen we nu het voormalige ‘IJzeren Gordijn’. Via Untersuhl, met een prachtig rond kerkje, en Gerstungen volgen we het pad op de scheiding van het bos en het Werradal. Vervolgens steken we de rivier over en komen langs een gedenkteken van de landsdeling en Wendung. De tocht van vandaag eindigt in Eisenach. Vanwege 2 hellingen in de route valt deze onder categorie 2.
Dag 6: Eisenach – Wanfried (ca. 52 km)
Deze dag vertrekken we vanaf het hotel. Van hier volgen we een klein stukje van de rivier de Hörsel die even later in de Werra stroomt. Bij Creuzburg zien we een wachttoren en een stukje van de muur uit de tijd van de Koude Oorlog. In Treffurt staan juweeltjes van vakwerkhuizen die het bekijken waard zijn. De tocht eindigt in het stadje Wanfried waar An der Schlagt de oude vakwerkpakhuizen aan de Werra staan. Vanwege 2 hellingen valt de route van vandaag onder categorie 2.
Dag 7: Wanfried – Witzenhausen (ca. 51 km)
Van Wanfried naar Eschwege volgen we de route door het Werradal. We fietsen dwars door het centrum met veel vakwerkhuizen van Eschwege. De volgende mooie stad is Bad Sooden-Allendorf met een historisch centrum en prachtige vakwerkhuizen. In Lindenwerra staat het enige Europese fabriekje dat wandelstokken maakt. Hoe leuk om dat eens te bezichtigen. We eindigen de fietstocht van vandaag in de kersenstad Witzenhausen.
Dag 8: Witzenhausen – Hannover Münden (ca. 22 km)
Vanaf het hotel volgen we de Werra tot we in Hannover Münden aankomen. Met meer dan 700 vakwerkhuizen uit de 6de eeuw, torens en restanten van de oude stadsvesting, evenals prachtige bouwwerken uit de Weserrenaissance heeft de stad haar middeleeuwse karakter behouden. Na hiervan genoten te hebben vertrekken we per bus richting Noord-Duitsland. Het afscheidsdiner vindt plaats voor de grens met Emmen. Aansluitend wordt u naar de opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Ligging

In het centrum van Meiningen, op ca. 3 minuten lopen van het Elisabethenburg-paleis.

Faciliteiten

bar, restaurant, kluis en lift. In de hele accommodatie is gratis WiFi.

Kamer

Telefoon, televisie, minibar (tegen betaling) en een badkamer met bad/douche, toilet en haardroger.

Verzorging

In de ochtend ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner. Tegen vergoeding biedt het hotel lunchpakketjes aan.

Website

www.saechsischerhof.com

Lees meer

Hotel Ibis Eisenach

Hotel Ibis Eisenach ligt in een buitenwijk van de stad Eisenach. Het stadscentrum ligt op 6 kilometer afstand.

Faciliteiten

receptie en bar. Er is geen lift. WiFi is gratis in de openbare ruimtes.

Kamer

telefoon, televisie en een badkamer met douche, toilet.

Verzorging

ontbijtbuffet. Het 3-gangendiner wordt geserveerd in een restaurant in het centrum van Eisenach.

Website

www.hotel-eisenach.com

Lees meer

Hotel Stadt Witzenhausen

Hotel Stadt Witzenhausen is een traditioneel hotel dat rustig aan de rand van Witzenhausen ligt. Het centrum is op nog geen kilometer afstand bereikbaar.

Faciliteiten

ontbijtrestaurant en lift. WiFi is gratis en in een aantal kamers aanwezig.

Kamer

telefoon, televisie en een badkamer met douche of bad, toilet en haardroger.

Verzorging

ontbijtbuffet. Het diner wordt geserveerd in het centrum van Witzenhausen.

Website

www.hotel-stadt-witzenhausen.com

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamers met douche en toilet
omschrijving fietstraject
fietskaart per kamer
vervoer fiets en bagage
afscheidsdiner.

Exclusief

entreegelden
lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route A fiets (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen
Beoordelingen
Aafke en Mannes
Evenals Klaasje fietsen wij al vele jaren met Dalstra. Wij vonden onze fietstocht langs de Werra een echte natuurtocht: een topper. Verder waren wij onder de indruk van de chauffeur: o.a. een hele goede tip: Zorg dat de banden keihard zijn. De banden werden ook gecontroleerd! Gevolg: onze groep had in zijn geheel geen enkele lekke band
Klaasje
Wij zijn net terug van een fietstocht langs de Werra. Dit is een echte aanrader. Wij zijn nu dertien keer mee geweest met een fietsreis maar deze staat zeker in de top 3 van mooiste reizen. Hierbij moet misschien wel vermeld worden dat de weersomstandigheden ideaal waren, maar het is een prachtige omgeving om te fietsen.