Superaanbieding
inclusief excursies
beleef een Poolse Kerst
Nederlandse eigenaren

Beleef kerst in Noord-Polen

Kerst vieren in Polen is onvergetelijk. Traditie en het eten op kerstavond is erg speciaal. Er heerst een bijzondere, mysterieuze sfeer op deze avond. De avond wordt gecreëerd met samenzijn en eeuwenoude gebruiken. En wij mogen daar deel van uitmaken. Daarbij ontdekken we in de omgeving de mooie plaats Gdansk, zien we het openluchtmuseum Szymbark en we ontdekken kruisridderburcht Malbork. Maar in de omgeving is nog zoveel meer te zien. Ga mee en ontdek het!

Dagprogramma

Dag 1: heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we door naar Oost-Duitsland waar we de Poolse grens oversteken. Diner en overnachting zijn gereserveerd in Hotel Nevada in het plaatsje Lagow.
Dag 2: Poznan
De meest treffende omschrijving voor het middeleeuwse stadshart van Poznan is ‘de kleurrijke cover van een sprookjesboek’. Het oude marktplein is een populaire ontmoetingsplek voor jong en oud. In de koopmanshuizen die het plein omringen zijn restaurants en cafés gevestigd. Maakt u een wandeling over de kinderkopjes richting de barokke Sint Stanislaus basiliek, de binnenplaats van het Jezuïetencollege en/of het Wolnosci Plein. De blikvanger van dit Vrijheidsplein is de bijna futuristische fontein; een zeer groot contrast met de Oude Markt. Na dit bezoek vervolgen we onze route door Polen en rijden naar hotel Holland in Zdrojewo. Hier worden we met een Poolse kruidenwodka als welkomstdrankje, verwelkomd.
Dag 3: Gdansk
Een uitgebreide kennismaking met Gdansk. Met een gids maken we een wandeling door de historische binnenstad van Gdansk in kerstsfeer. Omgeven door de vele mooie gevels wanen we ons in het vroegere Amsterdam. Na het bezoek aan de kathedraal van Oliwa, waar het grootste kerkorgel van Polen staat, nemen we een kijkje in een barnsteenwerkplaats. Hier krijgt u een goed inzicht van hoe barnsteen geslepen wordt. Na enige vrije tijd gaan we naar de Westerplatte, waar op 1 dec 1939 de 2e wereldoorlog begon. Ook gaan we naar de vroegere Leninwerf, waar Lech Walesa bekend werd als stakingsleider.
Dag 4: Szymbark – kerstavond
In het openluchtmuseum in Szymbark vinden we diverse gebouwen uit een lang tijdperk. De meest populaire zijn ‘Huis ondersteboven’ een symbool van de omverwerping van het communisme, de langste plank ter wereld en het houten huis Sybirak dat uit Irkoetsk komt en hier in elkaar is gezet. Hier bakken we ons eigen kerstbrood volgens oude Kasubisch recept. Door de prachtige natuur keren we terug naar ons hotel waar we de Poolse traditionele kerstavond beleven. Als gasten worden we om 19.30 uur verwacht in het restaurant. Volgens traditie ligt er bij elk bord een grote hostie. Eerst wensen we elkaar een gelukkig kerstfeest en delen vervolgens met iedereen het brood (de hostie). Dan worden er volgens Poolse, gastvrije, traditie de hele avond verschillende gerechten geserveerd, die bestaan uit vis en pastagerechten, geen vlees. Vervolgens gaan we naar het sfeervolle kerkje in Plochocin waar de plaatselijke pastoor het een eer vindt om ons persoonlijk in zijn kerk te verwelkomen. Hier beleven we de Kerstnachtdienst.
Dag 5, 1e kerstdag: Poolse Kerst
Ook deze dag vieren we volgens Poolse traditie. Het gezellig samenzijn met bekenden, familie en vrienden staat voorop. Na een feestelijk kerstontbijt maken we een mooie rondrit door de polder van Neuenburg tot Sartowice. Deze werd bijna 500 jaar geleden door Hollandse Mennonieten aangelegd. We rijden via de bossen van de Bory Tucholski en komen vele oude plaatsjes en boerderijen tegen. Eenmaal terug bij het hotel maken we een gezellig kampvuur en genieten we van een kleine middag grill. Heerlijke Poolse worst aan een stok met een glaasje bier met frambozensiroop. In de avond genieten we van een heerlijk 4 gangen kerstdiner.
Dag 6: Malbork
Na het kerstontbijt rijden we via een mooie route naar Malbork, de grootste kruisridderburcht van Europa. Een gids neemt ons mee door de burcht en vertelt er alles van. Daarna keren we terug naar het hotel. Het diner op de 2e Kerstdag wordt opgeluisterd door een traditionele folklore groep uit de streek die een speciale voorstelling geeft.
Dag 7: Lichen
Vandaag nemen we afscheid van ons hotel en we rijden naar Lichen. Hier vinden we de Maria Basiliek, de grootste kerk en de tweede bedevaartsplaats van Polen. Na dit bezoek rijden we verder naar de Pools/Duitse grens waar diner en overnachting zijn gereserveerd in hotel Nevada in Lagow.
Dag 8: terugreis
Via Maagdenburg en Hannover keren we terug naar Nederland. Hier worden we na een afscheidsdiner naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Hotel Zdrojweo ligt in een bosrijk natuurgebied aan een doorgaande weg, op ca. 2 km afstand vanaf het dorp Nowe. Nowe ligt aan de Wisla, de langste rivier van het land.

Hotel Holland

Dit hotel ligt in een bosrijk natuurgebied aan een doorgaande weg, op ca. 2 km afstand vanaf het dorp Nowe. Nowe ligt aan de Wisla, de langste rivier van het land.

Faciliteiten

receptie, lounge, bar, restaurant, terras, wisselkantoor. Er is geen lift aanwezig. De kamers zijn echter verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping.

Kamer

huiselijk ingericht en voorzien van televisie en telefoon. De badkamer beschikt over bad/douche en toilet.

Verzorging

ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner. Op kerstavond staat er een traditioneel Pools kerstavonddiner voor u klaar. Op beide kerstdagen wordt er een 4-gangendiner geserveerd.

Website

www.hotelzdrojewo.pl/goscieniec-zdrojewo

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
excursies en entreegelden
openlunchtmuseum Szymbark
ridderburcht Malbork
plaatselijke gids in Gdansk
folklore-avond
grillmiddag
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 calamiteitenfonds per boeking
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route F (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Hardegarijp, Station
Ryptsjerk, bushalte E10
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Zuidbroek, hotel van der Valk
Nieuweschans, Poort van Groningen